DOLAR 32,5031
EURO 34,771
ALTIN 2486,346
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ekonomist Hikmet Baydar’dan finans kariyeristlerine tavsiyeler- Röportaj

Ekonomist Hikmet Baydar’dan finans kariyeristlerine tavsiyeler- Röportaj
11.11.2016
A+
A-

Bilginin en çabuk eskidiği yer finans sektörüdür. Bu hem avantaj hem de dezavantaj. Kendinizi sürekli güncelleyemediğiniz takdirde yanlış kararlar vererek zarar etme ihtimaliniz artar. Kendini güncel tutmayı başaranlar da yönetim konusunda daha başarılı olurlar. Yapılan her hareketin arkasında muhakkak para hareketi olur. Bu hareketin sürecini iyi yönetenler şirketlerinde çok başarılı olurlar. Türkiye’de batan şirketlerin büyük çoğunluğu başarısız nakit yönetiminden batıyor’

Nevin Tanık/Ekonomi Doktorunuz

Dünyanın en büyük 10 borsası olma yolunda dev adımların atıldığı Borsa İstanbul. İş dünyasından sanat dünyasına, ev hanımlarından öğrencilere, gençlerden yaşlılara kadar her neslin kalbinin attığı yer Borsa İstanbul. İşte bu popüler finans dünyasının duayen isimleri tüm gençlerin hayallerindeki kariyer planlarının baş aktörlerini oluşturuyor.

 

Finans dünyasının duayen isimleri arasında ise öyle biri var ki müfettişlik ile başladığı görevindeki titizliğini finans sektörüne taşımış, birçok ünlü fon ve yatırım ortaklığını kurmuş ve yönetmiş, yorumları ile yatırımcılara ışık tutmuş ekonomist Hikmet Baydar!

Evet, finans duayenleriyle röportaj dizimizin ilk konuğu ekonomidoktorunuz.com’un bu haftaki konuğu ve finans dünyasının duayen ismi Hikmet Baydar.

 

Sermaye piyasalarında, Borsa İstanbul’da veya finans sektöründe kariyer yapmayı planlayan, sektöre yeni başlamış ve kariyerinde başarıyla ilerlemek isteyen okuyucularımızın Hikmet Baydar’a yönelttiği özel soruları sorduk.

 

Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

 

1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olduktan sonra 1985 yılından 1991 yılları arasında TCDD Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu’nda müfettiş olarak görev yaptım. Bu süre içerisinde Liman, bölge müdürlükleri ve TCDD teşkilatında inceleme, teftiş ve soruşturmalar yaptım.

 

Daha sonra finans sektörüne geçtim. Anadolu Sigorta, Etibank, Bayındırbank, Turkish Bank, Delta Menkul Değerler, Mustafa Yılmaz Menkul Değerler gibi kurumlarda üst düzey görevlerde bulundum. Genel olarak hazine, fon ve yatırım ortaklıkları yönettim. Birçok yatırım fonu ve ortaklıkları kurdum. ABD/Newyork kökenli International Investment Group’ın Türkiye deki varlıklarını yönettim. 2005 yılında ise 3. Göz Danışmanlık Şirketini kurdum.

Finans sektöründe olmayı neden tercih ettiniz?

 

Para yönetimini bilen şirket yönetiminde de başarılı olur, bu bakış açısıyla finans sektörünü seçtim.

 

Finans sektöründe olmanın artıları ve eksileri sizce nelerdir?

 

Çok güncel olunması gerekiyor. Bilginin en çabuk eskidiği yer finans sektörüdür. Bu hem avantaj hem de dezavantaj. Kendinizi sürekli güncelleyemediğiniz takdirde yanlış kararlar vererek zarar etme ihtimaliniz artar. Kendini güncel tutmayı başaranlar da yönetim konusunda daha başarılı olurlar. Yapılan her hareketin arkasında muhakkak para hareketi olur. Bu hareketin sürecini iyi yönetenler şirketlerinde çok başarılı olurlar. Türkiye’de batan şirketlerin büyük çoğunluğu başarısız nakit yönetiminden batıyor. Bu sektör nakit yönetiminde ciddi tecrübeler veriyor.

 

Bu mesleği yapmak isteyenlerin hangi eğitimleri almasını ve hangi sertifikalara sahip olmasını önerirsiniz?

 

Ben ABD forex piyasaları için “the best mega trader” ödülünü alır almaz ciddi iş teklifleri aldım. CME&DePaul Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen futures potions sertifika programıydı ve giriş sınavlı olan, profesyonellere yönelik bir program. Bu tarz programlara katılınmalı. Okul olarak, mezun olduğum okul ciddi sorgulama ve tartışma yeteneği veriyor. Bu konuda çok faydasını gördüğümü ifade etmem lazım. Her veri iyi sorgulanmalı ve objektif değerlendirilmelidir. Ekonomi ve işletme eğitimini verenler biraz avantajlı ama kişi işi sevmiyorsa başarılı olma şansı yoktur.

 

Bu mesleği yapan sektöre yeni geçmiş veya geçmeyi düşünen gençlere altın niteliğinde öğütleriniz nelerdir?

 

Önce disiplin. Disiplinsiz ve dağınık olanların yapabileceği bir iş değil. Ayrıca özgüven şart. Özgüveni yeterli olmayanlar çok fazla fırsat kaçırabilirler. Bunun yanında aşırı yüksek olanlar da gereksiz risk alıp zarar ettirebilirler. O yüzden çizgiyi ve dengeyi iyi bilmek lazım.

 

Piyasalardaki son gelişmeler ve beklentileriniz nedir?

 

Piyasalar daha önceki dönemlerde temel-makro analizler veya teknik analizlerle ölçülebiliyordu. Ama son zamanlarda her şey çok değişti. Piyasalar reel durumu yansıtmayabiliyor. Devletler arası kapışmalardan tutun manipülasyona kadar her şey var. Bu nedenle mevcut metotlarla ölçülmesi imkansız. Akşam bambaşka sabah bambaşka piyasalarla karşılaşabiliyoruz. Bu dalgalanma ve sürpriz hareketlerin önümüzdeki dönemlerde artarak devam etme ihtimali daha fazla gibi geliyor bana. 2017 yılında 2016 yılını mumla arayacağımız hareketlere tanık olabiliriz.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
26 × 28 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.