DOLAR 32,43
EURO 34,4513
ALTIN 2486,344
BIST 9679,8
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

5 mükemmel teknik analiz aracı

5 mükemmel teknik analiz aracı
01.02.2019
A+
A-

Teknik analiz içinde çok fazla indikatör ve osilatör var fakat yatırımcıya kolay gelen ve en çok kullanılan teknik analiz araçlarını ise 5 başlık altında toplayabiliriz. 

En çok kullanılan teknik analiz aracı (I): Basit hareketli ortalama

Basit hareketli ortalama (SMA), son x gün sayısının günlük ortalamasını verir. 20 günlük, 50 günlük ve 200 günlük zaman dilimleri kullanılır. Bu üç farklı zaman bilgisi seviyesi sağlar.

SMA’lar tipik olarak destek ve direnç alanları sağlamak için kullanılır ve çarpılar olabileceği gibi satın almak, satmak veya örtmek için sinyaller olarak kabul edilir.

Temel analiz ve borsada önemi. Tıklayınız!

Hareketli ortalamalarda farklılıklar var, ancak basit olanlar çoğu insanın ihtiyaç duyduğu şey için yeterli. Ayrıca başka bir sinyali doğrulamak için de etkilidirler. Çoğu gösterge daha güçlü kanıtlar sunmak için birlikte kullanılabilir. Sadece bazı göstergelerin benzer bilgileri kullandığını ve bu nedenle aynı sonuca varmalarını unutmayın.

En çok kullanılan teknik analiz aracı (II): MACD

MACD (Hareketli Ortalama Yakınsama / Diverjans), SMA’ya benzer verileri kullanan bir gösterge örneğidir. Bu gösterge oldukça yönlüdür ve çizgiler çubuklarla birlikte kullanılabilir. Hızlı hattın yavaş hattın üzerinden geçtiği hatlar için erken sinyal olarak kabul edilebilir. Çubukların eğilimi doğrulaması için beklemek de işe yarayabilir, ancak masada çok fazla kazanç kalabilir.

Son 10 yılda en çok kazandıran yatırımlar. Tıklayınız!

Çizgiler geçtiğinde çubuklar çevrilir, ancak çizgiye bakmak size daha erken bir onay verebilir. Geçiş çizgisindeki eğim keskin görünüyorsa, bu güçlü bir sinyaldir. Amaç, her zaman hızlı hareket eden kazanımlar elde etmektir ve kısa vadeli alım satım yapıyorsanız devam etmektir. Çubukların taban çizgisinin altından üst kısmına çaprazlanması hızlı hareket edebilir, çünkü bu bir düzeltme veya geri dönüşün açılması olabilir.

En çok kullanılan teknik analiz aracı (III): Göreceli Güç Endeksi

Göreceli Güç Endeksi (RSI) matematikte zordur. Kazançları kayıplarla karşılaştırır ve sonra hangisi daha büyükse ve bunun büyüklüğünü listeler. Dolayısıyla hızla yükselen bir RSI, hisse senetinin kazancının, seçilen süre boyunca günlük bazda zararlarını hızla geride bıraktığı anlamına gelir. En sık görülen süre 14 gündür. Böylece,% 10’luk 10 günlük dağınıklık gün, 4’lük% 10’luk küçük kayıp% 1’lik kayıp ile RSI’de keskin bir artış anlamına gelecektir.

Borsadan para kazanmak mı ama nasıl? TIKLAYINIZ!

RSI 0-100 ölçeğinde ölçülür ve 30 ve 70 sırasıyla aşırı satış ve alım hatları olarak kullanılır. 70’in üstünde satın alınmış ve 30’un altında ise aşırı satılmıştır. Piyasalarda pek çok insan aslında çizgileri tedavi ediyor, işe yarama eğilimi gösteren koparma göstergeleri. 70’e bölünmek, stokların yükselişe geçmeye başladığının bir işareti olabilir. Ayrıca bir hisse senedine yatırım yapıldığını gösterebilir, farklı sinyallere benziyor, bu yüzden birlikte başka bir gösterge kullanmak iyi olur. RSI, hareketin gücünü değerlendirmek için daha uygun görünüyor. Bir trendle, trendin güçlü mü yoksa zayıf mı olduğunu söyleyebilir. Zayıf eğilimler herhangi bir zamanda kötüye gidebilir. Güçlü trendler genellikle dönmeden önce bazı sinyalleri atar.

En çok kullanılan teknik analiz aracı (IV): Parabolik SAR

Parabolik SAR, döviz çevrelerinde popüler bir şey olmakla birlikte, net eğilimleri olan hisse senetlerinde büyük yararı var. Genel olarak, hisse senetleri döviz kurundan daha sık düzleşme eğilimindedir ve küçük hareket dönemlerinde parabolik SAR kafa karıştırıcı bir kabustur. Parabolik SAR’ı yapan şeyin içine girmek çok yoğun ve gereksiz olacaktır.

VİOP nedir ve VİOP’ta nasıl işlem yapılır? TIKLAYINIZ!

Bir mum altında veya üstünde küçük bir nokta tutar. Nokta mumun altındaysa, bu yükseliş eğilimindedir ve bunun tersi de geçerlidir. Parabolik SAR ile ilgili ilginç olan şey, trendleri zaman içerisinde bozulmaya maruz kalmış gibi ele almasıdır. Bu seçeneklerde olduğu gibi kesinlikle doğru olmasa da, dişlerde bir trend uzamaya başladığında, en azından bir süre daha devam edecek olsa bile doğru olacaktır.

Parabolik SAR, kazanç hızının artmasını gerektirir. Çünkü eğer aynı kalırlarsa veya günde daha az kazanmaya başlarlarsa, eğilim püskürüyor. Aynı düşüş için de geçerlidir. Günlük düşüşün yoğunlaşması gerekiyor, aksi halde trend değişebilir. Nokta üst tarafa geçtiği anda ilgili pozisyonu kapatınız. Diğer tarafa geçme zamanı olmayabilir, çünkü parabolik SAR hiçbir eğilim olmadığında tamamen yararsızdır.

En çok kullanılan teknik analiz aracı (V): Bolinger Bantları

Jonh Bollinger tarafından 1950’li yıllardan sonra bulunan Bollinger Bandı, diğer indikatörlere göre daha basit bir sistem sunmasından dolayı tercih edilmektedir. Son 20 günlük verilerin ortalaması alınarak bu ortalamaya +2 eklenerek üst seviye,-2 eklenerek alt seviyenin oluşturulmasını sağlamaktadır. Genellikle yatırımlara yeni başlayanlar tarafından tercih edilen bu indikatör, yatay şekilde seyreden çizelgelerde al-sat sinyalleri vermektedir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
17 × 27 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.