DOLAR 32,3754
EURO 34,9913
ALTIN 2325,908
BIST 9088,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

18 yaş öncesi sigortalı olana erken emeklilik fırsatı!

18 yaş öncesi sigortalı olana erken emeklilik fırsatı!
12.05.2020
A+
A-

18 yaşından önce sigortalı olunan tarih, emeklilik için gerekli yaş ve prim gün sayısının belirlenmesinde önem arz ediyor. 18 yaşından önce sigortalı olmak daha erken yaşta emekli olmayı sağlayabiliyor.

Bir kişinin ne zaman emekli olacağı üç şeye bağlıdır. İlki hayati önemde olan sigorta giriş tarihi. Bu yüzden pek çok kişinin çocuklarını bir an önce sigortalatmak telaşında olduğunu biliyoruz. Çünkü sosyal güvenlik alanında iki kez ciddi değişiklikler oldu ve emeklilik yaşları yükseltildi. Örneğin 1 Mayıs 2008’den sonra ilk kez sigortalı olan ve 7.200 gün prim ödeme gün sayısını 2036 yılında dolduran bir kadın sigortalı, 59 yaşında emekli olabilecekken 7.200 prim gününü 1 Ocak 2048’den sonra dolduracak bir kadın sigortalı 65 yaşında emekli olabilecek.

BORÇLANMA AVANTAJI

Emeklilik için gerekli ikinci şart prim ödeme gün sayısıdır. İlk kez sigortalı olunan tarihe göre belirlenen koşullara tabi olarak prim ödeme gün sayısı ve yaş doldurulduğunda emekli olunabilir. İlk kez sigortalı olduktan sonra emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayan kadın sigortalıların doğum, erkek sigortalıların ise askerlik borçlanması yapması gerekebiliyor.

ERKEN EMEKLİKTE YENİ DÖNEM: TOPLU ÖDEME! TIKLAYINIZ!

1 MAYIS 2008 KRİTİK TARİH

Emeklilik için gerekli son şart ise yaş. 1 Mayıs 2008’den sonra ilk kez sigortalı olan ve 7.200 gün prim ödeme şartını 1 Ocak 2048’ten sonra dolduracak bütün sigortalılar 65 yaşlarını doldurduklarında emekli olabilecekler. Bu kişiler sigortalılık süresi ve prim gün sayılarını doldursalar bile yaşı bekleyecekler.

Yaş ve prim gün sayısının belirlenmesinde önemli

Şu anki mevzuat uyarınca 18 yaş öncesi sigortalı olarak gösterilenlerin giriş tarihi 18 yaşa girdikleri gün olarak belirleniyor. Dolayısıyla süre bakımından sağlayacağı bir avantaj yok. Ancak 18 yaşından önce sigortalı olunan tarih, emeklilik için gerekli yaş ve prim ödeme gün sayısının belirlenmesinde önemli. Bu açıdan 18 yaşından önce sigortalı olmak daha erken emeklilik  sağlayabiliyor. Örneğin 1 Ocak 1990 doğumlu bir kişinin 1 Ocak 2008’de sigortalı olması halinde 1 Ocak 2008’e kadar geçen süre, bu kişinin prim ödeme gün sayısına ekleniyor.

YIPRANMA ILE ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN! TIKLAYINIZ!

Yüksek bildirim maaşı da artırır

4/A’LI yani SSK’lı ve 4/b’li yani Bağ-Kur’lu bir kişinin emekli maaşı aylık bağlama oranıyla ortalama aylık kazanç tutarının çarpılmasıyla hesaplanır. Sigortalı SGK’ya ne kadar yüksek ücretle bildirilirse, emekli maaşı da o kadar yüksek olur. 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olup, bu tarihten sonra emekli aylığı talebinde bulunan kişilere emekli aylığı bağlanırken bu kişilerin son yedi yıldaki çalışmalarına bakılıyor.

Son 1.260 güne dikkat!

İki sigortalılık statüsünde geçirilen süreler 1.260 gün ise, kişinin emekli olacağı statü tarih olarak son sigortalılık türü olarak belirleniyor. Kişi önce SSK’lı sonra Bağ–Kur’lu olmuşsa ve her ikisinde de 1.260 gün geçirmişse Bağ–Kur’lu olarak emekli olacaktır. (Okan Güray Bülbül/Akşam)


YORUMLAR

Solve : *
27 − 1 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.