DOLAR 32,3403
EURO 35,1052
ALTIN 2239,411
BIST 8885,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dr. Gary Dayton’a göre borsada başarının 10 sırrı

Dr. Gary Dayton’a göre borsada başarının 10 sırrı
27.05.2020
A+
A-

Piyasada işlem yapanların öncelikli odak noktası grafikler, raporlar ve veriler olsa da sıklıkla unutulan bir kriter daha var: Psikoloji.

Psikolojik beceriler olmadan teknikte ne kadar başarılı olunabileceğini sorgulamak için bir atlet düşünelim. Söz konusu sporcu, psikolojik stratejileri olmadan sadece vücuduyla bir yarışı kazanabilir mi? Piyasada da durum farklı değil.

Trading psikolojisi üzerinde uzmanlaşmış, Trading Psychology Edge’in kurucusu Dr. Gary Dayton verdiği “Kazanan Borsacının Psikolojisi” adlı derste yatırım psikolojisi ve tekniği arasındaki ilişkiye açıklık getiriyor.

Dayton, piyasa işlemleri konusunda neredeyse herkesin göz ardı ettiği psikolojiyi, oyunun en önemli parçalarından biri olarak gösteriyor. Dayton’ın derslerinde özellikle altını çizdiği maddeler şöyle:

1) Piyasada işlem yapanlar için bazı önemli zaman dilimleri var. İlginçtir ki bu dilimler, haftalık veya günlük değil. Bir piyasacı, kendi için önemli zaman dilimlerini belirlemeli ve bu zamanlarda neyi yapıp yapmayacağı hakkında düşünmeli. Bu durum, işlem yapma becerilerini nasıl bir üst seviyeye çıkaracağı konusunda çok iyi bir başlangıç olacaktır.

2) Bir trader, kim olduğunu ve yatırım kapasitesini biliyor olmalı.

3) Güçlü ve zayıf yanlar ile bunlarla nasıl başa çıkılacağı bilinmeli.

4) Trader, kişisel gelişimini destekleyecek açık bir plan geliştirmeli.

5) Bu planın kişinin özgüvenine nasıl etki yaptığı takip edilmeli.

6) Duygusal yoğunluk tespit edilmeli ve bu, yapıcı seviyede tutulmalı.

7) Sakinliğin ve soğukkanlılığın önemli ve bu özellikler kaybedildiğinde de geri kazanılmasının aciliyetinin farkında olunmalı.

8) Trading’te öz-saygının nereden geleceği ve nasıl artırılacağını bilinmeli.

9) Trader, kendine az bilinen ama güçlü bir araç belirlemeli ve bu süreçte bu araç üzerinden kişisel gelişim yolunda ilerlemeli.

10) Tüm bu maddelerin birbirini tamamladığı ve ancak bir arada uygulanırsa verimli sonuç alınacağı unutulmamalı.

Dr. Gary’nin tavsiyelerini uygulayan traderların kazanç seviyesinin yüzde 50’lerden yüzde 65’lere çıktığı gözlemlendi.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
18 × 23 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.