DOLAR 32,3691
EURO 34,9589
ALTIN 2325,635
BIST 9080,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Serbest meslek kazançlarının vergisel istisna boyutu

Bu haftadaki yazımda sizlere, Serbest Meslek Kazançlarındaki istisna uygulaması ve 01.01.2020 tarihinden itibaren geçerli olacak vergi dilimindeki istisna uygulaması değişiklik hakkında yazacağım.
7194 Sayılı kanunun 10 uncu maddesiyle eklenen ve resmi gazete yayınlanan 311 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğindeki istisna uygulamasının yeni istisna sınırları hakkında mükelleflerden gelen sorular arasında.

Öncelikle 311 nolu gelir vergisi nedir ve neleri kapsıyor bakalım;

311 Seri Nolu Gelir Vergisi tebliği içerisinde birçok vergisel boyut da ki kanun değişikliklerinin uygulama açısından açıklanması serbest meslek kazancına sahip işverenler açısından, Gelir Vergisi Tarife Değişikliği, sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerin vergilendirilmesine kadar yapılan vergisel değişikliklerin açıklamasını içermektedir.

01.01.2020 tarihi itibariyle elde edilecek serbest meslek kazançlarında vergisel istisna boyutu

– 193 Sayılı Kanunun 18 inci maddesi kapsamında elde edilen aynı kanunun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2020 yılı için 600.000 TL) aşmayan kazançlar gelir vergisinden istisna olup bu kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecektir. Diğer gelirler dolaysıyla beyanname verilmesi halinde de bu kazançlar beyannameye dahil edilmeyecektir. Bu kazançlar üzerinden tevkif suretiyle ödenen vergiler nihai vergi olacaktır.

– 2020 yılı için 600.000 TL aşan kazançlar için istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

Söz konusu kazanç tutarlarının 600.000TL tutarı yılsonunda geçmesi durumunda kişiler kazançlarını yıllık gelir vergisi beyanı ile beyan edecekler. Ancak yıllık beyanname verilmesi durumunda 193 sayılı kanunun 68 inci maddesinde sayılan mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olarak yapılan giderler yıllık beyanname üzerinden indirim konusu yapılacaktır.

ÖRNEK: Beste çalışmaları yapan BAYAN (Ç) ,2020 Yılında bestelerini (Z) A.Ş. ye satması karşılığında 650.000 TL hasılat elde etmiştir. Z A.Ş. tarafından bu ödeme üzerinden %17 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılmıştır.

7194 sayılı kanunun 10.maddesindeki değindiğimiz değişiklik ile eskiden Bayan (Ç), 650.000 TL geliri serbest meslek kazançları istisnasına girmesinden dolayı vergilendirilmiyordu.
Ancak 2020 yılı için Bayan ( Ç), 03/2021 döneminde 2020 yılına ait 650.000 TL kazancını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile GVK 103 üncü maddesinde açıklanan 4.gelir vergisi dilimine girmesinden dolayı vergilendirilecektir.

Değişiklik öncesi serbest meslek kazançlarındaki vergisel istisna boyutu

1960 tarihli 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 18 inci maddesine göre,

Müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikâye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video, band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve video da yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralama suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.
Ancak bu kazanç istinasına giren serbest meslek kazançlarının gelir vergisi kanunu 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.
Serbest Meslek Kazancının arizi olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

ÇİĞDEM TEKER
MALİ MÜŞAVİR – BAĞIMSIZ DENETÇİ

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
15 ⁄ 1 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.