DOLAR 32,5959
EURO 34,7138
ALTIN 2495,375
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Neden mi, nasıl mı?

07.07.2020
A+
A-

Bugün bu yazıyı hazırlamak için bilgisayarın başına oturduğumda şöyle bir geçmişe baktım. Şimdi ki yaşamım ile geçmiş yaşamım arasında ortaya çıkan farklılıklar gözlemledim.

Neden mi, nasıl mı?

Mutsuz, kaygı dolu, halinden memnun olmayan, sürekli olarak koşturmaca içinde yaşayan ve sağlıksız bir hayatın içinde sürüklenen halimi gözlemledim.

Maaş ve sosyal hakları için bin bir eziyet çeken; iş yerinde “hedef baskısı”, “yönetici kaprisi” yaşayan “eski” halime uzaktan baktım.
Çok değil 2018 Kasım ayına kadar ben de “beyaz yakalı” modern çağın kölesi olarak çalışıyordum. Çalıştığım söylenemez aslında sırf düzen bozulmasın diye sistemle ters düşmemek için ruhu yıpranan bir “bankacı” olarak yaşıyordum.

Neden mi, nasıl mı?

2015 yılında ilk panik atağımı geçirdiğimde, bana böyle giderse daha da yıpranırsın diyen doktoruma böyle gitmesi gerektiğini, anlattığım tonla NEDEN cümlelerim vardı.

2018 yılında ilk anjiyomu geçirdiğimde, kalbimin aşırı stres yüzünden zorlandığını bana söyleyen doktoruma da aynı NEDEN cümlelerini sıralamıştım.

NEDEN…

Nedenlerimiz çok tehlikeli bir virüs gibidir. Corona bile “neden” kelimesi yanında daha sevimli kalıyor. Neden ve Nedenlerle yaşamaya başladığımızda artık içinden çıkılamaz bir kısır döngünün içine giriş oluyoruz.

Neden mi, nasıl mı?

İlerlemenin, değişimin, yeniliklerin önündeki en büyük engel “neden”..!

Neden dediğimiz şey aslında geçmiş hesaplaşmalarımız, geçmişten gelip bugüne yapışan duygu durumumuz, iyi ve olumlu düşünmenin önündeki en büyük duvar “Neden” tuğlaları ile zihnimizde ördüğümüz nedenlerimizdir.

Ben “neden” ve “nedenler” kelimesini hayatımdan çıkarttım. Bunun tehlikeli, yıkıcı ve sonuç getirmediğini gördüm. Sizler de en yakın zamanda yaşamınızdan çıkarttın ve daha mutlu olun.

“Nedenleri ve Neden” kelimesini neden mi, çıkarttım? 

Hayır. Doğru soru bu değil..! Soruyu “neden” ile sormak bile çok tehlikelidir.

Doğru soru şudur.

“Nedenleri ve Neden” kelimesini hayatımdan NASIL mı, çıkarttım?

Neden soru kalıbı ile hayata dokunmak ve soru sormak sürekli geçmişi eşelemeyi sağlıyordu, hayatıma yeni bir soluk, sorunlarıma farklı bir bakış açısı sunmuyordu.

Bunun yerine hayatıma “NASIL” kelimesini soktum.

NASIL…

“Nasıl” kelimesi ve soru kalıbı ilerlemeyi, içinde bulunduğun durumdan çıkmayı, sorunlara çözümler üretmeyi, pozitif ve olumlu bakış açılarını, hayattan keyif almayı, daha üretken olmayı, zorluklarla mücadele etmeyi ve daha bir sürü güzel duygunun ruhunuza, hayatınıza dokunmasını sağlayan müthiş bir kelimedir.

Neden mi, nasıl mı?

Şimdi sizlere “NASIL” kelimesinin gücünü göstermek isterim.
Neden ben terfi etmiyorum?
Nasıl ben terfi edebilirim? 
Sevgilim beni NEDEN anlamıyor? 
Sevgilim beni NASIL anlayabilir? 
NEDEN ben para biriktiremiyorum? 
NASIL ben para biriktirebilirim? 
Tüm sorularda NEDEN yerine NASIL yazdığımda, geçmişle hesaplaşmak yerine; geleceğe ve o an için içinde bulunulan durumu çözmeye yönelik harekete geçme isteği ortaya çıkmaktadır.

NEDEN mutsuzluk, NASIL mutluluk getirir.

Dünya ve ülke olarak pandemi sürecinde çok zor durumların, kötü tecrübelerin içinden geçtik. Önümüzdeki yılların da çok parlak olduğu söylenemez.

Neden mi, nasıl mı?

Pandemi sayesinde “eski” dünya düzeni ve ona ait ne varsa artık yok oluyor. Hazır bu sürecin içindeyken “NEDEN ve NEDENLERDEN” kurtulun.

“NASIL” demeyi ve bunun size getireceği farklı bakış açısına geçin.

Dünyayı ve hayatı nedenlerle yaşamayın..!

Canınız NASIL istiyorsa, gönlünüzce yaşayın..!

Uğur Durak
Profesyonel Uzman Koç
ugur.durak@hedeftutulmasi.com
www.hedeftutulmasi.com


YORUMLAR

Solve : *
8 × 22 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.