DOLAR 32,5054
EURO 34,8077
ALTIN 2486,505
BIST 9541,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Özgüven

Koç olarak yol arkadaşı olduğumuz bireye geldiği ana konu dışında bütünsel yaklaşırız. Tam olarak ne diyor? Ne istiyor? Neye ihtiyacı var? Kaynakları neler? Nasıl ve ne zaman hareket geçer? gibi arttırılabilir sorular doğrultusunda ilerleriz. Bu süreçte bireyin hedef belirlemesinin, kaynaklarını görmesinin ve harekete geçmesinin önünde düşük özsaygı ile sık karşılaşmaktayız.

Özgüven

Düşük özsaygı birçok örtük davranış ile karşımıza çıkabiliyor. Yukarıda da belirtildiği üzere bireyde hedef belirleyememe, eyleme geçememe, başarısızlık korkusu, yetersizlik hissi, kendine uygun olmayan konumlarda olma, suçluluk, utanma, kendini kabul etmeme, kendini sevmeme gibi kendine karşı olumsuz inançlar şeklinde karşımıza çıkıyor. Birey kendisi hakkında vardığı yargılarla ömrünü sürdürmeye çalışıyor. Lakin zaman değişiyor, yeni deneyimler ve yaşantılar sonucu az önce sözü geçen yargıların oluştuğu koşullar ortadan kalkıyor. Ama birey bu yargının verdiği kısıtlılıkla hayatını sürdürüyor. Belki de kolaylıkla üstesinden geleceği birçok konu kendisinde büyüyen bir problem halini alıyor.

Özgüven

Aşağıdaki tabloda özsaygının sağlıklı hali ve zayıf halinde bireyde oluşan tutumlardan bazıları sıralanmıştır.

ekonomidoktorunuz.com - Özsaygı

ekonomidoktorunuz.com – Özsaygı

Özgüven

Buraya kadar az çok kendi analizinizi yapmışsınızdır. Özsaygımıza katkı nasıl sağlarız diyenler için bir çalışma ekliyoruz. Verilecek olan cümle tamamlama çalışmasını bir hafta boyunca hafta içi her gün sabah ilk iş olarak yapabilirsiniz. Hafta sonu ise verilen hafta sonu cümlesini çalışabilirsiniz. Cümleleri 5-10 arası cümle ile tamamlayabilirsiniz. Tamamlarken anlamlı mı anlamsız mı endişeye kapılmadan içinizden ilk gelenleri hemen yazarak yapmalısınız.

Hafta içi tamamlama cümleleri:

Bugün hayatımda biraz daha bilinçli olmaya başlarsam ………………………………………………………………

Bugün seçim ve hareketlerimde daha fazla sorumluluk alırsam ……………………………………………………

Bugün insanlara nasıl davrandığıma daha fazla dikkat edersem …………………………………………………..

Bugün enerji seviyemi yüzde 5 yükseltirsem ……………………………………………………………………………….

Hafta sonu tamamlama cümlesi:

Bu hafta yazdıklarımdan herhangi biri doğruysa, benim için faydalı olurdu, şayet …………………………


YORUMLAR

Solve : *
26 − 4 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.