DOLAR 32,3188
EURO 35,1196
ALTIN 2300,81
BIST 9054,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Akıllı Kontrat (Smart Contracts) nedir?

Akıllı Kontrat (Smart Contracts) nedir?
14.07.2020
A+
A-

Ethereum platformu bir dijital para araştırmacısı ve yazılımcı olan Vitalik Buterin tarafından tasarlandı ve 2014’te halka arz edilip, 2015 Temmuz sonunda gerçek hayatta kullanılmaya başlandı.

“Dağıtık” bir platform olan Ethereum, platform üzerinden dağıtık uygulamalar (Distributed Applications ya da kısaca DApps) çalıştırmamıza izin veriyor. Bu uygulamalar bir ya da daha fazla akıllı kontrattan oluşuyor (Smart Contracts). Akıllı kontratlar zamanı geldiğinde ya da uygun şartlar sağlandığında hiçbir müdahaleden etkilenmeden çalışacak olan programlardan oluşuyor.

Akıllı Sözleşmeler ise, bu programlama sayesinde; gerçek hayatta yapılan ve üçüncü bir kurum ya da kişi tarafından güvence altına alınan bir sözleşme ya da müzakereyi kolaylaştırarak sözleşme şartlarını doğrulamayı ve uygulamayı sağlayan bilgisayar programı olarak çalışıyor. Böylece elektronik ortamda mal, hisse, para, içerik, mülkiyet vb. değer taşıyan şeylerin üçüncü kişi veya kurumlara ihtiyaç duymadan aracısız, şeffaf ve yüksek güvenlikli bir şekilde kişiler arası aktarımını sağlıyor.

Akıllı Kontrat süreci    

* Sözleşme ve şartları belirlenir.
* Sözleşmeler karşılıklı kabul edilir.
* Akıllı sözleşme aktif edilir.
* Blockchain sözleşmeyi takip eder ve sonucu bekler.
* Sonucun yükümlülükleri ve vaatleri Blockchain tarafından işleme alınır.

Ether nedir?

Ethereum’un iç para birimine ether denir. Yazdığımız akıllı kontratları platforma yüklemek ya da var olan bir kontratın bir fonksiyonunu çağırmak için ether kullanılır.

Ether’ler hesaplarda veya akıllı kontratlarda tutulabilir. Kontratların sisteme kaydedilmesi ya da çalıştırılması için gereken her bir hesaplama adımı için ödenecek komisyona gas adı verilir. Ödemeyi düşündüğümüz en yüksek komisyona da gas limit denir.

ICO ne demek?

Akıllı kontratların pek çok kullanımı olmakla birlikte en etkili kullanım alanlarından biri crowd funding yani yeni bir proje için halktan para toplanarak projenin fonlanması işlemidir. Ethereum platformunda yeni bir para birimi oluşturarak projemizi halka arz edip (ICO – Initial Coin Offering) Ethereum karşılığında yeni para biriminizi satarak, katılımcıların projeye ortak olmasını sağlayabiliriz. Hisse satın alarak bir şirkete ortak olmak gibi yeni para biriminden satın alarak projeye ortak olmuş olunur.

Sektörden bir akıllı kontrat örneği

Dolu ve sel gibi durumları sözleşme altına alan sigorta poliçelerinde sigorta şirketi, riskin gerçekleşmesi durumundaki tüm kayıt ve operasyonel süreci yoğun efor ve evrak işi ile yönetir. Bu teminatları akıllı kontrat haline getiren sigorta şirketi için dolu ve sel gibi durumlarını 365 gün servisler aracılığı ile sorgulayan kontrat, ilgili riskler gerçekleştiğinde teminatı otomatik olarak devreye alır ve hasar ödemesini yapar. Akıllı kontratlar sayesinde bir “akıllı kontrat” haline getirilen sigorta poliçesi tamamen otonom yönetilebilir hale gelebilir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
24 ⁄ 4 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.