DOLAR 32,321
EURO 35,0662
ALTIN 2307,84
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Para nasıl kazanılır – Yazı Dizisi (IX)

Değerli Okurseverler,

Para nasıl kazanılır ve büyütülür ile ilgili yazı dizimiz devam ediyor. Bu dizide paylaştığım yöntemleri herhangi bir kurumda hayata geçirebilir ve para kazanabilirsiniz. Parayı ne kadar “rahat” kazanabileceğinizle ilgili yorum yapamam. Zira “rahat”lık sizin yaşamdaki duruşunuz ve yaşama bakış açınızla ilgili bir konu. Ancak paylaştığım yöntemlerle küçük olsun büyük olsun herhangi bir işletmeyi sürdürülebilir şekilde karlı hale getirebilirsiniz.

Para nasıl kazanılır – Yazı Dizisi (IX)

Şimdi geçen hafta kaldığımız yerden devam edelim.

Son 2 hafta Genel Yönetim Süreçlerinde derinleşmeye başladık. Genel Yönetim Süreçleri aşağıdaki beş alt başlığa ayrılıyor:

a. İnsan Kaynakları
b. Bilgi Sistemleri ve Erişimi
c. Yetkilendirme ve Delegasyon
d. Prosedürler
e. Uygunsuzluk Yönetimi

Bugün Bilgi Sistemleri ve Erişimi alt süreci üzerinde duracağız.

Para nasıl kazanılır – Yazı Dizisi (IX)

BİLGİ SİSTEMLERİ VE ERİŞİMİ:

Vakti zamanında Motorola’ya Türkiye’de cep telefonu yokken bu pazara girmesini önermişler. Motorola bu pazarda bu ürünün tutmayacağını söylemiş. Bugüne bakacak olursak Digital in 2018’in raporuna göre Türkiye’de nüfusun %73’ü (59 milyon kişiye denk geliyor) cep telefonu kullanıyor. Acaba Motorola kaçan bu fırsat karşısında ne hissetmiştir?

Bir diğer örnek de kişisel bilgisayarlardan. 1943 yılında o zamanki IBM Dünya Başkanı Thomas Watson, gelecekte dünyada en fazla 5 adet bilgisayar satılacağını ön görmüş. Bugün ise dünya nüfusunun %59’u (4,6 milyar kişi) internet kullanıyor. Bu rakam pandemiden önceki rakam. Şimdi daha da artmıştır herhalde.

Para nasıl kazanılır – Yazı Dizisi (IX)

Diyeceğim o ki bu bilgi sistemleri be teknoloji meselesi, kurumların strateji geliştirmek anlamında en zorlandıkları alan. Zira bilişim alanındaki yenilikler ışık hızıyla meydana geliyor. Tam “hah, şimdi doğru stratejiyi bulduk” derken ertesi gün bulduğunuz strateji demode oluveriyor ve yenisine odaklanmanız gerekiyor. Dolayısıyla bu alandaki ilk meşakkatli görev, firmanız için en doğru teknolojik stratejiyi belirlemek.

Para nasıl kazanılır – Yazı Dizisi (IX)

Bunu belirledikten sonra bilgi sistemleri alt yapınızı kuruyorsunuz. Gerekli donanımların alınması ve yazılımların geliştirilmesi veya satın alınması. Burada ciddi bir yatırım söz konusu. Geçmiş yazılarımdan hatırlatsanız, bilgi sistemlerine yapacağınız yatırımlar bilançonuzdaki en önemli varlık kalemlerinizden olacak.

Bilgi işlem alt yapınızı kurduktan sonra bu sistemin günlük işleyişini adım adım size en iyi hizmet edecek şekilde kurgulamanız çok önemli. Bilgi işlem süreci teknik olarak oldukça detaylı ve karmaşık bir süreç olduğu için içinde kaybolmak çok kolay. Dolayısıyla kurduğunuz sistemi en verimli ve etkili şekilde işletecek bir ekip veya iş ortağıyla çalışmanız şiddetle tavsiye edilir.

Para nasıl kazanılır – Yazı Dizisi (IX)

İyi bir bilgi sistemleri sürecinde olması gereken bir kaç temel özellik var. Şöyle ki;

1. Ürününüzün müşterilerinize en verimli, etkili ve pürüzsüz şekilde ulaşmasına olanak sağlaması

2. Otomasyona elverişli olması, böylece elle yapılan işleri minimize etmesi

3. Ana veri tabanının sistem kuruluşunda temiz ve eksiksiz şekilde kurulması. Ana veri tabanı şu alanlarda var; personel, envanter, müşteriler ve tedarikçiler. Bu alanlardaki veri tabanınızı baştan ne kadar sağlam kurarsanız bilgi işlem sistemlerinden alacağınız verim o kadar artacaktır.

4. Dışarıdan gelebilecek siber saldırılara karşı olabildiğince korunaklı olması. Pandemi döneminde firmaların sunucularının hack’lenme oranı epey arttı. Aklıma gelenler e-bebek ve eşimin firması ?

5. Yedekleme sisteminin bulunması ve işler halde olması

6. Yönetime ihtiyacı olan bilgiyi zamanlıca ve basit şekilde iletebilen bir raporlama sisteminin olması

7. Bilgi sistemleri içindeki bilgilere sadece işini yapmak için ihtiyacı olan kişilere erişim verilmesi.

Bunlar benim son kullanıcı olarak aklıma gelen ve bir iş kurarsam dikkate alacağım mihenk taşları. Bilgi sistemleri konusunda uzman olan çok değerli kişiler var. Firmanızda bilgi sistemleri sürecinizi kurmadan evvel konusuna hakim bir iş ortağıyla çalışmanız size düşündüğünüzden daha fazla zaman ve nakit kazandıracaktır. Bu alanda yatırımınızı baştan doğru şekilde yaparsanız, yatırımınızın geri dönüşü düşündüğünüzden çok daha fazla olacaktır.

“Bilgisayar devrimi dünya tarihinde yaşanan en sesli devrimdir. Komik olan onun etkilerini hala küçümsememiz.” Herman Kahl

Sağlıcakla kalın,

Faydalanabileceğiniz Kaynaklar:

1. The Industries of the Future / Alec Ross
2. The Future is Faster Than You Think / Peter Diamandis and Steven Kotler

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
22 ⁄ 2 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.