DOLAR 32,4626
EURO 34,7869
ALTIN 2480,685
BIST 9530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“BİST’te tepki yükselişleri satış fırsatı olarak düşünülebilir”

“BİST’te tepki yükselişleri satış fırsatı olarak düşünülebilir”
02.09.2020
A+
A-

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST’te tepki yükselişleri yaşansa da satış fırsatı olarak kullanılması ve satış baskısının kısa vadede devam etmesi bekleniyor.

Güne hafif pozitif başlangıç yapan BIST-100 endeksi gün içinde satılıcı seyrini devam ettirse de gün sonunda doğru bankacılık endeksi öncülüğünde gelen güçlü tepki yükselişi ile günü %0,61 yükselişle 1.085,19’dan kapattı. Bankacılık endeksi BDDK’nın açıkladığı verilere göre güçlü gelen sektör karlılığının etkisiyle %1,86 yükselişle pozitif ayrıştı.

Yurtdışı majör borsalar günü genel olarak sınırlı yükselişlerle kapatırken, ABD borsaları yeni rekor seviyeler test etti. Akdeniz’de, Yunanistan ile yaşanan gerilim devam etse de gerilimi tırmandıracak yeni negatif bir gelişme olmaması nedeniyle BIST günü tepki yükselişiyle kapattı.

“BİST’te tepki yükselişleri satış fırsatı olarak düşünülebilir”

EM para birimleri Dolar karşısında günü güçlü değer kazancıyla kapatırken, TL negatif ayrışmasını devam ettirerek günü değer kaybı ile kapattı. Akdeniz’deki gerilimin tırmanarak devam etmesi durumunda BIST’te tepki yükselişleri yaşansa da satış fırsatı olarak kullanılması ve satış baskısının kısa vadede devam etmesi beklenmektedir.

 

Sorunun çözümüne yönelik atılacak pozitif adımlar olması durumunda ise BIST’te ve TL’de kısa vadeli güçlü pozitif fiyatlama oluşması beklenir. Global risk alma iştahı güçlü kalmaya devam etse de başta ABD borsaları olmak üzere tarihi zirve seviyelere yakın seyreden borsalarda kısa vadede zayıf gelebilecek verilerle kar satışları yaşanabilir.

“BİST’te tepki yükselişleri satış fırsatı olarak düşünülebilir”

VIX endeksi 26 seviyelerinde seyrederken, endeksin 28 seviyesi üzerine yönelmesi kısa vadede başta ABD borsaları olmak üzere kar satışlarının güçleneceğine işaret edecektir. Bugün ABD’de açıklanacak ADP özel sektör istihdamı ve fabrika siparişleri verileri takip edilecek.

ABD ve Almanya vadeli endeksleri BIST kapanışına göre alcılı seyrederken, Asya borsalarında karışık bir seyir var. Endeksin güne pozitif eğilimle başlaması beklenmektedir. Endekste tepki alımlarının gün içinde devam etmesi beklense de tepki yükselişlerinin tekrar satış fırsatı olarak kullanılma riskinin yüksek olduğunun düşünüyoruz.

 

Para ve Döviz Piyasaları:

Dün, 7,3493-7,3736 bandında işlem gören Dolar paritesi gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,17 oranında değer kazanarak 7,3701 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,16 oranında değer yitirdi. Borçlanma araçları piyasasında dün %13,62-% 13,74 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 36 baz puan düşüle gün içinde gördüğü en düşük seviye olan %13,62’den günü tamamladı.

 

Yurt İçi Gündem:
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ülke görünüm değişikliği ardından Türk bankalarının görünümünü negatife çekti. Buna göre Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) ve Eximbank’ın uzun vadeli YP ve TL İhraççı Temerrüt Notları’nın görünümünü Durağan’dan Negatif’e revize edildi.

BİST’te tepki yükselişleri satış fırsatı olarak düşünülebilir”

Derecelendirme kuruluşu ayrıca 18 Türk bankasının ve mali iştiraklerinin, uzun vadeli TL İhraççı Temerrüt Notlarının görünümünü de Durağan’dan Negatif’e revize etti. Görünüm revizyonu, devletin ihtiyaç durumunda destek sağlama kabiliyetine yönelik artan riskleri yansıtıyor.

Özel sektöre ait Akbank (AKBNK), İş Bankası (ISCTR) ve Yapı Kredi Bankası’nın (YKBNK) uzun vadeli Türk Lirası İhraççı Temerrüt Notları ülke notunun bir kademe altında B + olarak teyit edildi. Yabancı bankaların uzun vadeli Türk Lirası İhraççı Temerrüt Notları ise ilgili Yabancı Para İhraççı Temerrüt Notları’nın bir kademe üzerinde olan ‘BB-‘ olarak teyit edildi.

Bankacılık sektörü toplam karı aylık olarak önemli ölçüde %142,4 artarak Temmuz ayında 8,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti Aylık olarak yayınlanan BDDK datasına göre, Türk bankacılık sektörü net kar rakamı Temmuz ayında önemli ölçüde toparlanarak, tüm zamanların en yüksek tutarı olan 8,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

(Aylık bazda %142,4 artış, Yıllık bazda %147,0 artış). Sektörün kümülatif özkaynak getirisi ise aylık bazda 75baz puan artarak Temmuz ayında %12,2 seviyesinde gerçekleşti.

“BİST’te tepki yükselişleri satış fırsatı olarak düşünülebilir”

Sermaye yeterliliği oranı ve çekirdek sermaye yeterlilik oranı ise aylık 31 ve 29 baz puan gerileyerek %19,2 ve %14,9 seviyelerinde gerçekleşti. Türk bankacılık sektörünün 7 aylık kümülatif karı ise 39 milyar TL olarak gerçekleşti (Yıllık: +%38,1). Sektörün 7 aylık kümülatif karı yıllık bazda %38,1 artış göstermiştir ancak segmentler arası karlılık performanslarında büyük farklılıklar bulunmaktadır.

Kamu mevduat bankalarında Temmuz ayı itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yıllık bazda %170,4 seviyesinde güçlü bir kar artışı gerçekleşirken, yabancı mevduat bankalarında net kar yıllık bazda %4,5 azalmıştır.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
32 ⁄ 16 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.