DOLAR 32,5575
EURO 34,8956
ALTIN 2432,413
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsada kazadıracak önemli stratejiler

Borsada kazadıracak önemli stratejiler
03.07.2020
A+
A-

1. İlk Adımda Borsayı Sadece Takip Edin.

Birikimlerinizi borsada değerlendirmek istiyorsunuz. Bu konuda yeterince bilgi sahibi olduğunuzu da düşünüyor ve bir an önce borsada yatırım yapmaya başlamak istiyorsunuz. Bazı hataların maliyetinin büyük olabileceğini unutmamalısınız. Yatırımlarınızı değerlendirirken alacaginiz kararlarin dogrulugunu gerçek piyasalarda sinamanin maliyeti gerçekten büyük olabilir. Bu yüzden kendinize biraz zaman taniyin… Öncelikle sanal bir portföy olusturun. Piyasalari takip ve gerçek bir portföy yönetiyormus gibi kararlar verin. Degisik yatirim stratejileri deneyip, kendinizi gerçekten hazir hissettiginiz zaman reel para ile yatirim yapmaya baslayabilirsiniz.

2. İhtiyacınız Olmayacak Para İle Yatırım Yapın

Borsa sert inis ve çikislarin yasanabildigi, uzun süreli dalgalanmalarin olabildigi bir piyasadir. Çogu zaman sert düsüsleri önceden kestirmek zordur. Piyasa genelinde yükselisin yasandigi dönemlerde bazi hisselerin fiyatlarinda ciddi düsüsler de görülebilir. Bu nedenle ev ya da araba taksiti gibi ödemeleriniz için ayirdiginiz ve bir süre sonra ihtiyaç duyabileceginiz parayi borsaya yatirmayin. Çünkü siz o paraya ihtiyaç duydugunuz ve hisseleri satmaya karar verdiginiz anda hisse fiyatlari düsük seviyede seyrediyor olabilir. Mutlaka ihtiyaç duydugunuz bu parayi temin edebilmek için birkaç gün sonra büyük bir çikis trendine girebilecek potansiyeldeki bir hisseyi zararina satmak zorunda bile kalabilirsiniz.

3. İyi Bir Araci Kurum Seçin.

Borsada yatirim yapabilmek için öncelikle bir yatirim hesabina sahip olmaniz gerekmektedir. Araci kurumlarda ya da bankalarda bir yatırım hesabi açtirmadan önce kiyaslama yapin. Bilanço olarak güçlü bir araci kurumu tercih etmenizde yarar vardir. Yatirim hayatinizda önemli bir basari faktörü olacak araci kurumunuzu seçerken, bu kurumun size saglayacagi hizmetleri yetkililer ile konusun. Islem yapmak istediginiz zaman talimat vermek için sirket yetkilisine en kisa sürede ulaşabileceğiniz aracı kurumları araştırın. Ayrıca araci kurumunuzdan alacağınız en önemli hizmetlerden birisinin sirket, piyasa ve sektör raporlari olduğunu unutmayın. Mutlaka ama mutlaka araştırma ve gelistirme (Ar-Ge) bölümü güçlü sirketleri tercih edin. Uzmanların her konudaki sorulariniza anlayabileceğiniz tarzda ve en kisa sürede cevap verip veremeyeceğini sınayın. Bütün bunlarin yani sira araci kurumunuzun borsa disindaki yatirim araçlari hakkinda beklentilerinizi ne kadar karsilayabilecegine dikkat edin. Örneğin yatirim fonlari iyi bir performans gösteren araci kurumlari seçmeniz yarariniza olacaktir.

4. Gelecege Yatirim Yapın

Borsanin temel felsefesi gelecekte temettü verimi yüksek olacak hisselere yatırım yapmaktır. Temettü veriminin yüksek olmasi için sirketlerin kar ve büyüme potansiyelinin büyük olmasi gerekir. Yüksek kar ve büyüme potansiyeli vaad eden sirketler, gelecekte hem yüksek temettü dagitacak hem de hisse fiyatlari artacaktir. Bu tip sirketleri belirlerken ekonomideki global ve yerel trendleri inceleyip, bu trendlerin hangi sektörleri ve sirketleri olumlu yönde etkileyecegini düşünün.

5. Temel ve Teknik Analizden Yararlanın

Ekonomideki trendler sirketlerin büyümesinde önemli bir faktördür. Bunun yani sira sirketlerin gelecekteki performansinda belirleyici olan bir etken de sirketin finansal durumudur. Bilançolar sirketlerin geçmisi, bugünü ve gelecegi hakkinda önemli ipuçlari tasirlar. Sirketlerin bilançolarini incelerken son bes yili kapsayan bilançolari genel olarak son iki yili ayrintili degerlendirin. Bu tarz bir yaklasim bir sirketin gelisim gücünü daha net ortaya koyacagi gibi, sirketin kendisine iliskin trendleri belirlemenizi saglayacaktir. Bilançoda özellikle sirketin borç yüküne, karliligina, likiditesine ve aktif büyüklügü gibi kriterlere dikkat edin. Bu gibi kriterlere göre rakipleriyle karsilastirin. Özellikle bilançolari geriye dönük olarak inceledikten sonra elde ettiginiz verileri geçmis dönem hisse fiyatlariyla kiyaslayin. Böylelikle piyasanin hangi sirket bilançosundaki degisimlere nasil tepkiler verdigini görebilirsiniz. Inandiginiz sirketi hangi fiyat seviyesinden alacaginiza karar vermek için fiyat trendlerini ortaya koyan teknik analizden faydalanin.

6. Dipnotlara Dikkat Edin:

Bilançolarin dipnotlari genelde gözden kaçirilan önemli bilgilerle doludur. Sirketin gelecegine iliskin bir takim bilgilere bilanço dipnotlarindan ulasmak mümkündür. Bu yüzden bilançodaki rakamlara ve rasyolara baktiktan sonra dipnotlari dikkatle inceleyin. Bu dipnotlarda sirketin gelecekte yapmayi düsündügü yatirimlardan, yeni stratejilerine kadar birçok konuyu aydinlatan; sirketin gelecegine isik tutan bilgilerle doludur.

7. Tüyolara Asla İnanmayın:

Borsadaki en büyük tehlike tüyo tuzaklaridir. Çünkü çogu zaman asilsizdirlar… Piyasada hemen hemen her gün hisse senetleriyle ilgili dedikodular dolasir. Haberlerin çogu spekülatif dürtülerle yaratilan uydurulmus haberlerdir. Oyuncu dedigimiz günlük islem yapanlarin ragbet gösterdigi tüyolar küçük yatirimcilar için bir tuzak teskil edebilir. Piyasadaki büyük oyuncular bir hisse senedini yeteri kadar topladiktan belli bir süre sonra hisseyi yukari hareketlendirirler ve diger günlük ya da kisa vadeli düsünen oyuncularla küçük yatirimcilari alima sürüklemeyi hedeflerler. Bunun da en iyi yolu etraflarina çesitli haberler yaymaktir. Bu haberler dalga dalga yayilarak “hedef kitleye” ulasir. Piyasayi yönlendirenlerin hissesini aldiklari sirketle ilgili “tüyo”lar ile birlikte hisse fiyatindaki inanilmaz fiyat hedefleri tamamiyla yatirimcilarin istahini kabartmaya ve onlari yüksek fiyatlardan alima çekmeye yöneliktir. Sunu unutmayin ki “tüyo”dan elbette birileri para kazanacaktir ama bunun siz olmaniz oldukça küçük bir ihtimaldir.

8. Kendinize Hedefler Belirleyin:

Borsada yatirimcilarin yaptiklari en büyük hatalardan biri de yatirim yaptiklari hisse senediyle ilgili bir hedef belirlememeleridir. Bu konuda yapilan hatalar iki yönlüdür. Birincisi, alim yapilan hisse senedinin alim gerekçelerine paralel olarak bir satis hedefinin konmamasidir. Böylece yatirimci önemli satis noktalarini kaçirmaktadir.

9. Sakinliğinizi Koruyun:

Yatirimcilarin özelikle de küçük yatirimcilarin birbirini etkileme gücü çok yüksektir. Bu yüzdendir ki çoğu zaman çikan bir haber ya da bir gelisme gereksiz bir panik ya da heyecan yaratir. Bu panik ya da heyecan dalga dalga yayilir. Yatirimcilar sürü psikolojisi içinde birbirini takip ederek üst üste hatali kararlar vermeye başlarlar. Bu hareketler dizini genelde küçük yatirimcilarin yükselişin sonunda alima, düsüşün sonunda satisa geçmesi ile somutlaşir. Siz bu tip gelişmeler karşisinda heyecana kapilmayin ve sürüden birisi olmayin. Olaylari muhakeme ederken geliştirdiğiniz analiz yöntemlerinize inanin. Unutmayin ki sizin artik hedefleriniz var…

10. Sattiğiniz Kağida Dönüp Bakmayin:

Bir hisse senedini belirlediğiniz satiş noktasinda elinizden çikarmişsaniz ve o hisse belli bir miktar daha yükselmişse tekrar daha yüksek fiyattan alim yapmayin. Elinizden düşük fiyattan hisseyi kaptirmiş olma hissi sizi hataya götürür. Eğer belirlediğiniz hedefi yakalamişsaniz başarili olmuşsunuz demektir. Artik ayni başariyi ayni temel ve teknik yöntemlerle baska hissede yakalamalisiniz. Hedefinizi tutturup sattiğiniz hisseyi daha yüksek fiyatlardan almaniz o hisseyi bu kez daha düşük fiyata satma ihtimalinizi artirir. Tabii ki burada hisse senedinizi belirlediğiniz zaman araliğinda ve belirlediğiniz fiyattan sattiğinizi öngörüyoruz.

11. Uzun Vadeli Düşünerek Yatırım Yapın:

Borsadaki en büyük hata işte bu konuda yapılıyor. Özellikle Türkiye’de borsa, oyuncular tarafindan adeta bir kumara dönüstürülmüs durumda. Her gün seans izleyip alim satim yaparak kisa vadede para kazanmak isteyenler ancak borsadaki büyük yatirimcilar için yem olabilirler. Piyasa olusumunda günlük işlemlerin önemi büyük tabii ki. Ama bunun sizin için ayni büyüklükte bir tehlike olabileceğini unutmayin; günlük işlemlerle para kazanma isteğinizin sonu kabusa dönüşebilir. Şunu unutmayin ki b orsaya uzun vadeli ve her an ihtiyaç duyulmayacak bir parayla yatirim yapan kişinin para kaybetme riski hemen hemen yoktur.

12. Portföyünüzü Tek Hisse ve Tek Sektör Üzerine Oluşturmayın:

Bütün dünya piyasalari artik iç içe girmiş durumda. Özellikle para hareketlerinin bas döndürücü hızı karsısında doğru kararlar alip bunlari uygulamanin zorluklari da artiyor. Daha bilinçli, daha hizli hareket ve bütün dünyadaki gelişmeleri daha dikkatle izlemek yapılan yatırım ne olursa olsun herkesin dikkat etmesi gereken faktörler. Çünkü piyasalarin dünyadaki herhangi bir olaydan etkilenme ve dolayisiyla risk orani gittikçe artiyor. Bu nedenle sermaye piyasalarindaki yatirimlarin tek bir kanala yönlendirilmemesi gerekiyor. Yatirim araçlari arasindaki bu mantik hisse senedi piyasasinin içinde de ayni geçerliliğini koruyor. Her sektör, globalleşmeyle birlikte daha çok rekabetin içine girmiş durumda. Dolayisiyla sektör analizleri burada önem kazaniyor. Bir sektör ya da hisseye ne kadar güvenirseniz güvenin hiçbir zaman tüm portföyünüzü tek bir hisse üzerine kurmayin. Dünyadaki dengelerde oluşacak bir değişiklik yatirim yaptiğiniz şirketin içinde bulundugu sektörü ya da bizzat şirketi kötü yönde etkileyebilir. Tipki geçen yillarda tekstil sektöründe yaşandiği gibi. Bunun için yatirim yaptiğiniz miktara göre kendinize iki hatta üç ayri sektörden hisse senedi seçmeye çalişin. Sektörleri de dünyadaki gelişmelere paralel ve gelişmiş piyasalardaki örneklerine bakip kendi ülkemizde karşilaştirmalar yaparak belirlemeyin.

Unutmayin ki sektör ve şirket farklilasmasina gitmek sizi risklere karsi daha az açik konuma getirecektir.

13. Asla Ümidiniz Kırılmasın

Diyelim ki yatiriminizi belirtilen kriterler doğrultusunda yaptiniz ve yeteri kadar beklediniz ancak sonuçta hedefinize ulaşamadınız. Peki öyleyse şimdi ne yapmak gerekir? Eğer yatirim yaptiğiniz dönemde dünya ya da ülke genelinden kaynaklanan bir problem nedeniyle genel piyasada bir düşüş yaşanmiş ve bütün hisse senedi piyasasi bundan olumsuz etkilenmişse sizin beklemekten baska yapacak bir şeyiniz yok demektir. Ancak başarisizlik sizin seçiminizden kaynaklanmişsa o zaman başarisizliğin sebepleri ortaya konmalidir. Seçtiğiniz hisseyi alirken yaptiğiniz saptamalarla yeni dönemdeki durum arasinda nasil değişmeler olduğunu ve geçen sürede neleri göremediğinizi bulmalisiniz. Sektördeki diğer şirketlerin performanslarina ve genel olarak sektörel gelişmelere bakarak sorunun sadece hissesini seçtiğiniz şirketten mi kaynaklandiğini ögrenmelisiniz. Yani kisaca yine mantigi ön planda tutup bir profesyonel gibi davranmali asla moralinizi bozmamalisiniz. Aksi taktirde yeni basarisizliklar pesinizi birakmayacaktir. Oysa yapacaginiz yeni degerlendirmelerle zararinizi telafi edebilir en azindan bundan sonraki dönemi kurtarabilirsiniz.
Kaynak:http://orhan.iwarp.com/borsa.htm

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
10 + 8 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.