DOLAR 32,432
EURO 34,7951
ALTIN 2439,62
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Değişimi yönetiyorum: 2- Hedef belirlemek

24.09.2020
A+
A-

Hayatta ne istediğini bilen, istediklerini elde eden insanların başarılarına şahit oluyoruz. Bu insanlar nasıl oluyor da daha odaklı, motivasyonları daha yüksek ve sonuçta başarılı oluyor?

 

Peki neden bazı insanlar ne kadar çabalasalar da bitiş çizgisine varamıyor, “başardım” duygusunu tadamıyorlar? Belki bir kısmı nereye gideceğini bilmeden yolunu kaybediyor, bazıları ne yapması gerektiğini bilmiyor, bazıları ise ne istediklerine emin değil. Bazılarının ise karanlıkta onlara yolu gösterecek bir kutup yıldızı yok.

 

Birlikte düşünelim; yelkenli bir gemi ile okyanusa açılacağınızı hayal edelim. Nereye gideceğinizi bilmeden, ulaşacağınız limanı belirlemeden, rotanızı oluşturmadan tehlikeli hava ve açık deniz şartlarına karşı bu yolculuğa çıkar mıydınız? Muhtemelen çıkmazdınız. Ünlü düşünür Montaigne’nin de söylediği gibi “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.[1]

 

Hedefler başarıyı çeken birer güçtür. Hayalimizde yarattığımız o büyük resim, aslında aklımızdan geçen ve yapmayı düşündüğümüz şeylerin çoğu birer istek. Hedef ise, o büyük resimdeki hayallerimiz, arzu ve isteklerimiz arasından ulaşmaya karar verdiklerimizdir. Hayallerinize hizmet eden hedefinizi belirleyerek onlara nasıl ulaşacağınız konusunda ne kadar çok kafa yorarsanız, değişim yolculuğunuzun çekim yasasını da o denli harekete geçirmiş olursunuz. Değişim ve gelişim yolculuğunuzda ilerleme kat etmenin en önemli şartlarından biri budur. Yani amacınızı belirlemek, hedefinizi oluşturmak, kutup yıldızınızı belirlemek, pusulanızı varmak istediğiniz o limana çevirmektir. Çünkü ister birey olarak ister girişimci olarak ister bir işletme olarak eğer hedefleriniz yoksa, sahip olduğunuz kapasiteniz, potansiyeliniz ve kaynaklarınız bir anlam ifade etmeyecektir.

 

Hayal et, Hedef Seç, Gerçekleştir

 

Anthony Robbins, “Sizin gerçek gücünüzü ortaya çıkaracak sır, size yeteri kadar heyecan yaratacak, gerçek yaratıcılığınızı ortaya koyacak ve tutkunuzu ateşleyecek hedefler tespit etmektir.[2]” der. Bu söze sonuna kadar katılıyorum. O tutkuyu ateşleyecek olan ise hayalleriniz, arzu ve isteklerinizdir.  Önce hayal kuralım birlikte; gözlerimizi kapatalım ve hayallerimizi resmedelim. “Gelecekte nerede olmak istiyoruz? Neler yapmak istiyoruz? O resim içinde kendimizi nasıl görüyoruz?” Hayallerimiz ki, bizi değişme ve dönüşüme cesaretlendirir, hayallerimiz ki bize ilham verir ve bizi harekete geçirir.

 

Şu an sizinle paylaştığım bu yazıya ilham veren bir başka sözün sahibi ise modern yönetim disiplininin duayeni Peter Drucker. ” Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, vardığınız yerin önemi yoktur.” diyor ve hedeflerle yönetim ilkesinin altını çiziyor. Evet, hedefler bizim kutup yıldızımızdır, bize ilham veren, motive eden, odaklandığımız, enerjimizi yoğunlaştırdığımız, başardığımızda elde edeceğimiz sonuçtur. Hedefleriniz sizin nereye varacağınızı ve nasıl varacağınızı gösterir. Hedefleriniz sizi istediğiniz yaşama taşıyan basamaklardır.

 

Şu an sizden, “Peki, nasıl hedef belirleyelim?” sorunuzu duyar gibi oldum. Koçluk desteği verdiğim danışanlarım ile üstünde çalıştığımız birkaç kritik öneriyi sizinle de hemen şimdi paylaşmak istiyorum.

 

Öncelikle hayatınıza neyin anlam katacağını, neyi başarmak istediğinizi, yaşamınızı nasıl şekillendirmek istediğinizi düşünün. Eğer hedeflerinizi yazıya dökebiliyorsanız, onu elde etmeniz de muhtemeldir. Sizi harekete geçirecek olan spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamana bağlı hedefler[3] belirlemenizdir. Hedefiniz çok büyük ise, bunu daha küçük hedeflere bölerek, ulaşmak istediğiniz hedef ile aranıza ara hedefler koyarak – ulaştığınız her ara hedefte kendinizi kutlayarak- motivasyonu sürekli kılmak doğru bir taktik olur. Hedefinizi gerçekleştirmek için, yapmanız gereken işleri, uygulamaları, çalışmaları, kısaca her aksiyon adımınızı bir plan dahilinde belirlemenizi öneriyorum.

 

Yoldan sapmalar olabilir, içinde bulunduğumuz şartlar değişebilir. Dış etkilere karşı hedeflerinizi esneterek, sonuçta yine başarıya ulaşabilirsiniz.

 

Son söz;

 

Hayallerinizi hedeflere, hedeflerden sonuçlara ulaşmanızı ve nihayetinde başarılı olmanızı dilerim.

 

Hande Altun

İşletme ve Yönetici Koçu | Yönetim Danışmanı | Girişimci Mentoru

Partner in Work

 

https://www.partnerinwork.com.tr/

https://www.linkedin.com/in/hande-altun/

[1] “No wind favors him who has no destinated port.” Michel de Montaigne

[2] “The secret of unleashing your true power is setting goals that are exciting enough that they truly inspire your creativity and ignite your passion.” Tony Robbins

[3] SMART kısaltması, Spesific (Spesifik), Measurable (Ölçülebilir), Achievable (Ulaşılabilir), Realistic (Gerçekçi) ve Timely veya Time-Bound (Zaman sınırlı) kelimelerinin İngilizce karşılıklarının baş harflerinden oluşmaktadır,

 

ETİKETLER:

YORUMLAR

Solve : *
18 ⁄ 3 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.