DOLAR 34,4841
EURO 36,4434
ALTIN 2947,002
BIST 9031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Algısal beceri nedir?

Yaşadığımız olaylar karşısında şikayet ve başkalarını suçlar bir tavır içinde olmak, ilkel beyin işlevidir. Ve kişiyi depresif, agresif ve çaresizlik hissi içinde tutar.

Halbuki sorun olan karşımızdaki kişi veya olay değildir. Sorun; o durumla olan ilişkimizdedir. Yani bizi rahatsız eden duruma takılı kalarak, işin içinden çıkabilmek için ihtiyaç duyduğumuz objektif algılama sistemimizi görebilmemizi engelleyen durumdan çıkabilmek önem arz etmektedir. Böylelikle kişi daha sağduyulu, daha sağlıklı ve kendine yakışır bir davranış sergiler. Çünkü bu gibi süreçlerde zihnimiz çok hızlı ve gergin düşüncelerle dürtüsel ve tepkisel hareket etme meyli içindedir. Ve daha sonra işlerin daha çok karıştığı, daha fazla üzüldüğümüz, bazen de pişmanlık duyduğumuz durumlar ortaya çıkar. Kişide bu düşünce yapısı ve davranış hali alışkanlık durumuna dönüşmüş olabilir. Bundan dolayı kriz anlarında kişinin daha sağlıklı bir düşünce sistemi oluşturabilmesi süreci tamamen değiştirir. Bu gibi zamanlarla sınırlı kalmayıp, aslında yaşamın tüm süreçlerinde, ‘Yaşam bir yol. Ve bu yolda değişik deneyimler yaşayarak öğreniyor, gelişiyoruz.’ gibi bir algıyla olayları değerlendirmeye başlamak, yaşamı iyileştiriyor, fark katıyor. Yani çözüm bizim kendi algı sistemiz. Algısal becerimizi geliştirdikçe yaşamdan keyif alıyoruz.

 

Ve ne güzel söylemiş Mevlana, ‘Dünya’ya duyguları deneyimlemeye geldik.’ derken. Tabi güzel duygular için herşey yolunda ama sert, gergin duyguları deneyimlerken zorlanıyoruz. 

 

Bu gibi süreçlerde yani bizi rahatsız eden durumlarla karşılaştığımızda, ‘Hayat bir deneyim. Ve şu anda farklı bir duygu deneyimliyorum.’ diyebilen algımızı geliştirebildiğimiz oranda rahat ederiz.

 

Çünkü yaşam; gece ve gündüz döngüsü gibidir. Duygular ve olaylar geçicidir. Ve bu gibi zamanlarda içinde bulunduğumuz durumu şekillendiren kullandığımız kelimelerdir. Kelimelerde mevsimler gibidir. Bazıları üşütür, bazıları içimizi ısıtır.

 

Kelimelerimizi özenle seçelim, ilişkilerimiz güzel olsun.

Havalar soğuk olabilir ama içimiz sıcak olsun.

 

Sevgilerle 

Sema Su EKİZOĞLU 

NLP/ NGH Trainer


YORUMLAR

Solve : *
7 + 9 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.