DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

‘’Başarı’’ sizce nedir?

Başarının anlamı herkes için farklı olabilir. Hayatının farklı aşamalarında aynı kişi için de farklılık gösterebilir. Başarı konusunda gerçek olan şu ki sizin başarı tanımlamanızı sizden başkası yapmamalıdır.

Herhangi bir zamanda başarının sizin için ne anlama geldiğini tanımlayabilecek ve geliştirebilecek tek kişi sizsiniz.

Herhangi bir spor dalında profesyonel bir sporcu düşünün. Sadece profesyonel olmak inanılmaz bir başarıdır ve birçok kişi bunun başarı olduğunu kabul edecektir. Ancak spor camiasında çoğu sporcu, bir alanda zirveye ulaşmadıkça, madalya almadıkça veya kupayı kaldıran takımın ana kahramanlarından olmadıkça başarılı olarak görülmez.

 

Oysa bir de şöyle bakmak gerek bence;

Zirveye ulaşanlar daha başta mı yoksa baş tacı mı?

 

Sizce bu sporcuları kazandıkları paraya veya şöhrete dayalı olarak diğerlerinden daha başarılı olarak etiketlemek adil mi?

 

Başarı hakkında on binlerce kitap yazıldı, binlerce profesyonel konuşma yapıldı. Herkesin kendine göre bir formülü var, birçok insanın takip ettiği guruların özel yolları var.

Üzerine bu kadar çok emek ve enerji harcandığı halde neden çoğumuz hayatımızda başarıyı elde etmeyi, sürdürmeyi ve gerçekleştirmeyi zor buluyoruz?

 

Belki de kelimenin anlamını başkalarında aramaya devam ettiğimiz için?

 

Kişisel ve ticari başarının neye benzediğini ve nasıl hissettirdiğini tanımlamak için kendi içimizde ne kadar derinlere iniyoruz?

Günümüz dünyasında başarının tanımı ebeveynlerimizin veya onların ebeveynlerinin başarı ölçütü olarak kullandıklarından çok farklı. Dünyadaki, küresel ekonomilerdeki ve teknolojideki değişiklikler başarı kavramını da değiştirdi.Başarıyı başka bir nesil tarafından belirlenen standartlara göre tanımlamak, voleybol kuralları ile tenis maçı oynamaya benzetiyorum ben. Her ikisi de file ile oynanır ve tek benzerlik budur aslında. Farklı kurallar ile bir oyunda başarılı olmaya çalışmak hayal kırıklığına sebep olur ve sonuç hüsranla biter. Maalesef birçoğumuz isteyerek veya istemeyerek bu oyunu halen oynuyoruz.  ‘’Başarı Oyununu’’ oynamak istiyorsanız, onu kendiniz tasarlamanız ve koşulları kendiniz hazırlamanız gerekir. Başarının sizin için ne anlama geldiği konusunda net bir fikre sahip değilseniz, asla başaramazsınız.

 

Bu nedenle, oyun planınız üzerinde çalışırken bu 10 maddeyi muhakkak düşünün.

 

#  İhtiyaçlar ve İstekler: Temel ihtiyaçlarınızın ve sizin için lükslerin neler olduğunu anlamak ilk göreviniz olmalıdır. Hayatınızda neyin gerekli olduğunu ve gerçekte ne istediğinizi keşfetmek gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirlemenize yardımcı olacaktır. Bu “istekleri” gerçekleştirmek sizi konfor alanınızın dışına iter ve sizi daha fazlasını yapmak için motive eder. Örneğin;2 çocuklu bir aile iseniz 2+1 bir apartman dairesi ihtiyaçtır. 4+1 bahçeli bir ev istektir. Veya çalışan bir birey olarak yılda 15 gün tatil yapmak bir ihtiyaçtır. Bu tatili 5*bir otelde zevkinize göre dağ veya deniz tatili olarak geçirmek ise istektir. Hedeflerinizi şekillendirecek olan isteklerinizdir. Ve bu istekler sizi konfor alanınızdan dışarı çıkmaya zorlar. # Hedefler

Gerçekçi hedeflerin SMART olması gerekir. Spesifik + Ölçülebilir + Ulaşılabilir + Gerçekçi + Zamana bağlı. Hedefler izlenebilir ve kilometre taşları olmalıdır, böylece ilerlemenizi grafiklendirebilir ve ölçebilirsiniz. Temel Performans Göstergeleri olmadan ve kısa soluklu amaçlarınız olmadan da topa kuvvetli bir şut vurabilirsiniz. Bu da bir eylemdir ancak sizi sonuca götürmez.

 

 

# Neden? Ne?

Size gerçek tatmin, doygunluk ve huzur getiren şeyleri biliyor musunuz? Bir iş aşkınız, dürtünüz arzunuz veya tutkunuz var mı? Sizi ne motive ediyor hayatta? Ne yönlendiriyor? Hayat amacınız ne?

Kaşımak zorunda olduğunuz yeri bulduğunuzda başarılı olup olmadığınızı belirlemek daha kolaylaşacaktır.

Birçok iş insanına neden çalışıyorsun dediğimde ‘’ evde bakmak zorunda olduğum eşim ve çocuklarım var ‘’ diyor. Ben de şu soruyu soruyorum

‘’Onlar olmasaydı çalışmaz mıydın?’’

Siz neden iş hayatındasınız? Sizin neden’ iniz ne?

 

 

# Her Zaman Öğrenin

Bilgi dağarcığınıza sürekli eklemek çok önemlidir. Öğrenmeye ne kadar açık olursanız, NEDENİNİZİ tanımlama ve iyileştirme olasılığınız o kadar artar.

Olabileceğinizin en iyisi olmak için kendi başınıza bir başarı yolculuğu içinde de olabilirsiniz, bu yüzden zaten sahip olduğunuz bilgi ve becerilere katkıda bulunmaya devam edin. Özellikle bu dönemde birçok konferans ve toplantılara katılmanın dijital ortamdan mümkün olması ile bilginin paylaşılmasına sağlanan katkıdan siz de faydalanın.

 

# Dengeyi Bulun

İş ve yaşam arasındaki dengeyi bulmak ve hedeflerinizden sizi alıkoyan her şeyi ortadan kaldırmak çok önemlidir. İşinize ayırdığınız zaman ile kendinize ayırdığınız zamanın dengeli olması yolculuğunuz boyunca rahatlık ve huzuru getirecektir. Böylece başarıya ulaştığınızda onu tanıyacaksınız. Eğer bunalmışsanız, sinyalleri kaçırabilirsiniz. Haftada 50 saatten fazla çalışmak bir işletme sahibi için iş-yaşam dengesinin yeniden düzenlenmesi konusunda çalışılması gerektiği anlamına gelir. Bu yüzden oyunun her aşamasında gürültüden kurtulmak ve dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak çok önemlidir.

 

# Küçük Şeyleri Kutlayın

Küçük zaferler bile bir başarıdır. Her mecra, her olay, her hata nihai hedefinize bir adım daha yaklaştırır.

Başarıya giden yol boyunca küçük başarılarınızı kutlamak için kendinize zaman verin ve bunları daha büyük bir ödülün küçük katkıları olarak kabul edin. Bazen başarı yolculuğunuzda ilerleme sağladığınızı fark ettiğinizde tek başınıza kutlama yapmak da keyif verebilir.

 

# İnanmak iyidir, Aksiyona geçmek daha iyidir.

Özgüvene sahip olmak önemlidir ve belirlediğiniz hedeflere ulaşabileceğinize inanmanıza yardımcı olur.

Ancak, gerçek başarının aslında planladığınız şeyi yapmakla ilgili olduğunu her zaman hatırlayın.

Başarı çalışmaktır, dilemek değil. Adımları atmak, becerileri öğrenmek ve risk almak, kenardan izlemekten daha iyidir. Başarıya giden yolda ilk adımı atma konusunda başlangıçta ürkek ve çekingen olmanız çok normaldir. Bu duyguyu hissettiğinizde hemen ‘’ NEDEN’’inizi düşünün ve küçük de olsa bir İLK ADIM ile başlayın. Deneyin ve sonuçlarınızı muhakkak ölçümleyin.

 

# Korkularınızı Aşın.

Deneyimlerinizi ve sonuçlarınızı ölçümlerken herhangi bir konuda başarıya ulaşamama korkusunun da üstesinden gelmiş olursunuz. Bir hatayı öğrenme platformu olarak kullanmak sadece başarı değil, aynı zamanda bir KAZANIMDIR! Öğrendiklerinizin temelleri üzerine inşa edilmiş yeni bir yol haritası çıkarmanın keyfini yaşayarak kendi başarı tanımınızı revize etmeniz gerekebilir.

 

 

# Şükür

Her gün etrafınızda olanlara şükretmek bence çok önemli bir başarı ölçüsüdür. Neye sahipseniz bugün sahip olduklarınız için şükretmek önemlidir. Sahip olduğunuz bolluğa ve varlığa şükrederken mevcudu kabul edip geçmişe değil geleceğe bakmak önemlidir. Geçmişteki var olmayanla ilgilenirken gelecekte karşınıza çıkanı tanıyamayabilirsiniz.

 

 

#OYUNUN SONU yoktur.

Bu yolculukta yapay bir program veya başka birisinin yönettiği bir zaman çizelgesine uymanız gereken bir yaşam biçimi yoktur.

 

Karar veren ve kontrol eden sizsiniz.

 

Başarı, sizin ortaya çıkardıklarınızdır.

 

Ve oyuna girmek için hiçbir zaman geç kalmadınız.

 

HEP ŞEN kalın J


YORUMLAR

Solve : *
8 − 4 =