DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bedenin Zekası

18.08.2021
A+
A-

Bedenin her şeyi fark eden ve kaydeden bir zekası var mı?

Zihin ve beden, olumlu iyilik haline ulaşmak için sahip olduğumuz en büyük araçlardır. Bedenimizin zekasını öğrenerek, bu zekayı fiziksel ve zihinsel hastalıkların önlenmesi ve bir dereceye kadar da tedavisinin bir parçası olarak kullanabiliriz.

Beden zekası, sağlığımızı iyileştirmenin bir yolu olarak beden duyumlarını tanımanın önemini vurgulayan psikolojik bir yöntemdir.

İlk adım, vücudunuzun size söylediği içsel ipuçlarını ve hisleri tanımaktır.

Duygular vücutta fiziksel duyumlar olarak ortaya çıktığı gibi fiziksel duyumlar da karşılık gelen duyguları üretebilir.

Duygular sadece zihinsel durumlarımızı değil, aynı zamanda bedensel durumlarımızı da ayarlar. Bu şekilde bizi tehlikelere ve fırsatlara hızlı tepki vermeye hazırlar. Karşılık gelen bedensel değişikliklerin farkında olmak, daha sonra mutluluk hissi gibi bilinçli duygusal hisleri tetikleyebilir.

Yaşadığımız her olumlu ya da olumsuz duygunun vücutta farklı bir temsili vardır.

Örneğin; mutluluk tüm bedende hissedilirken, öfke baş veya gövdede, endişe de göğüs veya karında hissedilebilir.

Duyguların beden üzerinde hissedildiği bölge her insanda farklı olabilir. Burada önemli olan, bir duygunun beden cevabını farketmek ve farkındalıkla o duyguyu yönetebilmektir.

Farklı duyguları bedeninizin neresinde hissediyorsunuz?

Beden zekası vücudunuzun hissettiği duygulara göre sizi uyarabilir. Göğüs ağrısı, baş ağrısı, kalp atış hızı değişkenliği gibi belirli stres semptomlarını hafifletebilir.

Beden zekasını harekete geçirmek ve bilinçli olarak kullanmak öğrenilebilir. Bunun yolu beden-zihin bağlantısını güçlendirmekdir.

Bunun için bir çok uygulama var;

Aşamalı kas gevşetme, farkındalık temelli stres azaltma, meditasyon-dua, biofeedback, yoga, tai-chi, dans gibi..

Doç. Dr. U. Güney Özer


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.