Beynimizin büyümesi hiç durmaz!
Beyimizde sinir hücreleri arasında bağlantı yolları var ve bu yollar sayesinde tüm hücreler birbiri ile haberleşerek sohbet ederler. Komşu sinir hücreleri, beyne yeni bir bilgi girdiğinde veya beyin çevresel bir tehlikeye maruz kaldığında birbirleri ile haberleşir, çözüm üretir ve süreci beraber yönetirler.
Tüm dış olaylara karşı uyum sağlamamıza yardımcı olan bu duruma beyin esnekliği diyoruz.
Beyin esnekliği (nöroplastisite) kelimesi; nöron yani sinir hücresi ve plastisite yani biçimlendirilebilir kelimelerinden oluşuyor.
Nöroplastisite çalışmaları sayesinde, bilim insanları beynimizin gerçekte hayatınız boyunca büyüyüp değiştiğini bulmaktalar.
Kendinizi yeni deneyimlere açarak nöroplastisiteyi artırabilir, beyninizi formatlayabilirsiniz. Beyninizi formatlamak için bilinçli olarak çaba göstermelisiniz, eğer buna tutku ve coşkuyu da eklerseniz harika olur .
Bir görevin yoğun olarak tekrar edilmesi, yeni ve daha güçlü nöral yollar yaratır. Bir kişi belli bir alanda —müzik, spor, topluluk önünde konuşma— uzmanlaştıkça, beynin o yeteneklerle ilişkili alanları gerçekten büyür.
Washington Üniversitesi’nde yardımcı profesör olan Dr. Pascale Michelon’a göre, “Eğer bir şeyi tekrar tekrar yaparsak o işte daha iyi oluruz.”
Yeni bir yetenek öğrenmek ve defalarca tekrar etmek beyinde yeni yollar oluşturur.
Profesör Mark Rosenzweig de beyin yaşlandıkça, düşüşe geçtiği tezini reddediyor ve diyor ki “Eğer beyin uyarılırsa, hangi yaşta olursa olsun, insan beynindeki bağlantıların toplam sayısı artacaktır”
Bunlara örnek olarak da Rosenzweig:
“Picasso nun en iyi ürünlerini doksan yaşlarında verdiğini, ünlü besteci Haydn’ın yaşamının son yıllarında en güzel bestelerinden bazılarını yazdığını “ veriyor.
Özet olarak; nöroplastisite ile beyin müthiş uyum sağlayabilen ve yenilenebilen bir organa dönüşebilir. Bende unutkanlık var eskisi gibi hafızam güçlü değil diye yakınmayı bırakın ve beyninizi nöroplastisite ile formatlayın. Sürekli yeni şeyler öğrenmeyi hayatınıza dahil edin.
TUĞBA ÖZTUĞ