Değişimi yönetiyorum: 3- Eylem planı oluşturmak
Her canlının bir enerji potansiyeli var. Bu enerji potansiyelini doğru yerde, doğru zamanda ve ihtiyaçlarımızı karşılayacak doğru şekilde kullanmazsak, sahip olduğumuz bu enerji hedeflediğimiz sonucu elde edemeden tükenecektir.Eğer ki hedefinize ulaşmakta ciddi zorluklar yaşıyorsanız, belki de enerji ve zamanınızı doğru planlamıyorsunuzdur.
Nobel ödüllü dahi fizikçi Albert Einstein “60 dakikam olsa, 55 dakikasını düşünmek, 5 dakikasını da aksiyon için kullanırdım.[1]” diyor. Einstein’in söz ettiği şey “düşünerek planlamak”. Bir işe kalkışmadan önce en başta ayrıntıları düşünmek, nereden başlanacağı, nasıl gelişeceği ve nasıl sonuçlanacağını dikkatle hesaplamak ve daha sonra işe başlamak bizi arzuladığımız sonuçlara, ulaşmak istediğimiz hedeflere ve hayal ettiğimiz başarılara ulaştıracaktır.
Hedeflerinizden başarıya doğru yapacağınız yolculuğu hayal edin. Bu yolculukta dilerseniz planladığınız geleceği yaşayacaksınız, ya da size sunulanı. Ya rüzgarın sürüklediği yöne gideceksiniz, ya da planladığınız ve rotasını çizdiğiniz yöne doğru yol alacaksınız. Siz hangisi tercih edersiniz?
Evet, haklısınız. Enerji, zamanı ve hatta maddi kaynakları verimli, etkili ve doğru kullanabilmek, hedeflere ulaşmak, başarmak için plan yapmak lazım.
Planlama sürecine başlamak çok basit. Tek ihtiyacın olan kalem ve kağıt.
Önünüze boş bir kağıt koyun ve hedefinize ulaşmak için yapılması gerektiğini düşündüğünüz her şeyi bu kağıda özgürce yazın. Bu listeye “yapılacaklar listesi” diyelim. Oluşturduğunuz bu listedeki her bir eylem üzerinden tek tek geçin, hangisi diğerinden daha önce veya daha sonra yapılması gerekiyor belirleyin ve eylemleri bir akış sırasına oturtun. Her adımı gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz zamanı hesaplayın. Ve en son, belirlediğiniz zamana uygun olarak eylemleri gün, hafta ve aylara göre yerleştirin. Ve işte sizi başarıya taşıyacak yol haritanızı, yani “eylem planı”nızı oluşturdunuz.
Bir eylem planı size ne sağlar? İlk başta, daha organize olmanızı ve hedefe odaklı yol almanızı sağlar. Bununla beraber yıkıcı hatalardan korunmak ve kaynakları çok daha verimli kullanmak için de planlama yapmak kilit unsur. Ve en önemlisi planlama sizi hedeflerinize ve başarıya taşıyacaktır.
Peki, eylemleri adım adım planladığımızda her şey pürüzsüz bir mükemmellikle mi ilerliyor? Muhtemelen hayır. Çünkü hiçbir plan yapıldığı anda mükemmel değildir. Zaman içerisinde koşullar ve şartlar değişebilir, dış etkenler karşımıza zorluk çıkartabilir. Üstelik, hayat dediğimiz bir gerçek var. Hayat biz planlar yaparken başımıza gelenlerin tamamı olduğunu göz önünde bulundurmalıyız. Dolayısıyla engel ve zorluklarla karşılaşmak gayet doğal ve normal. Böyle durumları yıkıcı karşılamak yerine, yapıcı bir şekilde yaklaşıp çözüme kavuşturabiliriz. Yapılması gereken, yine planımıza dönüp, gözden geçirip güncelleyerek yine hedefimize ulaşmak için çalışmak olmalı.
Değişimin formülü budur.
Bu yazıya ilişkin yorumlarınızı hande.altun@partnerinwork.com.tr e-posta adresime yazarak bana iletebilirsiniz.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…
Hande Altun
İşletme ve Yönetici Koçu | Yönetim Danışmanı | Girişimci Mentoru
Partner in Work
https://www.linkedin.com/in/hande-altun/
[1] “If I had an hour to solve a problem I’d spend 55 minutes thinking about the problem and 5 minutes thinking about solutions.” Albert Einstein