Dijital çağ için yeniden tanımlanan liderlik
Önümüzdeki yıllar teknolojinin iş yapış şekillerimizi tamamen değiştirdiği zamanlar olacak. Mevcut işlerin bir kısmı 10 yıl içinde tamamen tedavülden kalkacak.
Şu an varlığından haberdar olmadığımız, isimlerini duyduğumuzda yabancı hissettiğimiz yeni iş tanımları, roller konuşulmaya başladı bile. Amerika 3. Dalgayı yaşarken ilk dalga kıyılarımıza vuruyor olacak.
Bundan 8-9 sene önce normal kavramının değiştiği zamanlardaydık. Yeni normali ve buna uygun liderlik özelliklerini tanımlıyorduk. Şimdi disruptive technology (yıkıcı teknoloji) disruptive innovation ( yıkıcı yenilik) kavramını ve bizim için ne anlama geldiğini, buna bağlı olarak ne yapmamız gerektiğini anlamaya çalışıyoruz. Liderlik ve liderlik yetkinlikleri de buna bağlı olarak yeniden tanımlanıyor. İş süreçlerinin, iş modellerinin, ürünlerin dijitalizasyonu ve bu alanda yaşanması gereken değişime uyumlanmada zorlanmanın liderlik yetkinlikleriyle olan bağlantıları için çeşitli araştırmalar yapılıyor.
IMD tarafından hazırlanan Liderliği dijital çağ için yeniden tanımlamak araştırmasının sonuçları liderlerimize neleri geliştirmeleri gerektiği konusunda değerli ipuçları sunuyor. 1042 executive ve 19 dijital teknoloji lideri ile yaklaşık 3 ay süren çalışmanın sonuçları karşısına çıkan dönemeçlerde ekiplerini ve şirketini yol kazası yapmadan ileri götürecek lider özellikleri şöyle sıralanmış;
Alçakgönüllülük, Tevazu : Geri bildirim alabilme yeteneği, diğerlerinin daha çok bileceğini kabul edebilme hali. Yani en iyi ben bilirim diyen liderin bu dönemde kaza ihtimali çok çok yüksek.
Adapte olabilmek: Yeni bilgilerle düşüncesini, yaklaşımın değiştirebilme hali.
Vizyonerlik: Her ne kadar kısa vadede belirsizlikler yaşanacak olsa da uzun vadede net bir vizyona sahip olmak.
Bağlantıda olmak: iç ve dış paydaşlarla sürekli iletişimde olmak, dinlemek, merak ve ilgiyle yaklaşmak.
Aynı araştırmanın sonuçları agile liderlerin bu yıkıcı yenileyici atmosfer içinde en çok şu davranış setine ihtiyaç duyacaklarını söylüyor;
Hiperfarkındalık : iç ve dış çevreyi muhtemel fırsat ve tehditler için sürekli gözden geçirmek
Bilinçli Karar Vermek: Kararlarını verirken data ve bilgilerden faydalanarak kanıtlara dayandırmak.
Hızlı Uygulama: Hızlı hareket edebilme, hızı mükemmeliğe tercih etmek.
Liderlik Zekasında bu öncelikle öz farkındalık ve diğerlerinin farkında olma alanlarını geliştirmeyi kapsıyor. Esneklik bir başka alan. Değişebilmek için değişen şartlara uyumlanma becerisi esneklikten geçiyor. Yansıtıcı öğrenme yine gelişim alanı olarak çıkıyor karşımıza. Öğrenmeye açık ve öğrendikleri ile değişim yapabilme kapasitesini geliştirmek önem kazanıyor.
Yukarıya doğru çıkarken azalan yetkinlikler olan dinleme, dinlerken doğru soruları sorma, paylaşmaya açık bir kurum kültürü, yargılayan değil öğrenen bir ortam, korkudan değil bilgiden yönetmek ağırlık kazanacak bu yeniyi yapan yıkıcı ortamda.
Bu konuda konuşacak daha çok şey var. Köklü değişimler kapıda, ne kadar hazırsınız?
Sevgiyle Kalın.
Tülin Kahvecioğlu
BAHÇEBİZ Gelişim Akademisi Kurucu Ortak
Lider, yönetici, takım koçu, çalıştırıcı, eğitmen