DOLAR 34,5155
EURO 36,448
ALTIN 2956,111
BIST 9111,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Doğru finansal danışman nasıl seçilir?

08.07.2019
A+
A-

Bir şirket için danışmanlık almak için en doğru zaman en ihtiyacı olmadığını düşündüğü dönemdir. Çoğu şirket, işler kötü gitmeye başladığı zaman daha da kötüsü yumurta kapıya dayandığı zaman danışmanlık almalıyım diye düşünmeye başlıyor.

Bu da finansal danışmanın yapabilirliklerini çok sınırlayan bir ortamda fark yaratmasını zorlayıcı bir durum oluyor. Oysaki işler iyi giderken orta ve uzun vadeli planlar yapmak sureti ile şirketin önünü açmak ve kriz ortamlarından en az etkilenmesini sağlayacak formüller üretmek çok daha kolay.

Finans bünyesinde birbirinden çok farklı uzmanlıkları barındıran bir çalışma alanı olduğu için tüm alanlarda uzmanlık ve tecrübeye sahip bir danışman bulmak mümkün değil. Öncelikle ihtiyacın ne olduğundan yola çıkmak ve bu ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte uzmanlığa sahip olan danışman tercihi yapmak gerekiyor.

Finansal Danışmanın Görevi Nedir?

Bir finansal danışmanın görevi şirketin işleyişine hakim olduktan sonra şirket değerini ve karlılığını arttırmak ile sürdürebilirliği garanti altına almak için nakit akışını en doğru şekilde yönetmeyi sağlayacak öneriler getirmektir. Çoğu şirket mali tablo denince bilanço ve gelir tablosu ile sınırlı bir finansal raporlama çalışması yapmaktadır. Bilanço şirketin varlıklarının ve borçlarının fotoğrafını çeker.

Gelir tablosu da ilgili dönemdeki kar veya zararı gösterir. Oysaki şirketlerin geleceğini görme ihtiyacı da vardır ki bu da ancak nakit akış çalışması ile mümkündür. Türkiye’de iş yapan şirketlerin % 90’ından daha fazlasında nakit akış tablosu ve projeksiyonu yoktur.

Finansman bonolarına konulan verginin ekonomiye etkisi ne olacak? TIKLAYINIZ!

İleride nakit fazlası mı vereceklerini yoksa ihtiyaç mı söz konusu olacağını net bir şekilde hesaplama kabiliyetleri de doğal olarak bulunmamaktadır. Dolayısı ile özellikle ihtiyaç söz konusu ise önceden tedbir alma imkanları da sınırlıdır. Ayrıca ileride oluşabilecek olan nakit akış fazlasını da doğru yatırım projeleri ile zamanında buluşturma imkanı da kalmamış olur.

Danışman öncelikle şirketin mevcut durumunu net bir şekilde ortaya koyup ileriye yönelik projeksiyonlar yapmak sureti ile şirketin önünü görmesine imkan sağlamalıdır. Projeksiyonları yaparken de farklı senaryolar üretmek sureti ile en kötü koşullarda bile gerekli tedbirlerin ve hazırlıkların önceden yapılması için çözümler üretip öneriler getirmelidir.

Kamu Özel Ortaklığı (PPP) ve Proje Finansmanı Uzmanı, Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı

Fatih Kuran


YORUMLAR

Solve : *
25 − 22 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.