DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dönüşen dünyaya çocuklar nasıl uyum sağlayabilir?

Son yıllarda en sık duyduğum ve zikrettiğim şey dünya dönüşüyor. Bilim kurgu olarak izlediğimiz filmlerdeki; ekranına dokunarak tv ,

bilgisayar gibi teknolojik aletleri kullanabilmek, 3 boyutlu görüntünün aktarılması ile canlı yayın görüşmeler yapmak, Mars’a koloni kurulması için yapılan reel çalışmalar şu an çok normal.

Ben ki; 30 lu yaşların sonundayım. Benim bilim kurgu diye bildiklerimin çoğu yaşanıyor. Şu anki çocukları ve geleceklerini düşünün lütfen.

Sizce sadece okullardaki bilgi yükleme odaklı eğitimle ne kadar geleceğe hazırlanıyorlar. Artık bilgiyi her yerden temin edebilirler. İnternete gir -zaten heryerden ulaşılabiliyor- bilgi hop elinde. Peki çocuklarımızın bu hızla dönüşen dünyaya uyumlu ve yaşama sevinçleri ile yollarına başarılı bir şekilde devam etmelerini nasil sağlayacağız, ebeveynlerin asıl sorması gereken soru bu diye düşünüyorum.

Takip ettiğim futuristler, eğitimciler, psikologlar, kişisel gelişimciler ve biyografilerden edindiğim bilgiler ışığında şöyle maddeler ortaya çıkıyor.

1. Çocuklar okusun her şeyi okusun. En çok kitap okusun ki internette karşısına gelen her bilgiyi doğru kabul etmesin reelliğini sorgulasın, doğru yanlış bilgi çoktur ama hakikat değişmez hakikate ulaşma yeteneği kazansın.

2. Kendini tanısın; yeteneklerini, güçlü yönlerini, zayıf yönlerini iyi bilsin ki hayat yolunda zaman kaybetmesin.

3. Merak duygusunu kaybetmesin. Keşfetmek, merak etmek, hayal kurmak bunlar özgün düşünmesini, araştırma ve öğrenme isteğini arttırır.

4. Sürekli her şeyin eğitimini almanın sonu yok kendi kendine öğrenmeyi de bilsin. Öğrenmeyi öğrensin kabiliyetli olduğu alanda kendini en bilgili en yetkin konuma getirsin ama başka alanlarda da öğrensin. Yaşam boyu öğrenmenin bizleri maddi manevi ayakta tutacağına inaniyorum şahsım adına da.

5. Bir süre sonra çocuklarımız yapay zeka ile karşı karşıya kalacak birçok meslek yok olacak. Örneğin bankacılık internet bankacılığı ile şubeler kapanıyor, internette kendi bankacılık işimizi kendimiz yapıyoruz zaten. Bankacılık bitmesede dönüşüyor. Çocuklarımızı günümüz şartlarındaki mesleklere değil unutmayın şu an 6 yaşındaki bir çocuğu ortalama 20 yıl sonraki zamana hazırlıyorsunuz. Kendinizin hayatındaki 20 yıllık değişime bakın ona göre eğitim almasına rehberlik edin. Örneğin bilgisayar yazılımları, kodlama eğitimleri artık küçük yaşta başlamalı.

6. Duygu ifadesi en önemli farklardan biri olacak ve çocuklarımızı bana göre birçok hastalıktan koruyup yapay zeka karşısında güçlü kılacak . Ve bu duygu ifadesi ve yönetimini evrensel ahlak yasalarıyla yapmalıyız. Artık dünya küçülüyor yapay zekaya karşı evrensel ahlak yasalarıyla insanların birbirinesahip çıkması ve birbirinin varlığını kutsaması insani değerlerini arttırması varlığını sürdürmesi için gerekli.

7. Jack Ma’nın dediği gibi bağımsız düşünebilme ve ekip olarak çalışmayı becerebilmek, sanatla, sporla ilgilenmek. Bilgi ve becerileri insani değerlerle bir araya getirmek yapay zeka karşısında fark yaratacak.

8. Anne baba olarak çocuklarımızın dünyayı tanımaları sizinle gerçekleşiyor. Yani siz bebekken onun dışarıdaki dünyasısınız sizinle nasıl iletişim kurarsa -güvenli, güvensiz, kaygılı- büyüdükçe gerçek dünya ile de öyle bağ kuracak. Sizin dünyayla baş etme ve çevreyle irtibata geçme yöntemelerinizi o da devralacak.

Dış dünyayla nasıl bir bağ kurmasını istiyorsanız siz öyle bir bağ kurun. Ayrıca çocuk büyüsün yolunu bulur diyerek değil daha anne karnındayken anne baba ilişkisi, annenin hisleri anne karnındaki bebeğin bilinçaltını oluşturduğunu ve buna epigenetik olarak genlerinden aldığı duygu düşünceleri de katarsak ona en iyi rehber anne babasıdır. Onu bebeklikten itibaren soran, sorgulayan, öğrenmeyi bilen ve evrensel değerlere sahip çıkan, yeniliklere açık hatta yenilik üreten bireylere dönüştürebiliriz.

9. Dönüşen dünyada kendini bilen ,teknolojiyi doğru ve yerinde kullanabilen, tüm yaşam alanlarında denge içinde olabilen insanın yaşamında doyuma ulaşıp huzurlu ve mutlu olacağını düşünüyorum.
Sevgilerimle

ICC Eğitim Koçu, ICF Yaşam Koçu
Hülya Özbayram


YORUMLAR

Solve : *
6 − 4 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.