Her şey bir kahve eşliğinde,“Koçluk” ile tanışmamla başladı!
Çözüm yok gibidir veya çözüme ulaşmak çöldeki serap misali kocaman bir hayaldir.
Bundan tam 6 yıl önce, böyle bir ruh halindeyken, hayatım bir kahve molasında tanıştığım “Koçluk” ile değişti.
Bir anda olmadı tabii. Koçluk ile desteklenen değişim yolculuğumun eyleme geçme kısmıbir buçuk seneye varan uzun bir süreçti. Koçluk görüşmeleriyle atılan tohumlar gün oldu filizlendi, gün oldu kurudu gitti. Gene diktim, gene tutmadı. Sonra bir gün bir baktım tutmadı dediğim tohumların bir kısmı yeşermeye başlamış. Onlara sahip çıktım, korudum, besledim. Sevgi, şefkat ve sabırla bugünlere adım adım geldim.
Yaşarken bu ve bunun gibi onlarca hikaye ile karşılaşırız. Yaşadığımız zorluklar dışarıdan bakıldığında çözümü kolay, yaşayan için ise çoğu zaman dipsiz bir kuyudur.
Derler ki; doğduğumuzda 500 odalı bir sarayda yaşarken; kimi zaman çevre, kimi zaman da kendi oluşturduğumuz engellerle, bu sarayın odaları her olumsuz hikayede birer birer kapanır. Sevgi odası, güven odası, sadakat odası, başarı odası, özgüven odası, iletişim odası….Ve sonuçta elimizde kalan tek odalı bir evde potansiyelimizin farkında olmadan yaşar gideriz.
İnanıyorum ki; herkesin içinde mucizeler yaratma gücüne sahip “Biravucsimtozu” vardır. Ve biz; içimizdeki bu sim tozlarının farkına vardığımız sürece hayatımızı, hayallerimiz doğrultusunda, daha bilinçli ve keyifli yaşarız.
Bana göre; “Koçluk” bu noktada kendimizi keşfetmemizi sağlayan, farklı bakış açıları kazandıran, başarısızlık olarak algıladığımız şeyleri bir öğrenme sürecine dönüştüren, karar verme becerilerini geliştiren, hedeflerimiz doğrultusunda hızlı yol almamızı sağlayan, ilişkilerimizi veözgüvenimizi arttırançok değerli bir araçtır.
Hangi durumlarda bir koça ihtiyaç duyulur?
Mevcut durumdan memnun olunmayan durumlarda koçluk yapılır.Yani boşluk varsa koçluk vardır. Birkaç örnek vermek gerekirse;
Kişinin kendini keşfetme süreci
Bilgi, beceri veözgüvenin artırılması istenen durumlar
Hedeflere bir plan doğrultusunda daha hızlı ulaşma isteği
Kişinin zorlandığı bir durum, zorluk ya da fırsatı değerlendirme süreci
Seçim sürecindeki kararsızlık
İş ve özel yaşam dengesinin bozulması durumunda kişinin zarar görmeye başlaması gibi durumlarda koçluktan
yararlanılabilir.
Koçunuzu seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
Koçluk sürecinde belki de en önemli nokta çalışacağınız “Koç”u seçmektir.
Çünkü koçunuz ile aranızda kimya uymaz ve güven bağı oluşmazsa bu sürecin verimliliği ciddi şekilde tehlikeye girecektir.
Herşeyden önce ICF onaylı bir koçluk programını tamamlamasının yanında, o kişinin hayat deneyimi, koçlukta yaptığı kilometreler, o kişi ile kimyanızın uyuşması, koçun kendini mesleki olarak yenileyebilmesi dikkate almanız gereken önemli noktalardır.Birlikte yapacağınız tanışma görüşmesinde; o kişinin deneyimleri, olaylara bakış açısı, yaklaşım tarzı, hissettiğiniz elektrik seçme sürecinizde size pusula olacaktır.
Özetle; Herkesin çözümü içindedir aslında. Bir koç sadece unuttuğumuz beni bize hatırlatmaya yardımcı olur. Yeter ki siz değişime hazır olun.
Koçluğa dair her türlü soru ve katkılarınız için iletişimde olmaktan mutluluk duyarım.
Lale Kulaksızoğlu
Eğitmen&Profesyonel Koç
ICF Adler Certified Professional Coach