DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

IDC Dijital Dönüşüm Zirvesi başladı!

20.10.2021
A+
A-

Dijital Ekonominin Yükselişi ve CEO’ların Yeni Gündemi
Bynetacademy – Yeni Nesil Kariyer Akademisi

Yeni nesil ne istiyor?

Her şeyin başına artık “YENİ NESİL” ifadesi ekleniyor… Aslında bunun tam anlamı, gelişen teknoloji ile birlikte “z” kuşağının iş dünyasındaki yerini almasıyla başlayan hem iş yapış metodlarının hem de çalışan yetkinliklerinin gelişmesi ile ortaya çıkan yepyeni bir DİJİTAL ÇAĞ… Peki biz bu çağa ne kadar hazırız veya hazırlanıyoruz?

Şu anda “z” kuşağının dahil olmasıyla birlikte 4 kuşak iş dünyasında bir arada ve aralarındaki çatışmanın çoğu zaman temel sebebi ise KUŞAK FARKLILIKLARI… Peki biz bu kuşaklar arası çatışmayı çözmeden nasıl işimizde SÜRDÜRÜLEBİLİR bir model oluşturmayı düşünebiliriz ki, nihayetinde son teknolojiler üzerine kurduğumuz yapılarda bile her zaman işin değer odağında İNSAN faktörü var. O halde tedarikçi, çalışan ve müşteri tarafında ilk olarak insana dokunarak işe başlamalıyız.

Geçmişten günümüze değişmeyen ve tüm kuşakların ortak söylediği tek şey belki de “EĞİTİM ŞART!” cümlesi… Tabi ki eğitim şart ama “DOĞRU KİŞİYE DOĞRU EĞİTİM ŞART !” olarak bu sözü değiştirirsek sanırım daha doğru olur.

Endüstri 4.0’ın ve hatta Endüstri 5.0’ın konuşulduğu günümüzde EĞİTİM’de kaç sıfırız? Veya soruyu şöyle sorayım; üniversitede kendi bölümüyle ilgili alanı 4 yıl okuyup uzmanlaşan yeni mezun biri sektöre ne kadar hazır ? Veya yıllarca sektör deneyimi kazanmış çalışanlar hala nerede bocalıyorlar?

Bu sorularımın amacı yargılayıcı zihin yapısıyla hareket edip bir suçlu bulmak değil, öğrenici zihin yapısıyla mevcut duruma çare bulmak… İşte tam bu yüzden hayattaki mottom “Okul Hayatı Biter, Eğitim Hayatı Bitmez.” olmuştur.

YENİ NESİL EĞİTİM/KARİYER anlayışında öncelikli olarak işe bireyin kendini tanımasıyla başlanmalıdır, düşünsenize henüz kendini tanımayan hayattan beklentilerini tanımlamayan biri nasıl olurda kendini gerçekleştirme yolunda doğru mesleği seçebilir ve sonrasında mesleğinden mutlu olmayan biri nasıl olurda başarılı olabilir?

İşte bu yüzden birey çıktığı kişisel gelişim yolculuğunda beyninin çalışma prensibini deşifre etmeli, duygu yönetimini kontrol altına almalı ve iç iletişimini yönetebilmelidir. Yoksa kendi iç iletişimini yönetemeyen biri çevresindekilerle dış iletişimini nasıl yönetebilir ki?

Dijital Çağ’da eğitim sistemi, IQ ve EQ (Duygusal Zeka) haricinde DQ (Dijital Zeka) nın gelişmesi için de kurgulanmalıdır.

Bu arada yeni nesil eğitimde özellikle kurumsal çalışanlar eğitime maruz bırakılmamalıdır, aksi halde kişinin kendi talep etmediği eğitimden çok etkili sonuçlar beklenemez, ihtiyacı olduğunu kendi gören aldığı eğitimden de daha çok kazanım elde eder. Bunun için öncelikli olarak kuruma ve kişiye özel ihtiyaç analizi yapılarak farkındalık yaratılmalıdır ve sonuca göre terzi usulü eğitim içerikleri hazırlanmalıdır.

Hazırlanan eğitim içeriklerinde multidisipliner ve interdisipliner yaklaşım uygulanarak, çok yönlü yetkinlik kazandırılarak çalışanın resmin bütünü görmesi ve bütünün parçası olduğunu bilmesi önemlidir. Teorinin pratiğe dönüşmesi aşamasında ise, hibrit model kullanılarak uygulamalı vaka çalışmaları, deneyim paylaşımları ve oyunlaştırma metodları öğrenmeyi kolaylaştırır ve asıl amaç ÖĞRENMEYİ ÖĞRETMEK olmalıdır.
Güncel içerikli, dikkat çekici, teknoloji destekli, inovatif ve ilham verici trend eğitimler her zaman tercih edilir. Ayrıca; sürdürülebilir eğitim olması için (eğitimlerin ağrı kesici etki yerine kalıcı etki bırakması için) belirli periodlarda tazeleme ve telafi eğitimleri ile değişen dünyaya uyum sağlamak adına bilgiler sürekli güncellenmelidir.

Çünkü günümüzde artık “Bilgi Sahibi Olmak Değil, Bilgiyi Kullanabilmeyi Bilmek Önemlidir.”


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.