İş arama süreci ve mülakat…
İş arama süreci ve mülakat öncesi için bazı ipuçları
Kariyer terimi geniş anlamıyla ele aldığımızda literatürde şöyle tanımlanmaktadır: Kariyer, yaşam boyu devam eden dinamik bir süreç olup bir meslek seçmekle veya mesleğe girmekle tanımlanmaz. Çünkü kariyer kavramı meslek öncesi, meslek sonrası görevleri, boş zaman faaliyetlerini, iletişim biçimlerini, toplumda üstlenilen diğer rolleri ve bütün görevlerdeki gelişimi içeren bir kavramdır. Bu anlamda kariyer terimi meslek teriminden çok daha geniş anlamlar içermektedir. “Kariyer planlama” ve “kariyer geliştirme” olmak üzere iki bileşenden oluşan kariyer yönetimi; kariyer yolundaki bireyin, tüm hayatı boyunca; yeteneklerini, ilgi alanlarını, değerlerini ve amaçlarını analiz etmelerine yardımcı olunması ve kariyer geliştirme faaliyetlerinin planlanması olarak geçmektedir (Walker ve Gutterdidge, 1990: 244). Bireyler için, şimdiki ve gelecekteki işler için ihtiyaç duyulan beceri ve nitelikleri ile kariyer tercihlerinin yapılabilmesi; bütün bu yönlerde (yatay- dikey- çapraz) yeni kariyer yollarının ve planlarının geliştirilebilmesi; kariyer hedeflerine tutarlılık kazandırması; işyerini, aile yaşamını, endüstriyel değişimi ve toplum üyeliğini kapsayan daha iyi kariyer hedeflerinin geliştirilebilmesi; kariyerlerinde durgunluk dönemine giren bireylerin yeniden canlandırılması; bireylere kendilerini ve kariyerlerini geliştirme fırsatı sağlanması; bireylere ihtiyaç duydukları rehberliğin sunulması konularını kapsar.
Alanları:
- Bireysel Değerlendirme
- Kurumsal Değerlendirme
- Bireysel Özellikler ile Kariyer Olanaklarının Uyumlaştırılması
- Bireysel İhtiyaçlar ve Hedeflerin Belirlenmesi
- Kariyer Olanaklarının Belirlenmesi
- İşteki Performansın İzlenmesi ve Değerlendirilmesi
- Kariyer Danışmanlığı, Koçluk, Mentörlük
- Eğitim ve Geliştirme
- Oryantasyon Eğitimleri
- Stratejik Planlama
- İş Genişletme, İş Zenginleştirme ve Rotasyon Gibi Uygulamalar
- Yönetici ve Yetenek Geliştirme
- Örgütsel Yedekleme
İş Arama Süreci ve Mülakat Öncesi İçin Bazı İpuçları
Öncelikle kendinizi tanımaya çalışmanız büyük önem taşımaktadır. Meslek alternatiflerinizi belirleyin, alternatifler hakkında bilgi toplayın, en uygun alternatifi seçin, eğitim almanız gereken eksik yönlerinizi belirleyin, bütün becerilerinizi gözden geçirerek mülakata hazırlanın.
İş ararken:
- Ne kadar çok araştırma yapar, ne kadar çeşitli ve çok başvuruda bulunursanız şans olasılığınızı o derece arttırırsınız. Yalnız, eğitim ve yeteneklerinize uygun pozisyonlara başvurmaya dikkat edin.
- Mülakata gitmeden önce kuruluşu araştırın.
- Etkin ve başarılı bir mülakat için bilmeniz gerekenleri öğrenin.
- Görüştüğünüz kuruluşlara, yetenekleriniz ve başarılarınızdan bahsederek, onlar için yapabileceğiniz katkıları nasıl aktarabileceğinizi düşünün.
- İş arama süresine ne kadar çok zaman ayırırsanız, istediğiniz, hedeflediğiniz işi bulma şansınız o kadar fazla olacaktır.
İş Hakkında Kendinizi Değerlendirmek:
- Kendinizi değerlendirmeniz, iş hayatında sizin için önemli olabilecek konuları değerlendirmenize, nasıl bir işveren ya da kurumla çalışmak isteyebileceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır. Aşağıdaki sorulara kendiniz cevap verin; unutmayın bu sorular için «doğru» ve «yanlış» yoktur:
- Nasıl bir kişisiniz?
- Kuvvetli ve zayıf yönleriniz nelerdir?
- Ne/neler yapmaktan hoşlanırsınız?
- Gelecek için planlarınız nelerdir? Kısa ve uzun vadedeki hedefleriniz nelerdir?
- En iyi olduğunuz konular nelerdir? Bu faaliyetler, daha çok insanlarla mı, nesnelerle mi, bilgilerle mi alakalıdır?
- Yazılı olarak mı, sözlü olarak mı daha iyi iletişim kurarsınız?
- Başkalarının sizi değerlendirdiğinde algıladıkları kuvvetli ve zayıf yönleriniz nelerdir?
- Takım çalışması hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Bir yöneticide bulunması gereken beş özellik sizce nelerdir?
- Kapalı alanda mı, açık alanda mı çalışmak sizi cezbeder? vb.
Başvurduğunuz Kurum Hakkında Ön Araştırma ve Değerlendirme:
Endüstri, sektör, kurum, büyüklük, sağlamlık, güvenirlik, gelişme potansiyeli, ortalama maaş, çalışma ortamı, ürünleri/servisleri, kariyer olanakları, çalışanların tavrı ve saygınlığı gibi kriterlere bakarak başvuruda bulunduğunuz kurumu değerlendirebilirsiniz:
- Kurumun gelişimi nasıl?
- Bu kurum / organizasyon ne yapar?
- Çalışan / personel ihtiyaçları nelerdir?
- Sizin uygun olabileceğiniz, doldurabileceğiniz ne tür ihtiyaçları olabilir?