İş görüşmesinde etkili 7 adım!
İş görüşmeleri adaylar için stresli geçerken insan kaynakları tarafında süreç tamamen farklıdır. Bazen gün içinde birkaç görüşme birden yapan, gerçekten fark yaratan çalışanı arayan insan kaynakları uzmanının dikkatini çekmek istiyorsanız, işte sizler için hazırladığımız bu etkili yollar…
İnsan Kaynakları pozisyona uygun olduğu kadar enerjisi yüksek ve fark yaratan adayları da arıyor. Bu noktada kendine güvenen ve ne istediğini bilen bir profil çizmek, sadece soru sorulmasını beklememek aynı zamanda soru sormak, oldukça etkileyici oluyor. Bu sayede işe alımda her zaman bir adım önde oluyorsunuz. Yeter ki görüşmeye çağrılın gerisi sizin elinizde. İş görüşme kısmına gelince tüm fırsatların herkes için eşit olduğunu sakın unutmayın.
1.Görüşme esnasında rahat olun
İş görüşmesinde rahat olmak çok önemli. İnsan Kaynakları uzmanının görüşmeyi yönlendirmesine izin veren adayın kendisini iyi ifade etmesi ve güler yüzlü olması oldukça kritik. Hem saygılı hem de rahat olduğunuzun görünmesi sizin için büyük bir artı. Kısa ama öz, karşı tarafın beklenti listesinde yer alan soruları karşılayacak cevaplar vermeniz sizi diğer adaylara göre öne çıkartacaktır.
2.Yeteneklerinizi ön plana çıkartın
İnsan kaynakları uzmanları adaylara sadece yeteneklerini madde madde sundukları bir görüşme tarzından uzak durmaları gerektiğini söylüyor. Yetenekleri işin gerektirdikleriyle örtüştürerek anlatmak karşı tarafı daha çok etkiliyor. Sizde bu yolu izleyin.
3.Başvurduğunuz işin içeriğine odaklanın
En büyük görüşme sorunlarından biride adayın İnsan Kaynakları uzmanının tek amacının ihtiyaç duyulan pozisyonu doldurmak olduğunu unutarak sadece kendisine odaklanması. Bunun için rolünüzü önceden belirleyin, kısa ama etkili kişisel örnekler vererek sadece pozisyon odaklı bilgi vermeniz oldukça önemli.
4.Klişelerden kaçının
İnsan Kaynakları uzmanını etkileyebilmek için yapılması gereken en önemli şeylerden biri de klişeden kaçmak. Adayların görüşmelerde sık kullandığı bazı ifadelerden kaçınmak ve orijinal olmak çok önemli. Örneğin “gece gündüz çalışırım iş kolik bir insanım” veya “bu iş için mükemmel olduğumu düşünüyorum” gibi kelimelerden uzak durun.
5.İfadelerinizi düzgün kullanın
İşveren ya da İnsan Kaynakları uzmanı teknik becerilerinizi her zaman çok iyi anlamayabilir. Bu nedenle becerilerden bahsederken karşı tarafın zihninde kolayca canlanabilecek, örneklerle dolu bir ifade tarzı kullanmak gerekiyor. Örneğin ek bir eğitim aldıysanız, bunun “mesleğinizi ilerletmek için olduğunu ve o sayede açılan pozisyona daha rahat başvuru yaptığınızı” belirtin.
6.İyi bir dinleyici olun
Görüşme esnasında karşı tarafın sözünü kesmemeye ve dikkatle dinleyerek göz teması kurmaya özen gösterin. Soru sorulunca biraz duraklayıp cevabı söylemeden önce tartmak da önemlidir. Bu kısa duraklama anı, karşı taraf için cevap vermekte acele etmediğinizi, üzerine kafa yorduğunuzu göstermesi açısından takdir nedeni olmakla beraber aynı zamanda da merak uyandırıcı olarak gözükür. Sorulara önceden hazırlanmış ve herkese aynı yanıtı veriyor gibi görünmeyin.
7.Başvuru yaptığınız şirketle ilgili sorular sorun
Başvuru yaptığınız şirket sizin uzun yıllar çalışmak istediğiniz yer olduğu ve vaktinizin büyük kısmını burada geçireceğiniz için, aklınızdaki soruları mutlaka sorun. Çalışanların enerjik olup olmadığını, şirketin yenilikçi yapısını ya da gelecek vadeden bir yer olup olmadığı konusunda aklınızda soru kalmasın. Açık açık sorun. Böylece karşı tarafa aynı zamanda özgüveni yüksek biri olarak yansırsınız.