İşçi ve işveren bakış açısıyla motivasyon!
Geçmişten güzel bir gelecek diyerek hayatın her zaman daha güzel olabileceği inancı için çalışmalara başladık. Hayatımızı idame ettirmek için herkesin çalışması gerektiğinin farkında olarak…
Herkesin bildiği ve düzeltmeye çalışmadığı sorunları bizler de biliyoruz ve düzeltmek için varız. Evet mutlu çalışanlar ve mutlu işveren…
Motivasyon; bireylerin belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere kendi arzu ve istekleri ile davranmaları sürecidir. İnsan Kaynakları Uzmanı olarak çalışan performansının düşük olması, çalışma ortamınızda gerginlik, çalışanın sık sık izin alması vs gibi durumların nedenlerinin çalışan motivasyonuna verilen önemin yetersizliği olduğunu gördüm. Motivasyona vermediğimiz önemin sonunda karşımıza çıkan sorunlar işvereni de etkilemektedir.
Çalışan ne ister sorusuna çalışan bir bireyken cevap verdik.
- Takdir edilmek
- Önemsenmek
- Teşekkür
- Ekibin bir parçası olmak
- Değer katabilmek
- Seslerini duyurmak
İşveren ne ister sorusuna da işveren olarak cevap veriyoruz.
- Performansı yüksek personel
- Verimli iş gücü
- Mutlu çalışma ortamı
- Az maliyet
İyi bir İnsan Kaynakları Uzmanı’nın motivasyon çalışması yapabilmesi için öncelikle bu cevapları bilmeli (Çalışan Bağlılığı Anketleri ), çalıştığı firmayı tanımalı ve işveren ile çalışan arasında köprü olup ikna edebilmeli. Motivasyon, organizasyon ile gerçekleştiğinde çalışan performasına yansıyor.
Kişinin özel yaşamında ve iş yaşamında mutlu olması ve hedeflerine ulaşabilmesi içsel ve dışsal etkenler olarak motivasyonuna bağlıdır. İş hayatındaki olumsuz içsel etkenler kişinin çalışma ortamını sevmemesi, çalışma arkadaşları ile anlaşamaması vs gibi nedenler olup kişisel sorunlar olarak sayılır. Dışsal etkenler takdir edilmemek, yöneticiye ulaşamamak, önemsenmemek ve ekibe dahil olmamak gibi nedenlerdir. Ve ciddi bir İnsan Kaynakları desteği ile aşılabilecektir.
Çeşitli motivasyon teknikleri arasında işverenin tercihi ücret ile ödüllendirmedir. Fakat motivasyon duygusal bir boşluktur.
Sezen Turan