DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kırtasiye alış verişinde nelere dikkat edilmeli?

25.08.2019
A+
A-

Kırtasiyenin yüzde 25’i Çin’den

Veliler çocuklara kırtasiye alışverişi yaparken nelere dikkat etmeli? Rengarek boya kalemleri, oyun hamurları, boya fırçaları ve kalem kutusu gibi kırtasiye malzemeleri alırken dikkatli olunması çocuğun sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Öyleyse kırtasiye malzemesi alırken nelere dikkat edilmeli işte sizler için araştırdık. işte size kırtasiye alışverişinin keyifli püf noktaları…

 

Çanta, resim defteri, kalem, oyun hamuru gibi malzemeler alırken, bunların boya içermemesine ya da boya oranının az olmasına dikkat edin.

Kanserojen nitelikte olan azo boyaları içeren oyun hamuru, renkli kalem ya da boya kalemleri almayın.

 

6 ADIMDA DOĞRU LİSEYİ BULMA REHBERİ. TIKLAYINIZ!

Kalem kutusu, oyun hamuru gibi eşyalarda, kumaş boyası yerine azo boyası kullanılmadığından emin olun.

Ağır metalar içeren boyalar içeren boya malzemelerini almayın. Kurşun gibi metallerle boyanmış kırtasiye ve oyun hamuru malzemelerinin çocuklara ciddi zararlar verebileceğini unutmayın.

Tahta kalemi ya da keçeli kalem alırken su bazlı ya da alkol bazlı olduğuna dair bilgi notu bulunmayan ürünleri satın almayın.

 BAŞARILI ÖĞRENCİLERİN EZBER BOZAN STRATEJİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

 

Alacağınız ürünlerin buruşma ve su geçirmesini önlemek amacıyla kullanılan bir madde olan “formaldehit” içermemesine dikkat edin.

 

Okul öncesi ve okul çağındaki çocuklara kırtasiye malzemeleri alırken, ürünlerin sağlık açısından hiçbir sakınca yaratmayacağından emin olmanız şarttır.

Kokulu kalem ya da kokulu silgiler birçok kimyasal madde içerir. Bu nedenle, parfüm benzeri maddeler içeren malzemeler çocukların kanserojen maddelerle temas etmesine neden olur.

Yapıştırıcı alırken, uçucu maddeler içeren malzemeleri tercih etmemeye çalışın.

Anaokulu çağındaki çocuklara kırtasiye malzemesi ve oyun hamuru alırken güvenliği de ön planda tutun.

Kolay kırılabilecek nitelikte olan, dayanıksız malzemeleri tercih etmeyin.

Etilasetat ve kesilen gibi çözücü barındıran keçe kalemleri almayın.

Çocuklara boya malzemesi, kırtasiye ürünü, oyun hamuru, fırça gibi ürünler alırken, ürün etiketinde azo boyası, solvent, formaldehit gibi maddeler yer almamasına dikkat edin. Çocukların sağlığını doğrudan etkileyebilen kimyasal ürünlerden uzak durabilmek için, aldığınız her ürünün ürün etiketini dikkatli şekilde okuduğunuzdan emin olun.

BAKANLIK VELİLERİ UYARDI

Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetinin etkin olabilmesi için ebeveynlere de büyük iş düştüğüne işaret edilere, velilerin kırtasiye ve okul malzemesi alışverişlerinde dikkat etmesi gereken hususlar şöyle sıralandı:

“Kırtasiye ürününü seçerken, üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmeli. Özellikle okul çantalarında merdiven altı diye tabir edilen markası, modeli belli olmayan üretici/ithalatçı bilgisi bulunmayan ürünler tercih edilmemeli. Satın alınan kırtasiye ürünlerinde, özellikle boya kalemlerinde ‘CE’ işareti ve ‘EN 71 standardına uygundur’ ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalı. Oyuncak şeklindeki veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına dikkat edilmeli. Oyuncak şeklindeki kırtasiye ürünlerinde ‘CE’ işaretinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli. Sprey boya ve yapıştırıcılar su bazlı olmalı ve solvent içermemeli. Tekstil ve ayakkabı ürünlerinde de etiket ve işaretler Türkçe ve kolay okunabilir olmalı.”

Satın aldığı ürünün güvensiz olduğunu düşünen tüketicilerin, Ticaret Bakanlığı Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’na 7 gün 24 saat başvurabileceğinin altını çizen Pekcan, tüketicilerin güvenliğinden şüphe duyduğu ürünleri, ‘www.tuketici.gov.tr’ web adresi üzerinden veya ‘Twitter.com/etuketici’ ile ‘Facebook.com/etuketici’ sosyal medya hesapları aracılığıyla da bakanlığa bildirebilecekleri kaydedildi

 


YORUMLAR

Solve : *
23 × 24 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.