Kıskançlığın psikolojisi ve korunma yolları!
Kıskanan kişi aslında kıskandığı kişiye gizlice hayrandır, aynı onun gibi olmak ister, onun yerinde olmak ve yaşadıklarını yaşamak ister.
Kıskandığı kişinin kişiliği, üstünlüğü, başarıları veya görünümü altında ezilir ve bu hislerini kıskandığı kişiyi eleştirmek, kötülemek, onu küçük görmek ve arkasından konuşmak gibi davranışlarla yansıtır. Kıskanan kişi aslında kıskandığı kişinin yaptıklarını aynen taklit etmeye ve onunla yarışmaya çalışır. Kıskandığı kişinin başarılarını veya elde ettiği sevgiyi aslında kendisinin hak ettiğini düşünür ve içinde bulunduğu durumu adaletsizlik olarak görür.
Kıskançlık hissi temelde kıskanan kişinin bireysel yetersizlik duygusunun bir sonucudur. Kıskançlık duyan kişi bazen kıskandığı kişiye bir dost görünümünde yaklaşabilir ama dikkat edilirse şaka yollu dostane eleştirileri bile acıtacak taşlamalar içerir, örneğin başarınızı kutlarken beraberinde kazandığınız paradan dem vurur. Çünkü bu dostane yaklaşımın asıl amacı kıskanılan kişinin zayıf noktalarını keşfetmektir. Kıskanç kişilerin bakışlarında bu hissi yakalayabilirsiniz; ağızlarının kenarları aşağıya doğru dönmüştür, yanakları sıkılır ve burunları kalkar. Bakışları direkt ve kitlenmiş gibi uzun sürelidir. Kıskanılan kişi kendilerine dönecek olursa hemen suratlarına sahte bir gülücük konduruverirler.
Karşınızdaki kişiyi test etmek için ona kendinizle ilgili bir iyi haber verin, iltifat sözleri duyduğunuz halde içten içe bir sıkıntı hissettiklerini fark edeceksiniz. Keza bir sorununuzdan bahsettiğinizde de üzüntülerinin lafta kaldığını ama gözlerinde bir parıltı belirdiğini göreceksiniz. Kıskanmanın vücut dili oldukça barizdir. Kıskanan kişiler bazen kendilerini tutamayıp paylaştığınız başarılarınızı “şans” ile açıklamaya çalışırlar. Kıskanan kişiler eleştiri yaparken birer uzmandır, sözlerinizde yada davranışlarınızdaki en ufak hatayı fark etmeye programlıdırlar.
Kıskanan kişilerin kendi yeterlilikleri ile ilgili endişeleri olduğu için aslında kıskandıkları kişileri kendi vasat seviyelerine çekmek isterler. Bazen kıskandıkları kişiler için “Aşırı hırslı” gibi pasif agresif kelimeler kullanırlar. İçten içe o başarıları isterler ama hiçbir zaman istediklerini elde edebilecek disiplinleri yoktur. Kıskanan kişiler kendi değerliliklerini sosyal statü ile ölçmeye çalışır, bu nedenle kıskandığı kişilere kullandıkları araba, maaşı, evi, çevresi gibi özel sorular sorarak kendi statüleri ile karşılaştırmaya çalışırlar. Her şeyi parasal-materyal değerlerle karşılaştırmaya çalışmalarından kolayca teşhis edilebilirler. Kıskandıkları kişilerin giyimleri, arabaları, paraları gibi parasal şeyler konuşma konularıdır.
Kıskanç kişiler başkalarının parlamasına tahammül edemez, kendi pozisyonlarını tehlikede görürler ve hızlı yükselen kişileri engellemeye çalışırlar. Başkalarının yaptıklarını kişisel bir yarışma konusu olarak algılarlar. Kıskanç kişilerin şimşeklerini çekmemek için başarılarınızı pek onların gözlerine sokmamanız gerekir, hatta başarınızı biraz şansa bağlayarak şakasını yapabilirsiniz. İnsanlar yaşlandıkça kariyerleri düşüşe geçtikçe egoları daha da kırılganlaşır ve kıskançlıkları artar.
Kıskanç kişilerin saldırısı altındaysanız en iyi strateji duygularınızı kontrol etmektir. Kıskanan kişiler sizin tepkiniz ile davranışlarını haklı görmeye başlar ve aşırı reaksiyon verirseniz düşmanlıklarını açıkça gösterirler. Bu tiplerden uzaklaşın, mümkünse işten atın, mesafe koyun, ilişkinizi kesin. İlişkinizi onarabileceğinizi düşünmeyin zira bu imkansızdır. Kıskanan kişi çaresizdir, sizin uzaklaşmanız onun için zehir etkisi gösterir ve tepkinizi göremediği için duyguları içten içe onu kemirmeye başlar. Bu şekilde zarar görmekten kaçınabilirsiniz.