DOLAR 32,3741
EURO 34,9806
ALTIN 2326,142
BIST 9072,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kurumsal dünya ve özgüven sahibi olmak

15.02.2021
A+
A-

Toplantıya girdiğinizde sunum yapacağınız zaman bunu rahat ve özgüvenle mi yapıyorsunuz yoksa heyecandan eliniz ayağınıza mı dolanıyor ve yanlış bir şey söylemekten mi korkuyorsunuz?

İş arkadaşlarınızla konuştuğunuz da kendinizden emin bir şekilde mi iletişim kuruyorsunuz yoksa kuracağınız cümleyi öncesinde 40 kere düşünüyor musunuz?  Kurumsal hayatta özgüven sahibi olmak çok önemli. Dışarıya nasıl yansıdığınız tamamen iç dünyanızla alakalıdır. Ve iç dünyanızda sıkıntı yaşıyorsanız ve çözemediğiniz problemler mevcutsa, o zaman dışarıya kendine güvenen ne istediğini bilen bir kişilik yapısı yansıtmanız zor olur.

 

Bir çok insan yüzüne özgüven maskesi takıyor ve bunu kimsenin fark etmediğini sanıyor. Ancak rol yaparak özgüveni dışarıya yansıtmaya çalışmak bir süre sonra yorucu olmaya başlar. O yüzden içinize dönüp hangi noktada özgüveninizi kaybettiğinizi fark etmeniz çok önemli.

 

Çünkü belki insanları bu maskeyle kısmen özgüven sahibi olduğunuza inandırabilirsiniz ama enerjiniz asla yalan söylemez. Siz her ne kadar güçlü ve özgüven sahibi olduğunuzu göstermeye çalışsanız da i̇nsanlar gerçekte varolan enerjiyi her zaman altta hissedecektir. Kendinize öncelikle bir sorun özgüven sahibi olmanıza engel olan nedir? Esas iç dünyanızda hangi duyguları yaşıyorsunuz?

 

Başarısızlık korkusu yetersizlik duygusu sizin hata yapmanıza yol açabilir. Korku, endişe, tedirginlik, anksiyete gibi duygular sizin işinizi gerçekten severek yapmanıza engel olacaktır. Ama eğer bunu bilinçaltınızda kökünden çözerseniz eğer hem işinizi daha çok seversiniz hem de böylelikle özgüveniniz doğal bir şekilde artar.

 

Ne yazık ki iş dünyası tamamen başarı odaklı olduğu için kişinin üzerinde büyük baskı oluşmakta. Sürekli performans gösterilmesi gerektiği bir dünyada dengede kalabilmek bir hayli zor, bir de buna özgüven eksikliği dahil olursa kişinin üzerinde ciddi bir yük oluşturabilir. Ve sonrasında fiziksel rahatsızlıklara kadar yol açabilir bu durum. O yüzden mutlaka bilinçaltına inip özgüven eksikliğinin kaynağını bulmak ve onu dönüştürmek oldukça önemli. Olumsuz duygularınızdan arındığınızda işinizde çok daha başarılı ve mutlu olursunuz.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.