DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

LGS’de iki aylık sıkı çalışma fark yaratın!

16.04.2019
A+
A-

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için başvurular 14 Nisan’da bitecek. 1 Haziran’da yapılacak LGS sonucunda 1526 liseye 139 bin 120 öğrenci sınavla alınacak.

Son iki aylık çalışmanın büyük fark yaratacağının altını çizen uzmanlar, öğrencilere bundan sonraki süreçte konu tekrarlarına başlayıp bol bol deneme sınavı çözmelerini öneriyor.

İlk kez geçen yıl uygulanan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) için başvurular 14 Nisan’da bitecek. 1 Haziran’da yapılacak sınava katılmak isteyen 8’inci sınıf öğrencileri, başvurularını elektronik ortam üzerinden okullarına yapacak. Aralarında fen, sosyal bilimler, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin teknik programları ve özel program ile proje uygulayan okulların olduğu Türkiye genelindeki 1526 liseye toplam 139 bin 120 öğrenci sınavla alınacak. Yıl boyunca çalışan öğrencilerin hazırlıkları sürerken, sınav yaklaştıkça endişeleri de artabiliyor. Son iki aylık çalışmanın sınavda büyük fark yaratabileceğinin altını çizen uzmanlar, yeni konuları öğrenmenin yanı sıra tekrarlara da başlanması gerektiğini söylüyor. Ayrıca adayların beslenme ve uyku düzenine dikkat etmelerinin, çalışma aralarında kısa süreli de olsa spor yapmalarının, başarılarına önemli katkıları olacağını belirtiyor. Eğitim koordinatörü Hatice Yılmaz ve Hocalara Geldik platformundan rehberlik uzmanı Muhammet Tosun, adaylara şunları öneriyor:

İYİ BİR TEKRAR PROGRAMI HAZIRLAYIN

Her ders için iki ayı kapsayacak tekrar programı oluşturun. Örneğin, matematikte önce tekrar edilecek ünite ve konuları belirleyip onları iki aya, ardından da bir ayın haftalarına bölüştürün.

Birinci haftadan başlayarak her haftanın günlük çalışma programını da hazırlayın. Bunu günlere bir sayısal, iki sözel ders düşecek şekilde yapın. Örneğin, birinci gün çalışma programınıza matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dili alıp ikinci güne fen bilimleri, Türkçe ve T.C. inkılap tarihini koyabilirsiniz.

T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden 4 sorunun getirisi; Türkçe, matematik ve fen bilimlerindeki 1 sorunun getirisi kadar. Derslere ayrılacak zaman bu katsayılarla doğru orantılı olmalı.

LGS gündemimize yeni nesil soruları soktu. Artık Türkçe sorularıyla matematiktekiler birbirine çok yakın. Soru metnini anlama hızı, yorum yeteneği ve analitik düşünme çok önemli.

Son 10 gündeki tekrarlarınızda deneme sınavı uygulamalarına ağırlık verin.

Bu haftadan 24 Mayıs’a kadar tekrar programı uygulayabileceğiniz yedi haftanız var. Son haftayı süreli deneme sınavlarına ayırmanız doğru olacak. Bu durumda her hafta ortalama bir aylık konu tekrarı yapmanız gerekecek. Bunu gözünüzde büyütmenize gerek yok, öğrenmek uzun sürse de hatırlamak için çok kısa süre yeterli oluyor.

BOL SORU ÇÖZÜN
Sözel dersler için:

– Tekrar edeceğiniz konuyu önce ders kitabınızdan inceleyip konuyla ilgili sorulara göz atın ve gerek görürseniz çözün.
– Konuyla ilgili elinizdeki en fazla iki kaynaktan örnek soru yapın.

Sayısal dersler için:
– Öncelikle çalışacağınız konuya göz atın ve ilgili terimlerin anlamlarını mutlaka bilmeniz gerektiğini unutmayın. Aksi halde soruyu anlayamaz ve çözemezsiniz.
– Mutlaka kalem kullanarak soru çözümü yapın. Akıldan işlem yapmamaya özen gösterin.
– Her haftanın son iki çalışma gününde Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) internet sitesinde yayınlanmış sorulardan, çalıştığınız konuyla ilgili olanları çözün.
– Son olarak MEB’in her ay yayınladığı örnek sınav sorularından çalıştığınız ayla ilgili örnek soruları yapın. Yanlış çözdüklerinizi doğrusunu öğreninceye kadar araştırın.

BUNLARA DİKKAT
– Çalışma ve tekrar programınızı sağlık problemleri dışında aksatmayın.
– Kaynak seçiminde öğretmenlerinizden destek alabileceğiniz gibi kendiniz de içinde MEB’in yayınladığı örneklere benzeyen soruların yer aldığı kaynakları alabilirsiniz.
– Yanlış yaptığınız soruların doğrusunu öğrenmeden o konuyla ilgili başka test yapmayın.

22 İLDE SINAVLA GİRİLEN ANADOLU LİSESİ YOK

MEB, LGS ile öğrenci alacak 1526 okulun adını, kontenjanını, bulunduğu illeri, pansiyon bilgilerini açıkladı. ‘Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’na göre geçen yıl 126 bin 510 olan kontenjan sayısı bu sene yüzde 9 artarak 139 bin 120’ye yükseldi. Bu yıl kontenjanını en çok arttıran okul türü ise, yüzde 21 ile mesleki ve teknik Anadolu lisesi oldu. Onu yüzde 18 ile Anadolu liseleri takip etti. Diğer okul türlerinde ise bu oran yüzde 1’in altında kaldı. Fen, sosyal bilimler ile imam hatip liselerinde 100’ü bulmayan kontenjan artışı yapıldı. Eğitim uzmanı Salim Ünsal’ın analizine göre, 22 ilde sınavla öğrenci alan Anadolu lisesi bulunmuyor. Bu iller şöyle: Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bolu,Burdur, Çanakkale, Çankırı, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, Karaman, Kırıkkale,Kırşehir, Kilis, Kütahya, Ordu, Rize, Sinop, Tunceli ve Yalova.

MESLEK LİSESİ KONTENJANI %21 ARTTI

Sınavla devlet okullarına yerleşecek her üç öğrenciden biri Anadolu lisesine gidecek. Bu lise türünün bu yılki kontenjanı 42 bin 100 olurken, onu 34 bin 590 ile fen ve 28 bin 830 ile imam hatip liseleri takip ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, kontenjan artışlarıyla ilgili bilgi verirken, Anadolu’da köklü geleneği bulunan tarihi okullarla, sektörle işbirlikleri olan mesleki ve teknik Anadolu liselerini proje okul kapsamında değerlendirdiklerini, dolayısıyla bunlara da sınavla öğrenci alınacağını açıklamıştı.

BAŞARACAĞINIZA İNANIN

Prof. Dr. Metin Pişkin (Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi): Derse gönülsüz başlasanız da konuları öğrendikçe daha fazla keyif alabilir ve çalışma isteğiniz artabilir. O halde ders çalışmaya başlamak için içinizden güçlü bir ilham gelmesini beklemeyin. İnsanları motive eden en önemli faktörlerden biri başarmayı istedikleri hedeflerinin olması. Aksi takdirde çalışmak için bir nedeniniz olmaz. Bu süreçte moralinizi bozacak, kendinizi kötü hissettirecek kişilerden uzak durmanızda fayda var. Sizi motive eden faktörleri belirlemeye çalışın. Başarının yolu kendinize olan güvenden geçer. Aklınızdan çıkarmayın, inanç ve özgüven bu zorlu yolculukta size güç verir, sorunları aşmanızı kolaylaştırır. Dinlenmeye, eğlenmeye ve sevdiğiniz şeylere de zaman ayırmalısınız. (Serdar ERGÜN)

SONUÇLAR 24 HAZİRAN’DA

Sınav giriş belgeleri, 22 Mayıs’ta duyurulacak. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Sonuçlar ise 24 Haziran’da açıklanacak.

Esra Ülkar, Önder Öndeş/Hürriyet


YORUMLAR

Solve : *
18 − 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.