DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Okumak ile ilgili yeni bir yaklaşım!

Uzun yıllar boyunca kitap okumanın önemini fark edememiştim. Kitap okumak ne işimize yarayacak ki? Zaten başladığım kitaplar hep yarım kalıyordu. Veya çok sıkıcıydı. Sonrasında şunu keşfetmeye başladım. Kitap okumaya karşı zihnimizde o kadar çok olumsuz düşünce var ki. Peki ya ne yapmalıydım?

İlk olarak okuma ile ilgili bir araştırma yapma kararı aldım. Çünkü bilmediğim konular hakkında kaygılanmanın ve korkmanın bir anlamı yoktu. Okumak ne işe yarar sorusunun cevabını bulmalıydım. Araştırdıkça hayretim artmaya başladı. Beni en çok şaşırtan bilgi şu oldu. Okumanın beyinde sadece gri maddeyi değil, sinirler arası bağlantılar olan beyaz maddeyi de etkilediği gerçeği. Bir diğer deyişle, okuma, beyinde yapısal değişikliklere neden oluyormuş. Aynı araştırmaya dayanarak, okuma becerisinin sonucu olarak bireylerin zihinsel olarak geliştiği, kendini bilme ve kendini denetleme gibi üst düzey zihinsel etkinliklerinin arttığı belirtilmekte.

Okumanın ne işe yaradığını anladım lakin olumsuz düşüncelerimden kurtulamıyordum. Neden okuduğum kitaplar yarım kalıyordu. Zaten üniversite sınavını da yetiştirememiştim. Bu yüzden çevrem beni başarısız oldu diye eleştirmişti. Bu sorunun cevabını sahaflardan öğrenebilirdim. Tüm cesaretimi toplayıp sahaflara gittim. Derdimi açtım ve bana bir kitap tavsiyesinde bulundu. Anlayarak Hızlı Okuma adında ilginç bir kitap. Çok sevinmiştim. Hemen içindeki uygulamaları yapmaya başladım. Şu şekilde ümitlendim eğer hızlı okursam kitapları bitirebilirdim. Ve sorunumu çözebilirdim.
Hızlı okumanın tarihi çok ilginçti. Göz kaslarını kuvvetlendirmek çok önemliydi. Kelimeleri ikili ve üçlü görmeye başladığım zaman sorun çözülecekti. Fakat kitaptaki uygulamaları bir türlü kavrayamadım. Hızlı Okuma ile ilgili bir eğitime katılma kararı aldım. Hızlı okuma eğitmenimden çok etkilendim. Bir çok kitap okuduğu her halinden belli idi. Yürüyen kütüphane gibiydi. Eğitimde beni en çok etkileyen şu oldu. Eğer beynin işlem yapma kapasitesini geliştirseniz okuma hızınızda anlamlı bir değişme olur.

Beynin işlem yapma kapasitesini geliştirmek için beynin sağ lob ve sol lobunu çok iyi tanımamız gerekir. Beynin sol lobunun, konuşma, matematiksel işlemler, diziler, sayılar ve analiz gibi konularda çok üstün olduğu, mantıklı ve doğrusal çalıştığı tespit edilmiştir. Beynin sağ lobu ise, ritim, hayal kurma, renkler, boyut, hacim, müzik gibi fonksiyonların icra edildiğini ortaya koymaktadır. Beynin sol tarafı bilgiyi mantıklı ve doğrusal olarak işlemekte, sağ lob ise artistik tarafı oluşturmakta, detaydan çok resmin bütünüyle ilgilenmekte ve bilgiyi şekil ve hayal gücüyle işlemektedir.

 

Eğitimde beynin iki lobunun kullanımı beyin kapasitesinin iki kat değil, kat kat artmasına yol açmaktadır. Hızlı ve etkili öğrenmenin yolu beynin her iki lobunu birlikte ve dengeli kullanmaktan geçiyor. Bir kuşun uçabilmesinin iki kanatla mümkün olması gibi etkili öğrenme için beyin loblarının her ikisinin dengeli gelişimine ihtiyaç vardır.

 

Peki beynin işlem yapma kapasitesi nasıl geliştirilir?

Bu kapasitenin gelişimi için öncelikle mevcut durum analizini yapmak gereklidir. Sağ lobunuz ne kadar kuvvetli, sol lobunuz ne kadar kuvvetli. Bu analiz yapıldıktan sonra mantıksal gelişime ihtiyaç var ise matematiksel işlemler yardımıyla sol lob gelişimine katkı sağlanır. Eğer sağ lob gelişimine katkı sağlamak istiyorsak çeşitli akıl zeka oyunları ile bu yeteneği geliştirebilmek mümkün olmaktadır.

Burada önemli olan nokta ihtiyaca yönelik uygulamaların yapılmasıdır.

Kitap okurken genelde her iki lob birlikte koordineli bir şekilde çalışmak zorunda kaldığından kitap okumak beyin loblarının dengeli gelişiminde en faydalı faaliyetlerdendir. Çünkü sol lobca takip edilen ve kavranan sözel kavramlar, sağ lobla tasvir edilir, şekil, imge ve yeni düşüncelere dönüştürülür, canlandırılır.
Bu konuda bir uzmandan destek alınması durumunda zihinsel gelişim fırsatı kazanıyoruz. Belirli bir kurs programını takip ettiğimizde ise 300 sayfalık bir kitabı 2 saatte bitirebilme şansına ulaşabiliyoruz. Peki bu ne anlama geliyor? Kitabı kısa sürede bitirebileceği inancı sıkılmanın önüne geçiyor. Çok sayıda kitap okuyarak kişisel gelişimimize büyük katkı sağlayabiliyoruz. En önemli fayda ise zaman kazanmak oluyor. Eğer sınavlara hazırlanan bir öğrenci iseniz sınavda zaman kazanmak sizin daha başarılı olmanızın temel yapı taşını oluşturuyor. Bir şirkette yönetici iseniz günlük mailleri çok kısa sürede bitirebiliyor sevdiklerinize zaman ayırabiliyorsunuz.

 

Kaynakça:
Okumanın Nörobiyolojisi, Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Hacettepe Üniversitesi
Beyin Nasıl Öğreniyor, Prof. Dr. Osman Çakmak, Yıldız Teknik Üniversitesi

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Solve : *
12 + 15 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.