Para ve Psikoloji!
Kelimelerle oynamayı severim. Onları farklı şekillerde bir araya getirip yeni yeni anlamlar yüklemeyi de.
Bu site için yazacağım yazılar için genel bir tema belirlemeye çalışırken aklıma gelen iki sözcük oldu . Para ve psikoloji. Biri geçmişte 16 yıl boyunca yaptığım iş ( bankacılık ) dolayısı ile yakından ilgilendiğim bir konu. Diğeri bankacılıktan sonraki 5 yılımda yoğun eğitimler aldığım, kaynaklar, kitaplar, makaleler okuduğum ve üzerinde çalıştığım bir konu.
Parapsikoloji sözcüğünün birleşik yazıldığındaki anlamı “psikoloji ötesi”ni, duyular dışı algılanan şeyleri , psişik güçleri vs. ifade etmesine rağmen ben elbette ki bu iki sözcüğün ayrı ayrı anlamları üzerinden yola çıkarak onları bir noktada birleştirmeyi, bağdaştırmayı ve aralarındaki gözle görülmez, elle tutulmaz bağları biraz da olsa somutlaştırmayı hedefliyorum. Biliyorum ki çağımızda para ve psikoloji birbirleri ile belki de daha önce hiç olmadığı kadar ilgili.
Psikolojimizi yönetenler paramıza, paramızı yönetenler de psikolojimize etki etme gücüne sahip olmak için ellerinden geleni yapmakta. Psikoloji biliminin belki de en çok hizmet ettiği alanlardan biri ekonomi. Satın alma eğilimleri, yatırım tercihleri, risk algısı vb. birçok konu kişilerin ve bazen de toplumların psikolojisi ile şekillenmekte.
Anket şirketleri, IK yönetimleri, ürün tasarlayanlar, pazarlamacılar, hizmet verenler, satın alanlar, ekonomiyi yönetenler, dış güçler (!) herkes ama herkes bilinçli veya bilinçsiz olarak psikoloji biliminin verilerinden faydalanmak durumunda. Çünkü insan herşeyden önce insanı ” bilmek ” zorunda. Ama daha da önemlisi, binlerce yıldır binlerce düşünür tarafından söylenegeldiği üzere insan önce ” kendini ” bilmek zorunda .
Bu köşede paylaştığım/ paylaşacağım yazılarda insanın kendini bilme yolculuğunda para ile olan ilişkisini, insanın paraya ya da paranın insana hükmetme gücünü, becerisini tartışmaya açmak, farklı açılardan bakmak isterim. Her iki kariyerimde farklı yönlerden gördüğüm ve tanıdığım çeşitli insan profillerinden bahsetmek, güçlü ve zayıf yönlerimizin parayı yönetirken bize sağladığı avantaj ve dezavantajları farketmek de yararlı olabilir. İçine düştüğümüz psikolojik oyunların “para kazanma” ya da ” para kaybetme ” konusunda oluşan inançlarımıza etkisini de sorgulayabiliriz belki birlikte .
Farkına varmak, farkında olmak ile başlayan değişim ve dönüşümler hayatımızın her alanını olduğu gibi para ile olan ilişkimizi de değiştirebilir. Tamamen bilimsel psikolojik verilerden ve bilgilerden yola çıkarak , finans alanındaki tecrübelerimi ve güncel durumları da göz önüne alarak kaleme aldığım Para&Psikoloji yazılarımda sizlerle buluşmaktan çok mutluyum. Dilerim hepimiz için faydalı ve keyifli bir yolculuk olur.