Sınav başarısı nasıl sağlanır?
Ortaöğretim öğrencileri geçtiğimiz günde TEOG sınavına girdi. Lise son sınıf öğrencileri LYS sınav hazırlıkları sürüyor.
Mutlak başarı beklentisi strese yol açıyor!
Öğrenciler sınava dayalı eğitim sisteminde başarılı olma, yüksen not alma, ne olursa olsun kazanma stres oluşturuyor. Ailelerinin yüksek beklentileri eklenince kaygılanarak başarısızlıktan korkuyorlar. Stres, kaygı, başarısızlık korkusu öğrencileri organize ediyor. Öğrenciler başarılı olacaklarına dair inancını yitiriyor. Sınav sonuçlarında düşük not alması öğrenilmişlik çaresizliğe yol açıyor.
Sınav kaygısı belirtileri
Sınav sonucunun nasıl olacağı, geleceğin bu durumdan nasıl etkileneceği kaygı yaşamasına sebep olur. Öğrenciler stres, endişe ve kaygı duyguları içerisindeyse, sınavla ilgili olumsuz düşünceler hayat dengesini olumsuz etkiliyorsa, O öğrenciler, sınav stresine bağlı sorunlar yaşar. Öğrencilerin beslenme, uyku alışkanlıkları, aile ve çevreyle iletişim biçimleri aksamaya neden olur. Sınav adayı öğrencide, içe kapanma ya da aşırı hareketlilik gözlenirse, baskı altındaysa o öğrenci sınav kaygısı yaşamaktadır diyebiliriz.
Öğrenci sınav kaygısını nasıl giderebilir?
Öğrencileri ve aileleri baskı altına alan, öğrencilerde bunalıma yol açan sınav sürecini sağlıklı yönetebilirler. Sınav bir kişi için ömür boyu devam eden aktif bir süreç. Bir sınavda başarısız olmak öğrencinin hayat boyu gireceği sınavlarda başarısız olacağı anlamına asla gelmez. Öğrenci başarısızlıktan ötürü ümidi kaybedip karamsarlığa düşmek yerine hatalarını görebilme, yanlışlarını tespit edebilme, doğru bilgilenmeyle gelecek sınavlarda başarılı olma fırsatı elde edebilir.
Başarının sırrı, başaracağına inanmaktır.
Sınava giren öğrenciler, başarısızlık düşüncesi sizi yıldırmasın. Başarısızlık geldiğinde en nihai sonuç olmadığına, bunu bir sonuç görüp oysa kaybetmek de kazanmak kadar doğal olduğunun bilincinde olun. Sınavda yapacağınız hataları normal karşılayın. Hatalar karşısından kendinizi suçlamaktan kaçının. Hatanın sorun değil, kabul edilebilir ve öğrenme aracı olduğunun farkında olun. Kazanmak için çalışmayı sürdürmek ve öğrenerek gelişmek için vazgeçmemek gerektiğini unutmayın. Başarının sırrı, başaracağına inanmaktır. Bunun içinde hedefinize odaklanmalı, inanmalı, sürekli ve sürdürebilir sistemli bir çalışma ile başarı kaçınılmaz olur.
Sınavın aile üzerinde etkileri
Sınavın getirdiği gerginlik en çok ebeveynleri etkiler. Anne babalar çocuklarının okul yaşamlarıyla daha ilgili olmak, çocukları sürekli kontrol ve denetim altında tutarak sınavlarının sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Veliler öncelikle çocuklarını kendi uzuvlarının bir parçası olmadığını, ayrı bir varlık olarak görmeli, sınav sonucu her ne olursa olsun çocuklarını koşulsuz sevdiklerini ve değer veremeye devam edeceklerini göstermeliler. Sınava hazırlanma, sınava girme ve sonuçlarıyla yüzleşme sorumluluğunu çocuklarına bırakmalılar. Anne babalar bu zor sınav döneminde çocuklarını her zaman desteklemelidir. Olumlu yönlerini güçlendirmelidir. Pozitife vurgu yapmalıdır. Çocuğundan beklentisi gerçekçi olmalıdır. Sınav sonucunda eğer çocuğun bilgi yetersizliği varsa tespit ederek eksik konuların telafi yönünde çocukla işbirliği içerisinde destekleyici programlar geliştirebilirler.