DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tercih yaparken bu hatalara dikkat!

25.07.2016
A+
A-

Çocuklarımızın geleceğini şekillendirmede önemli bir basamak olan TEOG tercihleri için başvuru döneminde son haftaya girildi. Bu kritik süreçte veliler olarak nelere dikkat etmeli, çocuklarımızı nasıl yönlendirmeliyiz? İşte TEOG tercihi öncesi dikkat etmemiz gereken noktalar…

1. Öncelikle duruma psikolojik olarak yaklaşmak çok önemli. Bu noktada sınav sonucu ile ilgili yapıcı değerlendirmeler yapmalı, çocuğunuzun gelecek yaşamına yönelik cesaretini kırmamalısınız. Velilerin yaptığı en büyük hatalardan biri de çocuklarının başarısını başkalarıyla kıyaslamak! Sizi siz olun bu gaflete düşmeyin. Sınav bu, geldi geçti… Hayat devam ediyor ve pek çok fırsat da onu bekliyor. Şimdi önünüzdeki tabloyu en iyi şekilde değerlendirme zamanı…

2. Tercih dönemi 15-29 Temmuz 2016 tarihleri arasında. Öğrenciler bu sürede puanlarına göre 25 okul tercihi yapabilecek ve tercih işlemlerini ortaokul müdürlüklerine onaylatacak. Tercih işlemi onaylatıldıktan sonra işlem tamamlanmış olacağından; öğrencilerin yapmayı düşündükleri değişiklikleri onaylama işleminden önce yapmaları gerekmekte. Tercih işlemleri tamamlandıktan sonra 8 Ağustos 2016 tarihinde yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar www.meb.gov.tr , http://oges.meb.gov.tr ve http://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde açıklanacak. Yerleştirmeye esas nakil işlemleri ise 15-19 Ağustos 2016 , 22-26 Ağustos 2016 ve 29 Ağustos-02 Eykül 2016’da gerçekleştirilecek.

 

3.Tercih yaparken puanınıza göre değil, MEB’in açıkladığı yüzdelik dilimlere göre tercih yapmak en sağlıklı sonucu almanızı sağlar. Yüzdelik dilim öğrencinin aldığı puana göre, ülke genelindeki ve okulunun bulunduğu il genelindeki tüm 8. Sınıf öğrencileri içinde başarı olarak hangi yüzdelik dilimde olduğunu gösteren bir ondalık sayıdır. 

Örneğin, yüzde 6,5 dilimi, yüzde 4,5 diliminden daha kötü bir dilimdir. Unutmayın, rakamsal değer büyürken başarı azalmaktadır.

 

4. Yerleştirme puanının olduğu belgede öğrencinin Türkiye geneli yüzdelik dilimi ve il içindeki yüzdelik dilimi ayrı ayrı gösterilir. İl geneli yüzdelik dilimi, öğrencinin okulunun bulunduğu ilden tercih yaparken faydalı olabilir. Örneğin bulunduğu ildeki bir Anadolu Lisesinin yüzdelik dilimi yüzde 7,5 ise öğrencinin bu okula yerleşebilmesi için il içindeki yüzdelik diliminin yüzde 7,5 ve aşağısı olması gerekir. (Yani yüzde 6,5 veya yüzde 5,5 gibi bir dilim bu okula yerleşebileceğini göstermektedir.)

 

5. TEOG sistemi, ÖSYM tercihleri gibi açıkta kalınabilecek bir yerleştirme yöntemi değil. 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminde hiçbir öğrenci açıkta kalmamaktadır. Ancak tercihlerdeki yüksek puanlı yerlerin gelmemesi durumunda öğrencilere iki, üç ve hatta dört kez daha tercih şansı tanınacaktır. En kötü ihtimalle açık liseye kaydınız yapılır ve eğitiminize açık liseden devam edersiniz.

6. Özellikle Mesleki ve Teknik Liseleri seçerken öğrencinin ilgileri, hobileri ve yeteneklerini göz önünde bulundurmak önemli. İşsizliğin yoğun olması nedeniyle pek çok öğrenci, velilerinin yönlendirmesiyle, yetenekleri ya da ilgileri dışında, rahat iş bulabilecekleri alanları tercih etmekte, mezun olduklarında iş bulabilmekte ancak ömür boyu mutsuz olmaktalar. Bu olasılıkları iyi değerlendirmek gerek.

7. Tercih yaparken mutlaka okullarda görevlendirilecek Rehber Öğretmenlerden yardım alın.
Tercihlerde çok fazla detay olduğundan bu işin uzmanı olan Rehber Öğretmenler sizi en doğru şeklide yönlendirecektir.

 

8. Çocuğunuzun istekleri ile sizin istekleriniz arasında bir orta yol bulma sürecindesiniz. Nasıl bir okulda eğitim görmek istediği hakkında onunla konuşun. Eğitim hedeflerini belirleyin.Okul seçiminde;
Okulun öğrenciye sunacağı düşünme, yaratma ve sorgulama imkânları; öğretilecek olan yabancı dil hatta ikinci yabancı dil; gelecek ile ilgili kurduğu hayallere okulun nasıl katkıda bulunacağı; mesleki yönlendirme çalışmaları; sosyal etkinlikler; okulun eve yakınlığı; okulun sınavlardaki başarıları ve hazırlık sürecinde yapılan çalışmaları göz önünde bulundurun.

 


YORUMLAR

Solve : *
15 ⁄ 3 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.