DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Teog yerine gelen mahalli yerleştirme sistemi (MYS) rehberi ve detayları

03.06.2018
A+
A-

Teog yerine gelen mahalli yerleştirme sistemi (MYS) nedir ve detayları

TEOG kaldırıldı. MEB’den yapılan açıklamaya göre bu yıl (2017-2018) 8. sınıf öğrencileri liselere “Mahalli Yerleştirme Sistemi” ile yerleştirilecek. Peki Mahalli Yerleştirme Sistemi nedir?

MYS olarak kısaltılan sistemde öğrencilerin hedefledikleri liselere yerleştirilmesi için ne yapmaları gerekecek ? Tercih ve sınavlar nasıl olacak ? Tüm bu soruların cevabını Mahalli Yerleştirme Sistemi Rehberimizde bulabilirsiniz.

ÖncelikleOrtaokulun ardından liseye geçişte TEOG yerine getirilen yeni model, kısa ve uzun vadeli birçok değişimi beraberinde getiriyor. Hem TEOG hem de daha önceki modellerle karşılaştırıldığında sistem iki temel farklılık arz ediyor: İlki, yapılacak merkezi sınava katılımın isteğe bırakılması. Diğeri ise merkezi sınava girmeyen veya sınava girdiği halde başarılı olamayan öğrenciler için eğitim bölgesine göre mahalli yerleştirme yapılacak olması.

Özetle: Mahalli Yerleştirme Sistemi, TEOG’un yerine liselere geçişte uygulanacak sistem. Sisteme göre öğrenciler oturdukları yerlerin yakınlarındaki liseleri tercih edebilecekler. 5 tercih yapılacak ve öğrenciler buna göre kazandıkları liselere gidebilecekler. Bu liselere girişte öğrencinin ortaöğrenimdeki başarısı dikkate alınacak, TEOG gibi bir sınav yapılmayacak. Ancak eğer öğrenci nitelikli liselere gitmek istiyorsa Haziran ayında yapılacak olan sınava katılacak. Evet sistemin özeti bu şekilde. Şimdi detaylarına bakacağız.

Mahalli Yerleştirme Sisteminin özellikleri:

Öğrenci sınavsız olarak adresine en yakın okula yerleştirilecek.

Öğrenciler 5 tercih yapabilecek. Ancak okulların yakınlık kriterinin nasıl belirleneceği açıklanmadı. İlçe mi semt mi mahalle mi yakınlıkta önemli rol oynayacak ? Bu konu henüz belirsiz.

Nitelikli liselere giriş (bazı Anadolu ve fen liseleri gibi) için %10’luk bir sınav yapılacak. Öğrenciler isterlerse bu sınava girerek nitelikli lise tercihi yapabilecek. Ancak bu sınava katılmak zorunlu olmayacak ve öğrencilerin %10’luk bir kısmı bu liselere alınacaktır.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıklamasına göre nitelikli lise kavramı, girişi sınavla yapılacak lise anlamına geliyor. Elbette nitelikli lise ile her yıl girişinde büyük yoğunluklar yaşanan başarılı liselerin kastedildiğini biliyoruz.

İsteğe bağlı merkezi sınav nasıl olacak ?

Sınav özel ve sayısal iki bölümden, tek oturumdan oluşacak

Sorular çoktan seçmeli (test) olacak

Haziran ayının ilk hafta sonunda sınav yapılacak (yılda 1 sınav)

Sınav sonuçları aynı ay (Haziran’da) içinde açıklanacak.

60 soruluk sınav, 90 dakika sürecek

Öğrenciler sınava girince 5 tercih yapabilecek

6,7 ve 8’inci sınıfların müfredatından sorular oluşturacak ancak konular 8’inci sınıf ağırlıklı olacak. (TEOG’da sadece 8. sınıftan soru soruluyordu, kapsam genişlemiştir.)

MYS sisteminin avantajları dezavantajları nelerdir?

MYS sistemiyle ilgili  Kayı Okulları Eğitim Danışmanı Deniz Demirtaş:

Liseye geçişte TEOG yerine gelen yeni modelin temelini oluşturan “eğitim bölgesi mahalli yerleştirme sisteminde” mahalli diye anılan sınırların geniş çapta ele alınması, öğrencilerin istemedikleri bir okula gitmek zorunda kalmasını engelleyebilecektir. Sayısı 1 milyonun üzerinde olan, yüzde 92 gibi ciddi bir çoğunluğun devam edeceği ve sınavsız girilebilecek liselerin; hem potansiyel talebi karşılayacak tür ve sayıda hem de öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimini destekleyecek nitelikte olması gerekmektedir. Bir eğitim bölgesi sınırı içinde, nitelikli okullar ayarında fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri ve meslek liseleri çeşitliliğinde okullar bulunur hale getirilmelidir. Bu kapsamda sınavsız girilebilecek okulların yeniden organize edilerek itibarlarının yükseltilmesi, istenerek talep edilir hale getirilmesi uygun olacaktır. Böyle bir çeşitlilik ve kalite sunulamadığında, eğitimde fırsat eşitliğinden söz etmek mümkün olmayacaktır.

“Yüzde 9’luk dilimden başlayarak göreceli olarak nitelikli okulların bulunduğu bölgeye yönelecek ikamet göçü sebebi ile arzın üstünde bir talep oluşursa açıkta kalan olur mu? Açıkta kalan öğrenciler, bu beş tercih dışında başka bir okula mı yerleşir?” sorularının cevaplanması gerekmektedir. Dolayısıyla kendi beş tercihi dışındaki bir okula yerleştirilen öğrencilerde bir memnuniyetsizlik oluşabilecektir.
Yeni sistem MYS, sınava girmeyi seçime bırakan yanıyla, bazı öğrencilerin üzerinden sınav stresini alırken, “nitelikli bir lisede” okumak isteyip bunu ancak sınavda alacağı yüksek puan ve yüzde 8’lik dilime girmekle mümkün hale getirebilecek öğrencilerin sınav stresini tüm yıla yayacak. Bu arada, sınav stresi yüksek bir puan alarak özel liselere burslu yerleşmek isteyen öğrenciler için de devam ediyor; çünkü özel liseler burslu öğrenci alırken, merkezi sınavın ya da kendilerinin yapacağı bir değerlendirme sınavının sonucuna bakacaklar.

TEOG’da sadece son sınıfın müfredatından sorumlu olan 8. sınıf öğrencilerinin, bu sene haziran ayında girecekleri 60 soruluk temel bilimler testinde, 6 ve 7. sınıf konularından da sorumlu tutulacak olmaları, stresi katlayan faktörlerden biri olacaktır. Çünkü TEOG, 8. sınıf müfredatından oluşuyordu. Bu noktada okullara büyük iş düşüyor. Kalan zamanda, 8. sınıf öğrencileri için 6 ve 7. sınıf kazanımlarına geri dönebilecekleri, bu anlamda öğrencileri destekleyecekleri yeni bir planlama yapmaları gerekiyor. Sınavın kapsamının bu yıla özel 8. sınıf müfredatıyla sınırlı tutulması, uygulamaya kademeli biçimde geçilmesi kaygı düzeyini azaltacaktır. Bu arada 6 ve 7. sınıf konularının sınav müfredatına dâhil edilmesi, zaman içinde özel okullara veya etüt merkezlerine talebi arttıracak gibi görünüyor. Her nasıl olursa olsun sınav sorularının ezber bilgiyi ölçmeyen, analitik düşünme becerisini kullanmayı gerektiren, yorumla yanıtlanabilecek özellikte hazırlanması, yeni sınavın eleme ve seçme niteliğini arttıracaktır.

Liseye geçişte son yıllarda uygulanan tüm sistemler değerlendirildiğinde, okulların öğrenci aldıkları yüzdelik dilimler, yıl bazında ortaya çıkan küçük oynamalarla aşağı yukarı netleşmiş durumda. Yeni sistemin, “nitelikli” sıfatıyla yüzde 8 içinde ele aldığı okullar dışında kalan ve yüzde 12’lik dilime kadar inen skalada, iyi okullar mevcut. İşte bu okullar, sınavda istediği başarıyı yakalayamayıp yüzde 8 içinde yer bulamayan, akademik niteliği yüksek öğrencilerin devam edeceği okullar olacak. Bu okullara, sınavsız mahalli yerleştirmeyle de girecek öğrenciler olacak ve bu ikisi karılacak. Ortaya hayatı temsil eden karma bir profil çıkacak. Bu heterojen dağılım, farklı gelişim düzeylerindeki öğrencileri bir araya getirmesi açısından iletişim becerilerini geliştirecek ve akran öğrenmesini sağlayacak olmasıyla uzun vadede olumlu sonuçlar doğuracaktır.

 


YORUMLAR

Solve : *
24 × 12 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.