Umutlu olmanın sağlık üzerindeki etkileri
Umut nedir?
Umut; bir kimsenin kişisel yaşamındaki olay ve durumlarla ilgili olumlu sonuçlar çıkabileceği ihtimaline dair “duygusal inancı” olarak tanımlanıyor.
Umut, iyimserlikle aynı şey değil. Ancak birbirini tamamlıyor. İyimser bir kişi genellikle daha umutludur. Öte yandan, en karamsar kişi bile bir şey hakkında umutlu olabilir.
Umutlu olmak, kendimizi pozitif olmaya zorlamak anlamına gelmez. Bunun yerine, dünyanın tam ve gerçekçi bir resmini kabul etmeyi içerir.
Araştırmalara göre umudun ve umutlu olmanın hem fiziksel hem de ruhsal sağlık üzerinde olumlu etkileri var;
1. Umut ve genel fiziksel sağlık;
Birçok çalışma, umudun daha iyi çalışan bir bağışıklık sistemi ve kronik hastalıklarda daha iyi prognoz ile ilişkili olduğunu gösteriyor.
2. Umut fiziksel acıyı azaltabilir;
Umudu yüksek olan kişilerde ağrı algısının daha düşük olduğu belirtiliyor.
3. Umut dolaşım ve solunumu iyileştirebilir;
Umut, dolaşım ve solunum gibi fizyolojik süreçler üzerinde olumlu bir etkiye sahip. Bu etkinin algılanan stresi azaltma ve sinir sisteminin aşırı yüklenmesini önleme yoluyla olabileceği belirtiliyor.
4. Hipertansiyon;
Umut ve iyimserlik, kan basıncı üzerinde olumlu etkilere sahip. Ayrıca düzenli tedavinin sürdürülmesine yardımcı oluyor.
5. Sağlıklı yaşam yönetimi;
Daha umutlu ve iyimser insanların, olumlu sağlık davranışlarına girme ve kendilerine daha iyi bakma olasılıkları daha yüksek.
6. Anksiyete ve depresyon;
Umut daha düşük anksiyete ve depresyon seviyeleriyle bağlantılı. Bu durumun kişilerde “psikolojik dayanıklılığı” artırabileceği belirtiliyor.
7. Kanser hastalarında umut;
Umutlu olmaları, kanseri olan hastaların tedavilere, sosyal ve kişisel sıkıntılara dayanmalarını destekliyor.
Umut, umutsuzluk duygusundan kurtularak, cesur bir tavırla hayatta kalma, yaşama ve iyileşme inancıdır.