DOLAR 32,5911
EURO 34,7789
ALTIN 2498,363
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yaratıcılık üzerine

08.09.2020
A+
A-

Uzmanlar Jackson Pollack’ın sanatı için çok az bir yeteneğe sahip olduğunu düşünüyorlardı. Çok da yanlış değildi zira J.P ın ilk dönem eserlerine bakıldığında bunu görmek mümkündü.

Çok kişinin böyle bir durumda vazgeçeciğini düşünürüz. Oysa J.P cesaretle yoluna devam etmeyi sürdürdü. Bir anlamda kulağını otoriteye karşı kapattı. Ve sanatını atölyesinde sürdürmeye devam etti.

Bir zaman sonra ise aynı sanat eleştirmenleri Jackson Pollack için 20.yy ın Amerikada ki en önemli ressamı demeye başladılar. Jackson Pollack modern resim sanatında devrim yapan ressamlar arasına girmişti.

Peki acaba Jackson Pollack’ı bu kadar başarılı olmasının sebebi neydi?

Jackson Pollack’ın her dakikası sanatı üzerine çalışarak ve düşünerek geçiyordu. Adeta kendini bu işe adamıştıTek bir ideali vardı o da ressam olmaktı.

Ressam olma fikrine o kadar aşıktı ki bu onun için bir tutku ve yaşam biçimi olmuştu. Çevresindekilerden bu konuda ne öğrenmesi gerekiyorsa öğreniyor ve uyguluyordu. Kararlılıkla ilerliyordu. Ve sonunda en önemli ressamlar arasına girmeyi başardı. Hatta dünyada en tanınmış sanatçılar arasında yerini aldı.

Yaratıcılık üzerine

Bu örnekte de görüldüğü üzere yaratıcılık illa ki doğuştan getirdiğimiz bir şey olmayabilir.

Veya ilham ile ilgili de olmayabilir…

O zaman yaratıcılık için şöyle diyebiliriz, yaratıcılık içinde adanmışlığı, tutkuyu ve çok çalışmayı barındırıyor.

Şayet yeterince merak ve kararlılık ile birlikte etkilenmeden yapmak istediğimiz konunun üzerinde çok çalışırsak oldukça güzel şeyler yaratabiliriz.

Yaratıcılık üzerine

Demek ki ilham perisini beklemek boşuna bir çaba veya bahane olarak kullanılan bir durum.

Öyleyse özellikle bu dönem de hızlı çözümlerin ve doğaçlamanın önemli olduğu zamanlarda, yaratıcılığımızı artırmak bize özgün çözümleri de beraberinde getirecektir.

Yaratıcılık sihirli bir ilham ile ilgili olmadığını böylece gördük. Kısacası yaratıcılık çok çalışmanın ve adanmışlığın bir sonucudur diyebiliriz.. Mİ?

Esra Teoman

 

Kurumsal Sürdürülebilir Başarı, Gelişim ve Performans Koçu- Kurumsal Eğitmen- Yazar


YORUMLAR

Solve : *
28 + 27 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.