DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yardımcı doçentlik kalktı, 36 bine yakın kişi etkilenecek!

22.02.2018
A+
A-

35 bin 995 yardımcı doçenti yakından ilgilendiren ünvan değişikliğine ilişkin düzenleme yasalaştı. Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren yasa teklifinin, “yardımcı doçentlik” yerine “doktor öğretim üyesi” kadrosunu getiren birinci maddesi kabul edildi. Bu değişiklik, teklifin tümünün görüşülüp yasalaşmasının ardından yürürlüğe girecek.

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti Kayseri Milletvekili ve Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın “yardımcı doçentlik” kadrosu yerine “doktor öğretim üyesi” kadrosunun ihdas edilmesini öngören “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nin birinci bölümündeki ilk 8 maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, “yardımcı doçentlik” kadrosu yerine, “doktor öğretim üyesi” kadrosu ihdas edilecek.

Öğretim elemanları, yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerinden, öğretim üyeleri ise profesör, doçent ve doktor öğretim üyesinden oluşacak.

TANIMLAR DEĞİŞTİ

Doktor öğretim üyesi, doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olan, akademik unvana sahip kişi olarak tanımlanıyor.

SÖZLÜ SINAVA GEREK KALMAKSIZIN…

Yılmaz, teklif yasalaştığında eser inceleme araştırmasında başarılı olan adayların üniversiteler arası kurulca sözlü sınava gerek kalmaksızın doçentlik unvanının verileceğini, unvan alınmasıyla birlikte de diğer sürelerin başlayacağına işaret etti. Yılmaz, eski kriterler ışığında eser inceleme araştırmasında başarılı olup, sınavda başarısız olanların güncel doçentlik kriterlerine tabi tutulmayacağını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, üniversitelerdeki mevcut yardımcı doçent sayısını 35 bin 995 olarak açıkladı. Yılmaz, bu sayının yasanın çıkmasıyla birlikte bu kadrodakilerin doktor ve öğretim üyesi olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşinin başlattığı seferberliğe büyük ilgi var

Okuryazarlık seferberliğine ilişkin usul ve esasların yer aldığı genelgenin 81 ile gönderildiğini belirten Yılmaz, genelgede, anayasada yer alan eğitim hakkı ve yetişkin okuma yazma eğitiminin, hayat boyu öğrenmenin temelini oluşturduğunun ifade edildiğini aktardı.

Yılmaz, 2008’de girildiğinde okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin sayısı 4 milyon 863 bin iken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan “Ana Kız Okuldayız” kampanyası sonucunda, 2012’de bu sayının 2 milyon 784 bine düştüğünü vurguladı.

‘İlk olarak Mehmetçiğe mektup yazacağım’


Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının İnsani Gelişmişlik Raporu’na göre, Türkiye’de 15 yaş ve üzeri okuma yazma bilenlerin oranının yüzde 95 olduğunu aktaran Yılmaz, “2002’de ise bu rakam yüzde 85,1 olarak gösteriliyor, yani 2002’de bu toplumdaki 100 kişiden 15’i okuma yazma bilmiyorken şimdi 5 kişiden aşağıya düştü. Bu sayıyı daha da azaltmak istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Herhangi bir nedenle Türkiye’de geçici sığınma talebinde bulunanlara da Türkçe öğretme gayesi taşıdıklarını dile getiren Yılmaz, bu kişilerin de okuma yazma kurslarına dahil edilmesini istediklerini söyledi.


YORUMLAR

Solve : *
24 ⁄ 6 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.