DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

2017 enerji ve maden programında dikkat çeken detaylar

15.01.2017
A+
A-

2017 Yılı Yatırım Programında enerji sektörü için 4,9 milyar, madencilik sektörü için 1,8 milyar lira kaynak ayrıldı. Enerji sektörü yatırımlarından en fazla payı 2,7 milyar lirayla TEİAŞ, madencilik sektörü yatırımlardan en fazla payı 770 milyon lirayla TPAO aldı

Kamunun enerji ve maden sektörleri için ayırdığı toplam yatırım tutarı, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 7 artarak, 6 milyar 799 milyon 67 bin lira oldu.

 

AA muhabirinin, 2017 yılı Yatırım Programından derlediği verilere göre, bu yıl gerçekleşecek kamu yatırımlarının 4 milyar 962 milyon 361 bin lirası enerji sektöründeki 145 projeye, 1 milyar 836 milyon 706 bin lirası ise madencilikteki 53 projeye ayrıldı.

 

Enerji yatırımlarında en fazla pay sahibi Türkiye Elektrik İletim AŞ’ye (TEİAŞ) oldu. Kuruma, devam eden ve bu yıl başlanacak projeler için toplam 2 milyar 700 milyon lira yatırım desteği tahsis edildi.

 

EN ÇOK PAY TEİAŞ’TAN SONRA DSİ’NİN

TEİAŞ’a sağlanan bu rakam içinde yeni projelere ayrılan pay 155 milyon 178 bin lira olarak belirlendi. Toplamda 91 proje yürütecek TEİAŞ’a ait sistem ve güvenliklik yazılımlarıyla iletim kabloları, trafo merkezleri gibi projeler bu kapsamda yer aldı.

 

TEİAŞ’ın ardından enerjide kamu yatırımlarından en fazla payı alan ikinci kuruluş ise 14 projeyle Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) oldu. DSİ’ye toplam 1 milyar 621 milyon 850 bin lira kaynak ayrıldı.

 

Enerji yatırımlarına ayrılan kaynaktan en fazla pay alan üçüncü kuruluş da Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) oldu. EÜAŞ’ın 10 projesi için toplam 400 milyon lira kaynak tahsis edildi.

 

MADENCİLİKTE EN FAZLA KAYNAK TPAO’YA

Madencilik sektöründe en fazla kaynak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) ayrıldı. Kuruma, 2017 yılında devam eden ve yeni başlanacak projeleri için 770 milyon lira yatırım desteği sağlanması kararlaştırıldı.

 

Toplamda 10 proje yürütecek TPAO’ya sağlanan kaynak içinde, yeni projeler için ayrılan pay 738 milyon 132 bin lira oldu.

 

Madencilikte kamu yatırımlarından en fazla payı alan ikinci kuruluş, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) oldu. Kuruma, yürüteceği 6 proje için 450 milyon 706 bin lira tahsis edildi.

 

MTA’nın ardından kamu yatırımlarından en fazla pay ayrılan üçüncü kuruluş ise Türkiye Kömür İşletmeleri oldu. Kuruma, 7 proje için ayrılan toplam kaynak 195 milyon lira olarak belirlendi.

 

Geçen yılki yatırım programında, enerji ve maden sektörlerine ayrılan kaynak tutarı toplam 6 milyar 351 milyon 696 bin lira düzeyindeydi.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: , , ,

YORUMLAR

Solve : *
19 − 10 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.