DOLAR 33,9762
EURO 37,6709
ALTIN 2727,447
BIST 9771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

9 Haziran 2022 Tarihli “Yeni Makro İhtiyari Tedbirler”

15.06.2022
A+
A-

Dün TCMB ve BDDK tarafından çeşitli makro ihtiyati tedbirler açıklanırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı da yeni düzenlemelerini duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre bakanlık gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi ihraç edecektir. Sadece gerçek kişilere sunulacak yeni enstrümanda, talep toplama işlemi 15 Haziran itibariyle yapılacak, talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri bakanlığın sitesinde yayınlanacak ve duyuruda belirtilecek bankalar aracılığıyla gerçekleştirilecektir.

 

Senedin kamu iktisadi teşebbüslerinin gelirlerine endeksli olması bekleniyor. Mevduat getirisinin üzerinde ve enflasyon oranının altında getiri sunacağını tahmin edilen enstrümanın, hem mevduat hem de kredi faizlerini kademeli olarak arttıracağı düşünülüyor. İlk yapılan açıklamalar nedeniyle piyasadaki beklentinin enflasyona endeksli bir DİBS olduğu düşünülürse, çıkarılması beklenen senedin Türk Lirası’ndaki değer kaybına etkisinin sınırlı olacağı öngörüsünde bulunmak yanlış olmayacaktır.

 

BDDK, tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin ile 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi. Ayrıca limiti 25 bin Türk lirasının altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun %20’si, limiti 25 bin Türk lirasının üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun %40’ı olarak belirlenmesini kararlaştırdı.

 

Ayrıca devam eden çalışmalar kapsamında;

 

1) Konut kredilerinde kredi değer oranının tutar bazlı farklılaştırılması,

2) Ticari krediler başta olmak üzere selektif yaklaşımın iyileştirilmesi yoluyla kredilerin yatırım ve ihracat gibi üretken alanlara yönlendirilmesi

3) Yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştiren tüzel kişilere kullandırılacak kredilerin risk ağırlığının artırılması

4) Yurt dışı yerleşiklere tahsisli swap imkanının getirilmesi hususlarında gerekli adımların ivedilikle atılacağı belirtildi.

 

BDDK tarafından alınan makro ihtiyati tedbirlerin kredilerin vadesini ve tutarlarını yeniden düzenleyerek kredi arzının azaltılmasına katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. Hem asgari ödeme tutarlarındaki artış hem de kredi vadesindeki ayarlamalar kredi genişleme hızını ve talebi düşürerek enflasyonu kontrol altına almayı hedefliyor. Swap imkânının yeniden getirilmesi ise yurtdışı Türk Lirası likidite erişimini kolaylaştırırken döviz girişi sağlanmasına sınırlı da olsa katkı sağlayacaktır.

 

Türk lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere %10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranının %20’ye yükseltilmesi, kredi büyüme hızını ve talebini, kredi arz kanalları sınırlandırılarak daha istikrarlı hale getirmeyi amaçladığını düşünüyorum. Peki, işe yarar mı? Ekonomi tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine evirilmediği sürece, asla!

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.