DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çin’den gelen ekonomik veriler küresel felakete ışık tutuyor

16.03.2020
A+
A-

“Veriler korkunç. Koronavirüsün hem arz şoku hem de talep şoku olduğu açık. Hem iç hem de dış talebi aşağıya çekiyor. Hem enflasyonu hem de deflasyon baskısını getirir. Bu nedenle, yakın zamanda büyük bir uyaranın çıkmasını beklemiyoruz, ancak Çin mevcut faiz düşürme döngüsünde kalacaktır”

16 Mart 2020Çin’den gelen ekonomik daralmaya ait veriler küresel ekonomiyi bekleyen felakete ışık tutuyor

Coronavirüs’ün yayılmasını engellemek için ülke çapında fabrikalara, dükkanlara ve restoranlara kepenk kapattıran Çin’den gelen ilk ekonomik veriler, Çin’de yılın başında analistlerin korktuğundan daha derin bir çöküş yaşadığını gösteriyor.

Çin’de sanayi üretimi bir önceki yıla göre Ocak ve Şubat aylarında %13,5, perakende satışlar %20,5 ve sabit kıymet yatırımı %24,5 düştü. İşsizlik oranı, salgının kötüleştiği ve ekonominin büyük bir kısmının kapatıldığı Şubat ayında %6,2’lik rekor seviyeye yükseldi.

 

Wuhan’daki ölümcül viral pnömoni patlaması Ocak ayında dramatik bir şekilde kötüleşmiş ve Çin’in Hubei eyaletini kilitlemesine, tatilleri uzatmasına ve ülke çapında seyahat ve iş kısıtlamasına neden olmuştu. Bu gidişat, ülkenin ekonomik faaliyetlerinin çoğunu Şubat ayında durdurdu ve Aralık ayında yakalanmış gibi görünen istikrarı yok etti. Gayri safi yurtiçi hasıla, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla ilk çeyrekte artık kesinlikle eksiye dönecek. ING Bank NV Hong Kong’daki Iris Pang “Covid-19, fabrikalardaki üretimden kişisel harcamaya ekonomiyi durdurdu. Koronavirüs şimdi dünya ölçeğinde hemen her yere yayıldıkça, küresel talep ve küresel tedarik zincirleri bir darbe daha alacak ve Çinli üreticilere ve ihracatçılara Mart ve Nisan aylarında kriz kez daha geri gelmiş olacak” dedi.

Çin’deki hükümetler ve diğer bazı Asya ülkeleri salgınlarını kontrol altına almaya çalışıyor olsalar da, koronavirüs şimdi Avrupa, ABD ve dünyanın diğer bölgelerinde hızla yayılıyor. Bu muhtemelen Çin ihracatına olan talebi vuracak, firmalarda ve ekonomide oluşan zararı artıracaktır.

 

Ulusal İstatistik Bürosu Sözcüsü Mao Shengyong, veriler yayınlandıktan sonra Pekin’de yaptığı açıklamada, “Çin’in salgını kontrol altına alma çabaları meyve veriyor, ancak diğer ülkelerde yayılmayı kontrol etmede bir zorluk var. Küresel ekonominin ve ticaretin büyümesi yavaşladıkça bu da Çin’in ekonomik büyümesi üzerinde bir miktar olumsuz etki yaratacaktır” dedi.

İlk çeyrek GSYİH’sinin %40’ının son iki aydan “önemli ölçüde daha iyi” olması beklenen Mart ayında gerçekleştiğini hatırlatan Mao, ilk çeyrekte ekonomi için iyimserdi. Mao, “İkinci çeyrek, ilk çeyrekten itibaren önemli bir toparlanma görecek. Politika etkileri daha görünür hale geldikçe, şokla mücadele etmek için bir sonraki adımda daha güçlü önlemler alındığında, ekonominin yılın ikinci yarısında daha sağlam olmasını bekliyoruz” dedi.

 

Şirketlerin ve bireylerin Mart ayında işe geri döndüğüne dair artan işaretler olmasına rağmen, Çin ekonomisi henüz tam olarak normale dönmüş değil.

“Çin dipten dönüyor ancak bu V şeklinde bir toparlanma olmayacak, ”diyor Hong Kong’daki Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu baş ekonomisti Raymond Yeung.

2020 Hedefleri
Çin merkez bankası Cuma günü ekonomiyi desteklemek için harekete geçti ve bankalara, merkez bankasında rezerve etmeleri gereken nakit miktarını azaltarak borç vermeleri için daha fazla para sağladı. Fakat faiz oranını düşürmekten kaçındı. Çin merkez bankasının adımları, kötü ekonomik verilere rağmen şimdilik hedeflenmiş, ölçülü bir gevşeme temposu yaklaşımını sürdüreceğine işaret ediyor.

Politika yapıcılar yakında bu yıl için hedeflenmiş olan %6 civarında büyüme hızına uygun daha agresif destek politikalarını uygulamaya, ya da mevcut stratejisine devam etmek arasında seçim yapmak zorunda kalabilirler. İlk iki aydaki daralma, büyüme hedefinin elde edilmesini çok daha zorlaştıracak ve diğer hedeflere ulaşma olasılığını da etkileyecek.

 

Çin yönetiminin orta vadeli hedefleri içinde aşırı yoksulluğu gidermek, hava kirliliği azaltmak ve finansal sistemdeki riskleri düşürmek var. Mao’ya göre ulus bu “üç kritik savaşı” kazanacak, ancak bu yıl için iki kilit hedef ekonomiyi normal yola ve yoksulluk karşıtı kampanyaya geri döndürecek.

İnşaat kısıtlamaları ve göçmen işçilerin kıtlığı nedeniyle altyapı yatırımları, ilk iki ayda bir önceki yıla göre %30,3 azaldı. Bu sert daralma, yerel hükümetlerin altyapı projeleri için yılbaşından bu yana neredeyse bir trilyon yuan (143 milyar dolar) tahvil satmasına rağmen oldu.

Hong Kong’daki Societe Generale’den ekonomist Michelle Lam, “Altyapı teşviklerinin COVID-19 şokunu hafifletmek için toplam talep, vergi ve ücret kesintilerini desteklemek için artırılmasını bekliyoruz, hele şimdi özellikle dış talep küresel pandemik nedeniyle azalırken” dedi.

Çin’de Aralık ve Ocak ayında %5,2 olan işsizlik oranının Şubat ayında %6,2’ye yükselmesi, büyük ölçüde koronavirüs kaynaklı çünkü fabrika işçilerine olan talep azaldı.

Macquarie Group Ltd Çin Baş Ekonomisti Larry Hu, “Veriler korkunç. Koronavirüsün hem arz şoku hem de talep şoku olduğu açık. Hem iç hem de dış talebi aşağıya çekiyor. Hem enflasyonu hem de deflasyon baskısını getirir. Bu nedenle, yakın zamanda büyük bir uyaranın çıkmasını beklemiyoruz, ancak Çin mevcut faiz düşürme döngüsünde kalacaktır” dedi.

Bloomberg

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Solve : *
38 ⁄ 19 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.