DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dış ticarette neler oluyor?

14.10.2019
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu 10/10/2019 günü dış ticaret endekslerini açıkladı. Söz konusu bültende hem birim değer hem de miktar bazında ihracat ve ithalat değişimlerini izlememiz mümkündür.

Söz konusu bültene göre; İhracat birim değer endeksi Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,6 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %0,7 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) %5,9, yakıtlarda %19,2 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %4,2 azaldı. İthalat birim değer endeksi ise Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %6,2, ham maddelerde (yakıt hariç) %10,7, yakıtlarda %12 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %2,3 azaldı.

Burada birim değer azalışı olduğu ifade ediliyor. Yani ihracat ve ithalatta genel olarak fiyatlamalara bakılıyor. Birim değer düşüşü toplamda ya daha ucuz mala yönelik kompozisyonda bir değişiklik olduğunu, ya da fiyatlarda genel olarak bir gevşeme olabileceğini bize ifade etmektedir. Özellikle ithalat birim değer düşüşü yurtiçi TÜFE’nin düşüşüne zemin hazırlamaktadır. Ancak bu verilerle daha az dış ticaret yaptığımız düşüncesine kapılmayalım.
Şimdi geçelim miktar bazında neler olmuş onu görmeye; Dış ticareti kurlardan ve fiyatlardan arındırarak, tamamen miktarlara bakarak analiz etmek daha gerçekçi sonuçlara varmamızı sağlar.
İhracat miktar endeksi Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,3 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %3,6 azalırken, ham maddelerde (yakıt hariç) %5,8, yakıtlarda %89,8 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %9 arttı. İthalat miktar endeksi ise Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %28,2, yakıtlarda %7,4 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %2,8 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) %6,8 azaldı.

Görüleceği üzere Ağustos 2019 ayında, Ağustos 2018 ayına göre ihracat miktar endeksi %5.3, ithalat miktar endeksi de %7 artmıştır.

Bu veriler bize miktar bazında artan bir dış ticaretimiz olduğunu göstermektedir. Eğer sizlerin dış ticareti miktar bazında geçen yıla göre düşüyorsa sizin firmanızdan kaynaklanan bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz.
Saygılarımla,
Hikmet Baydar
Ekonomist
www.3-goz.com

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
12 + 13 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.