DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Doğalgazda tasarruf yöntemleri nedir?

02.03.2019
A+
A-

Kabus haline gelen doğalgaz faturalarını düşürmenin pekçok yöntemi var. Uzmanlar doğalgaz faturasını düşürmede en etkili yöntemleri anlattı. İşte doğlagaz düşürmenin etkili yöntemleri… 

Doğalgaz faturasını düşürmek adına yapılan en büyük hata kombiyi açıp kapatmak…

Doğru olanın ise düşük sıcaklıkta kombinin sürekli açık kalması. Böylece cihazın daha fazla gaz harcayarak ateşleme yapmasını engellemiş ve daha az gaz ile daha uzun süre kullanım sağlanmış olursunuz. Bununla birlikte ise kombilerin ayrıca yatarken ve dışarı çıkarken ise ekonomik ayara getirilmesi gerekiyor.

Doğalgaz tüketicilerine ucuzlayacak müjdesi. TIKLAYIN!

Doğalgaz faturasını düşürmede her yıl kış aylarına girerken periyodik olarak radyatör temizliği, kombi bakımı ve baca temizliği de uzmanların belirtiğine göre yüzde 15 oranında tasarruf sağlıyor.

Doğlagaz faturasını düşürmede yapılan diğer öneriler ise şöyle;

– Peteklerde bulunan havaların alınması, su kaçaklarının giderilmesi

– Radyatörlerin önleri ve üstleri kapatılmamalı, açık tutulmalı, alanın dekorasyonu radyatörler göz önüne alınarak doğru şekilde yapılmalı ki ortamda ki sıcak hava akışı ve dağılımı engellenmemiş olsun.

– Kombinizin yıllık bakımlarını mutlaka yetkili servislere yaptırın 

–  Yoğuşmalı kombi kullanımı ile yüzde 50’ye yakın tasarruf sağlayın

–  Merkezi sistemde ısı pay ölçer cihazları kullanın. Böylece merkezi sistem ile ısıtılan konutlarda her radyatöre monte edilen ısı-ölçerler ile sadece kendi dairenizin harcadığı doğalgazı ödersiniz. Dolayısıyla bu sayede yüzde 40’a kadar tasarruf sağlayabilirsiniz. 

Aile ekonomisinin keyifli ipuçları için TIKLAYIN!

– Isı yalıtımı ile sadece doğalgaz değil elektrik faturalarında da yüzde 50’ye yakın tasarruf sağlayabilirsiniz. Şöyle ki; binalarda gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlayan ısı yalıtımı uygulamasının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar. Hatta yalıtım kalınlığı arttıkça yüzde 70’lere varan tasarruf yapmak mümkün. Bir örnekle de açıklamak gerekirse sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde yani mantolamada 5 cm kalınlıkta yalıtım levhası yerine 10 cm yalıtım yapılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artıyor. Mesela: “Isınma için harcanan aylık ortalama 200 TL’lik yakıt faturası 100 TL’ye düşüyor. İstanbul’da 100 metrekarelik bir daire için kış sezonunda yalıtımsız bir binada yıllık ortalama 1.500 TL doğalgaz harcaması gerçekleşirken, bu rakam yalıtımlı bir binada 750 TL’ye düşüyor. Erzurum’da ise yine 100 metrekarelik bir dairede kış sezonunda ısınma için yapılan toplam doğalgaz harcaması yaklaşık olarak yalıtımsız bir binada 2.500 TL iken, yalıtımlı binada 1.250 TL oluyor.”

Doğalgazda tasarruf etme yöntemleri

• Güneş gören pencerelerin perdelerini açarak ısıdan daha fazla yararlanın, güneş çekildikten sonra perdeleri mutlaka kapatın.
• Kapalı perdeler ısı kaybını yüzde 25 oranında önler, radyatörlerin ısı akışına engel olacak uzun perdeler kullanmayın.
• Isıtıcınızın veya radyatörünüzün önüne veya üzerine kesinlikle eşya, mermer ya da çamaşır koymayın
• Radyatörden çıkan ısı, arkasındaki duvarı ısıtır, ısı kaybını önlemek için radyatörün arkasına yalıtım levhaları yerleştirin
• Pencere ve kapılar, ısının dörtte birinin kaybına neden olur. Yalıtımsız evde gerçekleşen kaybın yaklaşık yüzde 20’si, tek camlı pencerelerden kaynaklanır, çift cam kaybı yarıya indirilebilir
• Kapı ve pencere çerçevesi etrafındaki çatlakları onarın, hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve sünger kullanın
• Kış aylarında odalarda mümkün olduğunca çamaşır kurutmayın
• Odalarınızı havalandırırken ısıtıcınızı mutlaka kapatın
• Radyatör bağlantı borularında su sızıntısı olmadığından emin olun
• Evde bulunmadığınız dönemlerde ısıtıcınızın veya radyatörünüzün vanasını kısın ya da kapatın.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
12 × 27 =