Ekonomi nedir? Ekonomi borsa dolar faiz altın ilişkisi
Ekonomi nedir? Ekonomi borsa dolar faiz altın ilişkisi nasıldır?
Ekonomi kelimesi eski Yunanca’da “Ev İdaresi” veyahut “İyi bir ev idaresinin ilkeleri” anlamına gelen Oikonomia sözcüğünden türetilmiştir. Eski Yunanca’da “ev” ve “yönetim” anlamlarına gelen “oikos” sözcüğü ile “yasa” ve “kural” anlamına gelen “nomos” sözcüklerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur.
c
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde kısaca ekonomi; insanların yaşayabilmek adına üretme ve ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu eylemlerinden doğan ilişkilerin tümünü inceleyen bilim dalı olarak tanımlanmıştır.
Aşırı harcamalardan sakınma, “tutum” olarak da tanımlandığı görülmektedir. Fransa’da yayımlanan akademik ekonomi kitaplarında ekonomi sözcüğü çoğu zaman “ekonomi politik” olarak ifade edilmektedir. Ekonomi politik, insan toplumlarında maddi refahın dağıtımını ve insan arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişimini konu edinen bir alan bilimidir.
Ekonominin tanımı, çoğu zaman ilgilendiği konulara ve uğraşı alanına göre yapılmaktadır. Genellikle ekonomi için; “mal ve hizmetlerin üretim, değişim ve tüketim süreçlerinde, birey ve birey gruplarının eylemlerini incelen toplumsal bilim” tanımlaması yapılır.
Ünlü Ekonomistlerin “Ekonomi Nedir?” Sorusuna Cevapları
Ekonomi biliminin tanımları bu kadar farklılık ve genişlik gösterirken, en doğru cevabı ünlü ekonomistlerden alabileceğimizi düşünüyoruz. Aşağıda Ekonomi Nedir? sorusuna cevap arayan ve tanımlama yapan 6 ünlü iktisatçıyı görebilirsiniz.
1. Adam Smith Ekonomi servet bilimidir. Ekonomi biliminin kurucusu kabul edilen Adam Smith, servet elde etmek için yapılan tüm çalışmaların ekonomi biliminin inceleme alanına girdiği söylüyor. Smith’in bu açıklamasına 1776 yılında yayımladığı “Ulusların Zenginliğinin Kaynakları ve Tabiatı Üzerine Araştırma” adlı kitabını kaynak olarak gösterebiliriz. Ayrıca, bu kitapta Smith; ekonomik dünyayı, milyonlarca insanın kendi arasında yarattıkları ve iş bölümü içinde üretimde bulundukları bir atölyeye benzetmiştir.
2. Alfred Marshall Neoklasik iktisadın kurucusu ekonomiyi; “ekonomi, sonsuz olan, insan ihtiyaçlarını var olan kıt kaynaklarla karşılamasına ilişkin konuları kapsar” şeklinde tanımlıyor. Alfred Marshall, ekonomi bilimini, insanların refahlarının sağlanması yolunda harcadıkları çabaları her türlü araç ve ölçülerle açıklayan bir bütün şeklinde tanımlamaktadır.
3. Knut Wicksell İsveçli ekonomist Wicksell; ekonomiyi, “insan ihtiyaçlarının tatmini yönünden yapılan düzenli bir çalışma ve faaliyetler” olarak tanımlar.
4. Lionel Robbins İngiliz iktisatçı Robbins, ekonomi amaçlarla alternatif kullanım olanakları olan sınırlı kaynaklar arasındaki ilişkiler yönünden insanların davranışlarını incelen bir bilimdir, şeklinde tanımlama yapmaktadır.
5. Hermann Heinrich Gossen Alman iktisatçı Gossen’e göre ekonomi bilimi, birey ve topluma en az uğraşla en çok doyumu sağlamayı gösteren yöntemler kuramıdır.
6.Paul Samuelson Ekonomiyi, insanların çeşitli mallar üretmek ve bunları tüketilmek üzere toplumun çeşitli üyelerine dağıtmak amacıyla kıt ve sınırlı üretim kaynaklarını ne şekilde kullandıklarını inceleyen bir dalı olarak ifade ediyor.
Yazımızda ekonominin çeşitli tanımları ve ünlü ekonomistlerin ekonomi nedir sorusunu nasıl cevapladıklarını içeren bilgilere yer verdik. Okuduğunuz ve anladığınız kadarıyla siz ekonomiyi nasıl tanımlardınız? Yorumlardan bize gönderin.
Ekonomi İki Temel Başlık Altında Sınıflandırılabilir;
Kayıt Dışı Ekonomi
Ekonomik faaliyetlerin fiilen gerçekleşmiş olmasına rağmen bu faaliyetlerle ilgili kayıtların tutulmaması olarak nitelendirilen kayıt dışı ekonomi, kamu idarelerinin denetimi dışında kalan her türlü ekonomik işlem ve faaliyetlerdir.“Genel olarak bir tanım yapmak gerekirse, kayıt dışı ekonomi, gayri safi milli gelir hesaplarını elde etmede kullanılan bilinen istatistik yöntemlerine göre tahmin edilemeyen ve gelir yaratıcı ekonomik faaliyetlerin tümüdür”
Kayıt İçi Ekonomi
Kayıt içi ekonomi resmi kayıtlara giren, kanuni belgelerle belgelendirilen, yetkili kamu organlarınca normal kurallar çerçevesinde kontrol edilen ve milli gelir hesaplamalarında dikkate alınan ekonomik işlem ve faaliyetlerin tamamıdır.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.