DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ekonominin gelişmesi için ara elemana ihtiyaç var

06.08.2021
A+
A-

Ülkemizde ara eleman açığı devam ederken özellikle meslek lisesi mezunlarının tercih ettiği ön lisans programlarının kontenjanları yıllar içinde azaldı. Türkiye’nin ekonomik gelişiminin sağlanabilmesi; ara eleman ihtiyacının giderilmesine, ara eleman ihtiyacının giderilmesinin ise ön lisans kontenjan ve yetkinliklerinin arttırılmasına bağlı.

İş dünyasının ara eleman ihtiyacı devam ediyor. Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV)’in Özel İstihdam Bürosu www.bagevkariyer.com ‘da yayınlanan ilanlarda başvurunun yetersiz kaldığı meslekler arasında dikiş makinesi operatörü, ahşap mobilya imalat ustası, garson, makineci, torna tezgahı operatörü, depo görevlisi, üretim imalat işçisi gibi en çok eleman açığı olan  üniversitelerin ön lisans programlarıyla bağlantılı meslekler var. Ön lisans programlarının kontenjanları her geçen yıl daralıyor bu da ara eleman açığının giderilmesine yönelik ihtiyaçlar bağlamında olumsuz sonuçlar yaratıyor.

Ülkemizin sektörel gelişimi açısından en önemli gereksinimlerin başında ara eleman ihtiyacı geliyor. İyi yetişmemiş ara elemanlardan oluşan hangi sektör olursa olsun kaliteli üretim yapamaz. İş dünyasının ara eleman talebi her zaman var. Mavi yakalı diye ifade edilen ara / teknik eleman iş gücü ihtiyacı, sanayileşmenin ve üretimin temel gücünü oluşturuyor. Sektöre göre değişmekle birlikte bir beyaz yakalı çalışanın istihdam ihtiyacına karşılık en az üç katı mavi yakalı çalışan ihtiyacı ortaya çıkıyor. Lisans ve ön lisans kontenjanlarına baktığımızda bu dengeyi göremiyoruz. Ülke sorunlarının başında ekonomik alanda yaşanan sorunlar geliyor. Ekonomik alanda karşımıza çıkan girişimcilik, ekonomik gelişme ve büyüme, kaliteli üretim, uluslararası rekabet gibi sorunların hepsinin temelinde kalifiye ara eleman açığı yatıyor.

İyi yetişmemiş ara elemanlardan oluşan herhangi bir sektör kaliteli üretim yapamaz ulusal ve uluslararası alanda rekabet edemez. Bu hem imalat hem de hizmet sektörü için geçerli. İyi yetişmiş çalışanlardan oluşan bir kurum, çalışanlarının katkılarıyla daha yaratıcı, girişimci, üretken ve verimli olacaktır.

 

Gülşen ARAS

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı ( BAGEV )

Genel Sekreteri

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.