DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3081,265
BIST 9977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Enerjisa Enerji CEO’su Pınar: Elektrikli araçlar şebekenin parçası

10.06.2021
A+
A-

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, elektrikli araçları, elektrik şebekelerinin bir parçası olarak gördüklerini ifade ederken “Çünkü bu aracı kullanırken aslında mobil bir bataryayı taşıyoruz” dedi.

Öteden beri tüm dünyada yediden yetmişe herkesin ortak gündemini teknolojik yenilikler oluşturur. Teknolojinin insan hayatına değdiği nokta ne kadar çok ise konuyla ilgilenen sayısı da o ölçüde artar. Tıpkı enerji sektöründeki ana trendlerin ve bunun günlük hayata yansımalarının tüm dünyada konuşulması gibi. Elektrikli araçlar ile bunların trafikte daha görünür hale gelmesini sağlamanın ön koşullarından elektrikli araçlar şarj ağlarından söz ediyoruz. Daha doğrusu bu konuyu, elektriği hem üreten, hem dağıtan, hem satan hem de iştiraki Eşarj şirketi elektrikli araçlara tedarik eden Enerjisa Enerji’nin CEO’su Murat Pınar ile konuştuk.

Elektrikli araçların sayısı ne durumda, nereye gidiyor? 2019’un ikinci yarısı ile 2020 yılının tamamında toplam araç satışında yüzde 6’lık bir gerileme görüyoruz. Aynı dönemde her ne kadar toplam sayıları çok yüksek görünmese de elektrikli araç satışlarında yüzde 41’lik artış var. Toplamda dünyada 10 milyon elektrikli araç sayısına ulaştık.

Hangi ülkeler ön çıkıyor? Elektrikli araç satışlarındaki artışta en büyük pay Avrupa ve Çin’e ait. ABD’de ise zaten müthiş bir üretim artışı var bu araçlarla ilgili. Ayrıca ABD’nin San Francisco şehrinde elektrikli araçların payı yüzde 22. Bu dünyadaki en yüksek oran.

Elektrikli araçlar sizin için ne anlam ifade ediyor? Elektrikli araçlar dediğimiz zaman, elektrik şebekesinin bir parçasından söz ediyoruz aslında. Bunlar A noktasından B noktasına giden ya da insan ya da ürün taşıyan bir araçtan öte, şebekenin de canlı dinamik bir parçası haline geldi. Çünkü elektrikli araçlarla aslında siz mobil bir bataryayı taşıyorsunuz. Yani ihtiyaç olduğu zaman kullanabileceğimiz bir şebeke elemanı olarak da değerlendirebiliriz elektrikli araçları.

Araç satışı ile şarj istasyonu sayısı arasında nasıl bir bağlantı var? Bunun tavuk yumurta hikayesine dönmemesi lazım. Şarj sistemi kurulursa araç satılıyor, araçlar çoğalırsa şarj sistemleri kuruluyor gibi bir ikilemden çok önce aslında hangi maksatla kullanacağımız önemli. Ve bu işi ne sürükler, ona bakmalıyız. Ama bireysel araç kullanımı ilk aşamada bunu çok da fazla öne çıkaramaz.

Peki sizce neler sürükleyici olacak?

Otobüs, dolmuş, kamyon, taksi gibi ticari araçlara baktığımızda, ki fosil yakıt tüketiminin yüzde 42’si daha çok ticari araçlar ile uzun mesafeli yolculuklar ve kamyon trafiği amaçlı kullanılıyor. Tabii ki bireysel kullanımın öne çıkaracağı araç satışları da olacaktır ileride. Ama bu şarj istasyonlarının yayılmasından öte başka noktalarla ilgili.

Bugün de eğer zamanınız varsa, evinizde de rahatlıkla aracınızı şarj edebiliyorsunuz. Ancak şebekeden bahsedecekseniz iş başka.

Nasıl bir şebekeye ihtiyaç var?

Sanayi bakanlığının ulusal şarj istasyonu şebekesi için bir ihale hazırlığı var. 3600-3700 civarındaki noktanın ulusal şarj şebekesine dönüşmesi bekleniyor. Zamanlama ve ön hazıklıklar yapılıyor. 2035’ta sütlün araçların yüzde 50’si elektrikli olacak. Bu zamanla ilerleyecek. Ama en önemli kriter hız. Aracımı kaç dakikada doldurabileceğim sorusunun cevabı çok önemli.

Şarj ağı hariç elektrikli araçların yayılmasında kamuya düşen görev?

Kamu araçlarından bireysel araçlara uzanan geniş bir spektrum var. Ama asıl trend değiştirecek unsur önemli. Halen Türkiye’deki araçların yüzde 1-2’si elektrikli. Bu oranı yüzde 15’e bireysel kullanımın değil, otobüslerin, taksilerin, filoların sürüklemesini bekliyoruz. Elektrikli araçlar yürüyen bilgisayarlar haline geldi. O yüzden aslında bizler bu araçları kullanırken bir nevi kompüter ile dolaşıyoruz. Konvansiyonel araçlarda da teknoloji var ama elektrikli araçların kurgusu bu. Otonom araçlar dediğimizde de sensörlerle birbirlerine bağlı bir sistemden bahsediyoruz.

İlk şarj ağlarından biri de Enerjisa iştiraki Eşarj’ın, neden siz? Enerjisa burada doğal bir oyuncu olarak ortaya çıkıyor. Çünkü bu iş gelecek ile ilgili olduğu için önemli. E-mobilite, enerji, elektrik, batarya teknolojileri, sürdürülebilir enerji yönleriyle stratejik önceliklerimizle çakışıyor.

Başka hangi sektörlerden oyuncu çekiyor bu alan? Bugün dünyadaki büyük konvansiyonel enerji oyuncularına bakınca, portföylerine elektriğin de girdiğini görüyoruz. Portföylerinin neredeyse yüzde 2030’unu her yıl yüzde 2-3 puan artışla elektrik enerjisine dönüştüren bir petrol sektörü söz konusu. İş modellerinin de iç içe girdiği çözümleri görüyoruz.

Akıllı şehir uygulamalarıyla ne kadar bağlantısı var bu işin?

Akıllı şehir konsepti aslında bütün altyapıların koordine ve entegre olduğu bir yapı. Akıllı evler, akıllı trafik, akıllı su tüketimi, akıllı enerji tüketiminin hep birlikte çalıştığı bir modelden bahsediyoruz. Şarj istasyonları ile elektrikli araçlar da bunun bir parçası. Enerjinin sadece tüketildiği değil, aynı zamanda üretildiği modeller de var.

Kablosuz şarj edilen araçlar, 5G teknolojisiyle kolayca birbirine bağlanacak! TIKLAYINIZ!

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.