Gıda enflasyonu 7 yılın zirvesinde
Yıllık enflasyon, kasım 2016’dan beri ilk kez düşüşe geçti. TÜFE aylık bazda yüzde 0.45 artarken, yıllık enflasyon yüzde 11.72’ye indi.
Yükseliş trendindeki enflasyon rakamı, mayıs ayında yönünü aşağı çevirdi. TÜFE, aylık bazda yüzde 0.45 ile piyasa beklentileri çerçevesinde artış gösterdi. Böylece TÜFE yıllık bazda yüzde 11.72 ile yaklaşık 9 yılın zirvesinden dönmüş oldu. Tüketici fiyatları nisan ayında yüzde 11.87’ye çıkmıştı. Yıllık enflasyon, kasım 2016’dan beri ilk kez düşüşe geçmiş oldu.
Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden “B” yıllık olarak yüzde 9.19, “C” ise yüzde 9.38’e indi.
Bu arada tüketici fiyatlarında 12 aylık ortalama yüzde 9,09 oldu.
Yurt içi üretici fiyatları mayısta aylık yüzde 0,52 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 15,26 olarak kayıtlara geçti.
Mayıs ayında enflasyon yüzde 11,72 ile 9 yılın zirvesinden indi ama gıda fiyatlarında yükseliş devam etti. Nisan ayı enflasyonu yüzde 11,87 ile yaklaşık 9 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.
Gıda enflasyonu son 7 yılın en yüksek seviyesinde
Gıda fiyatlarında aylık olarak gerileme görülürken yıllık yükseliş ivmesi devam etti. Gıda enflasyonu yüzde 16,91 ile 2010 Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Gıda fiyatlarındaki aylık enflasyon ise yüzde – 0,55 oldu. Gıda, enflasyon sepetinin yüzde 20’sinden daha fazlasını teşkil ediyor.
İş Yatırım, gıda fiyatlarındaki aylık düşüşün mevsim ortalamalarına göre sınırlı olduğuna dikkat çekti.
Kurumun analizinde, “Aylık enflasyon tahminimizdeki sapma gıda grubu fiyatlarındaki düşüşün öngörümüzden daha sınırlı olmasından kaynaklanıyor. Yaş meyve sebze fiyatlarındaki düşüşe rağmen et ve ekmek fiyatlarındaki artış gıda grubundaki aylık gerilemenin yüzde 0,55’de kalmasına neden oldu” ifadeleri yer aldı.
BloombergHT canlı yayınına katılan Finans Yatırım Baş Ekonomisti Burak Kanlı enflasyonun düşüşünde enerji fiyatları ve kurun yardımcı olduğuna dikkat çekti. Kanlı Mayıs enflasyonu ile ilgili şu yorumları yaptı: “Enerji fiyatları ve kur bize yardım ediyor. Metodolojideki değişiklik nedeniyle giyim, hem çekirdek hem manşet enflasyona yardım ediyor. Nitekim giyim enflasyonu yüzde 5’ten yüzde 3′ düşmüş.
Ancak öyle bir unsur var ki, bir türlü düşmek bilmiyor. O da gıda. İşlenmemiş gıda enflasyonu yıllık yüzde 27’ye çıkmış durumda. Gıdada sorun devam ediyor. İç talebin canlanmasıyla birlikte fiyat koyucular yansıtamadıkları maliyet artışlarını yansıtmaya başlamışlar gibi. Çünkü çekirdekte de bir türlü düşüş gerçekleşmiyor.”
Bluebay Stratejisti Timothy Ash ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda çekirdek enflasyondaki düşüş trendinde dikkat çekerken Haziran ayında Ramazan etkisi görüleceğini söyledi.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.