DOLAR 34,4773
EURO 36,273
ALTIN 2957,119
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Finansal kötü amaçlı yazılımların tehdit odakları değişti

08.04.2021
A+
A-

Yeni Kaspersky raporuna göre finansal tehdit ortamı salgın sürecinde büyük bir değişime sahne oldu. Yeni yayınlanan Financial Cyberthreats in 2020 (2020’de Finansal Siber Tehditler) başlıklı rapora göre bu dönemde PC’ler ve mobil cihazlar yoluyla yayılan toplam tehdit hacmi azalırken, yeni ve gelişmiş yayılma teknikleri kullanan siber suçlular boy göstermeye başladı. Özellikle mobil finansal kötü amaçlı yazılımlardan kaynaklanan saldırıların coğrafyası çeşitlendi ve kapsamı arttı.

Bu durum, saldırganların yöntemlerini ve yaklaşımlarını önemli ölçüde değiştirdiğini ortaya koyuyor. Yeni devreye alınan mobil teknikler kullanıcıların kimlik bilgilerini, hatta doğrudan hesaplarına erişerek finansal varlıklarını ele geçirmeye odaklanıyor.

2019’da Android bankacılık kötü amaçlı yazılımıyla karşılaşan en yüksek kullanıcı yüzdesine sahip 10 ülke şöyle sıralanıyordu: Rusya, Güney Afrika, Avustralya, İspanya, Tacikistan, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Ukrayna ve Ermenistan.

Ancak 2020’de durum tamamen değişti. Kaspersky uzmanları, hedeflenen ülkelerin ikinci grafikte yer değiştirdiğine dikkat çekiyor. Örneğin kategoride uzun süredir lider olan Rusya, 2020’de yedinci sıraya geriledi. Aynı zamanda, 2019’da etkilenen ülkeler listesinde yer almayan Japonya ve Tayvan hızla yükselerek ilk iki sıraya yerleşti.

https://www.ekonomidoktorunuz.com/teknoloji/siber-guvenlik-sigortasi-neden-zorunlu-olmali-20210401/

Kaspersky Güvenlik Uzmanı Victor Chebyshev, şunları ifade ediyor: “2020’de birkaç yeni ülkenin siber saldırıların yuvası haline geldiğini gözlemledik. Bunun en açık örneğini Wroba.g bankacılık Truva atı saldırı dalgasıyla karşılaşan Japonya oluşturuyor. Neyse ki bu saldırıların çoğu önlenebiliyor. Bu nedenle kullanıcıları mobil finansal işlemler gerçekleştirirken ekstra özen göstermeye davet ediyoruz.”

Kaspersky uzmanları, finansal kötü amaçlı yazılımlardan korunmak için kullanıcılara şu tavsiyelerde bulunuyor:

“Yalnızca resmi mağazalar gibi güvenilir kaynaklardan edindiğiniz uygulamaları yükleyin. Uygulamanın hangi izinleri istediğini kontrol edin. İstenen izin programın işlevleriyle eşleşmiyorlarsa sorgulamanız gerekir. Mevcut yazılım için en son güncellemeleri ve yamaları düzenli olarak yükleyin.

Çeşitli finansal siber tehditlere karşı korunmak için Kaspersky Security Cloud gibi güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın. Finansal kötü amaçlı yazılımlar ve 2020’deki Finansal Siber Tehditler raporundaki ek bulgular hakkında daha fazla bilgi edinmek için http://Securelist.com adresini ziyaret edebilirsiniz.”

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.