DOLAR 34,4339
EURO 36,1574
ALTIN 2959,108
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İhracatta dijital dönüşüm hızlanıyor

Covid-19 öncesi birçok sektör için bir tercih gibi görünen dijital dönüşüm, salgının sebep olduğu kısıtlamalar nedeniyle hız kazanmış durumda.

İhracatçılar açısından potansiyel müşterilere ulaşmak ve mevcut müşterilerle ilişkileri geliştirmek için önemli bir alan olan uluslararası fuarlar ve sektörel ticaret heyetleri 2020 sonuna kadar iptal edilip, belirsiz bir süreye kadar ertelenince ihracatçılar bu tür etkinlikleri dijital ortamlarda gerçekleştirmek için yollar aramaya başladı.

Bu kapsamda, ihracatın öncü kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi Mayıs ayından itibaren sanal sektörel ticaret heyetleri ve sanal fuarlar düzenleme konusunda çalışmalar yaptı. 11-15 Mayıs tarihinde farklı sektörlerden katılımcıların yer aldığı online B2B görüşmelere olanak veren Özbekistan’a yönelik bir ticaret heyeti gerçekleştirildi. Ayrıca İKMİB de kimya ve boya sektörü özelinde Kolombiya’dan ithalatçıların yer aldığı online bir sektörel ticaret heyeti organizasyonu gerçekleştirdi.

Ve ilk sanal fuar ayakkabı sektöründe düzenlendi. Uluslararası fuarlara ve sektörel ticaret heyetlerine katılımın maliyeti ile karşılaştırıldığına çok küçük oranda ödemelerle dünyanın farklı ülkelerinde alıcılarla görüşmeler yapmaya imkan veren ve Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri gibi mesleki kuruluşların desteğiyle gerçekleşen bu organizasyonlara katılım fırsatları doğru bir şekilde değerlendirildiğinde ihracatçılar açısından çok avantajlı olacağı öngörülebilir.

Diğer bir önemli gelişme ise Ticaret Bakanlığının 27 Mayıs 2020 tarihli ve 31137 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2573 Sayılı Karar ile ihracata yönelik pazara girişte dijital faaliyetlere destek verecek olması. Bu karar çerçevesinde, ihracatçıların Ticaret Bakanlığının yayınlayacağı listede yer alan e-ticaret sitelerine üyeliğine ilişkin giderleri desteklenecek. Uygulama Usül Esasları’nın önümüzdeki günlerde açıklanmasıyla belirlenecek listede yer alan 3 e-ticaret sitesine üyelik için, e-ticaret sitesi başına yıllık harcamaların 31 Aralık 2020’ye kadar %80’i, sonrasında ise %60’ı üst limit 8.000 TL olacak şekilde firmalar bu destekten 2 yıl boyunca yararlanabilecek.

Ayrıca, sanal ticaret heyeti ve sanal fuar katılımlarında giderlerin %50’si 50.000 dolara kadar desteklenecek. Ticaret Bakanlığının yetki verdiği, yetkili fuar organizatörleri listesinde yer alan İhracatçı Birlikleri gibi iş birliği kuruluşlarının gerçekleştireceği sanal fuar organizasyonlarında ise destek tutarının üst limiti 100.000 USD olarak belirlenmiş durumda.
Tüm bu gelişmeler ve destekler ihracatçıların dijital kurumsal kimliklerini oluşturmalarını zorunlu kılıyor.

İhracatçılar bu fırsatlardan yararlanmak için hedef pazarlarına yönelik dillerde, sözcüklerin yerelleşmiş şekillerini göz önünde bulundurarak dijital kataloglarını, SEO çalışmalarını profesyonel olarak bir an önce hazırlamaya başlamalılar. Bu çalışmalar için profesyonel dijital pazarlama stratejiisi oluşturulması ihracatta pazar payını arttırmaya katkı sağlayacaktır.

Elbette iş yapma türlerine göre B2B, B2C, B2B2C, B2G gibi iş türleri, farklı sektörler, hedef müşteriler için ayrı bir dijital pazarlama stratejisi tespit etmek gerekmekte. Nihai tüketim ürünleri için çok faydalı olabilecek influencer marketing yöntemi makine yedek parça sektöründe faaliyet gösteren bir firma için aynı faydayı ve verimliliği sağlamaz. Bu tür firmaların kendi sektörlerinin ve hedef alıcıların sektörlerinin ihtiyaçlarını analiz ederek, ihtiyaçlarına karşılamaya ve değer yaratmaya yönelik dijital pazarlama stratejileri ile kriz ortamında doğan fırsatları değerlendirmeleri hem bireysel hem sektörel hem ülke ekonomisi açısından büyümeyi ve kalkınmayı sağlayabilir.

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
28 − 23 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.