DOLAR 32,5723
EURO 35,0139
ALTIN 2429,174
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kişi başı et tüketiminde çarpıcı azalma

Kişi başı et tüketiminde çarpıcı azalma
05.03.2020
A+
A-

Kişi başına milli gelirin geçen yıl 9 bin 127 dolara inmesi et tüketimine de yansıdı. Kilosu 40 liranın altına düşmeyen kırmızı et alışveriş listesinden silindi. Son 2 yıldır et fiyatları enflasyonun üzerinde zamlanırken, kişi başına et tüketimi ise artan nüfusa rağmen 32.4 kiloyla yerinde sayıyor.

Türkiye’de kişi başına milli gelirin 9 bin 127 dolara düşmesi et tüketimine de yansıdı. Nüfus artmasına rağmen son 3 yıldır kişi başına et tüketimi yerinde sayıyor. 2017 yılında 32.3 kilo olan kişi başına et tüketimi 2018’de 32.1, 2019’da ise 32.4 kilo olarak gerçekleşti. Hem alım gücünün azalması hem de enflasyonun üzerindeki zamlar nedeniyle tüketimin artmaması, fiyatları düşürmek için son yıllarda sık sık başvurulan et ve büyükbaş hayvan ithalatının da azalmasına yol açtı. Geçen yıl et ithalatı 55 milyon 752 bin tondan 5 milyon tona, sığır ithalatı da 1 milyon 460 bin baştan 689 bin başa düştü.

2 YILDA YÜZDE 17 ZAM

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, son 2 yılda dana eti fiyatlarına yüzde 17, tavuk etine yüzde 40, koyun etine ise yüzde 33 zam geldi. Şu anda büyük marketlerde en düşük yemeklik dana eti ve kıymasının kilosu 40 liraya satılıyor. Daha az yağlı kuşbaşı dana etinin kilosu 51.95 lira iken, şişlik dana etinin fiyatı 68 liraya, antrikot ise 86 liraya, bonfile ise 105 liraya kadar çıkıyor. Kuzu etinin kilosunu ise en ucuz saç kavurmalık olarak 55, en pahalı kemiksiz külbastı olarak 93 liraya almak mümkün. En ucuz et olarak kabul edilen bütün tavuğun kilosu ise 10-11 liraya satılıyor. Sözcü Nuray TARHAN

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
9 ⁄ 3 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.