DOLAR 34,5197
EURO 36,4892
ALTIN 2962,656
BIST 9122,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kurumsallaşma nedir ve kurumsallaşmaya nasıl gidilir?

09.01.2020
A+
A-

Kurumsallaşmanın kısa bir tanımını yaparsak; Kurumsallaşma; bir işletmenin, faaliyetlerini kişilerin varlığına bağımlı olmadan sürdürebilmesini ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapı oluşturması olarak tanımlanabilir. Bunun temel amacı, firmanın patron, yönetici, kritik personel vb. kişilerden bağımsız hale gelmesi ve sürekliliğinin sağlanmasıdır.

Şirketlerin kurumsallaşabilmesi için önce şirket hedeflerinin olması, sonra bu hedefe uygun norm kadronun oluşturulması gereklidir. Bu netleştikten sonra prosedür, talimat vb sistemin tam olarak çalışmasını sağlayan düzenlemeler yapılır. Bu süreç tüm çalışanlarla birlikte yapılır. Aksi halde süreç başarısızlıkla sonuçlanır.

Daha sonra iş akış şemaları ve sistem içerisinde kullanılacak formlar netleştirilir. Buraya kadar yapılanlar, şirkette işlerin aksamadan yürümesini sağlamak içindir. Yani, kim, neyi ne zaman nasıl yapacak sorularının cevabı netleşmiş olacaktır.

Daha sonra, emir komuta yapısı, yetki ve sorumluluklar matrisi netleştirilir. Yoksa kimin kime ne talimat vereceği belirsiz olacağından kaos söz konusu olur.
Son olarak da çalışan sistemin raporlama ve analizi için gerekli alt yapı oluşturulur. Burada sistemin sağlıklı çalışıp çalışmadığından tutun hedeflere göre başarılı olup olmamaya kadar birçok konuyu kapsayan raporlar üretilerek yönetimin doğru tespitler yapıp, doğru karar vermesinin önü açılır.

Bütün bu işlemlerin arkasında bir nakit akışı olduğundan, eylem planı ve bütçesi oluşturulmalıdır.

Buraya kadar kurumsallaşma sürecinin bir bölümünden bahsettik. Tabi ki hepsi bu kadar değil. Örneğin tepe ve ara kademe yöneticilerinin de eğitimle desteklenmesi şart.

Ülkemizde kurumsallaşma neden zor?

Yukarıda kurumsallaşmanın tanımını yaparken bir ibare kullandık. “işletmenin, faaliyetlerini kişilerin varlığına bağımlı olmadan sürdürebilmesi” ibaresi kurumsallaşmanın ülkemizdeki zorluğunun en önemli nedenidir. Konu ne finansman ne de diğer yetersizliklerle alakalıdır. Konu daha çok firma bensiz yapamasın egosudur. Bu ego hem ara kademe hem de tepe yöneticilerinde fazlasıyla bulunabilmektedir. Aslında bu egonun oluşmasının sebebi de kurumsallaşamamış firmaların iç yönetim adaletsizliği, kariyer planlamalarının olmamasıdır. Ara kademe yöneticisi yerine alternatif bulunduğunda gönderileceği veya daha az ücret alacağı beklentisine girerse kurumsallaşma gerçekleşemez.

Firmalar büyüdükçe çalışanlarını da bu büyümeye uygun bir şekilde daha üst seviye yöneticiliğe hazırlamalı ve terfi sistemini iyi kurgulamalıdır. O zaman bu sorunlar yavaş yavaş azalacaktır.

Özetle söylersek; Kurumsallaşma adaletsiz yönetilen şirketlerde, işten her an atılma korkusu taşıyan ara kademe yöneticilerinin olduğu yapıda gerçekleştirilemez.

Unutmayın yola asfalt döşeyeceksiniz önce altını düzenleyip sağlamlaştırmanız gerekir. Yoksa en ufak yükte veya yağmurda asfalt çöker.

Saygılarımla,
Hikmet Baydar
CEO
3. Göz Danışmanlık
www.3-goz.com

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
6 × 4 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.